Evelyn skickade in en läsarfråga där hon undrar vilken vinkel man ska använda för att slipa sina Swiss Army Knife knivblad. Jag förstår att denna fråga är befogad eftersom det sprids en massa olika information på Internet som minst sagt är förvirrande.
En anledning är att Victorinox själva rekommenderar att man slipar sina SAK knivblad i en vinkel på ”mellan 15-20 grader”. Jag kan verifiera att flera av mina knivar har levererats med 17 graders slipning, vilket jag sedan slipar i 20 grader när jag vässar upp dom igen. Anledningen är att det relativt mjuka stålet i Swiss Army Knife modellerna presterar riktigt bra med 20 graders slipning.
Jag tar inte heller dom orden från ingenstans, utan har själv använt och slipat Victorinox SAKs i över 30 år och upptäckt att 20 grader gör att dom håller bra och även om den inte är ”rakbladsvass” någon längre period så behåller den en ”bruks-egg” en lång period, vilket kan vara viktigt om man är på äventyr i skogen. 😁
Så, utan att klampa på någons fötter och säga att någon har fel så kan jag utan vidare rekommendera att man slipar sina Swiss Army Knife modeller i 20 graders vinkel för bäst prestanda.
Hoppas att detta var till hjälp, Evelyn. Annars är det bara att höra av dig igen.