salami and knife

”Vilken slipning rekommenderar du?”

Hej alla läsare. Igår fick jag in en läsarfråga från Lars. Lars undrar vilken slipning som jag rekommenderar till någon som aldrig slipat en kniv, någonsin, men nu vill satsa lite mer pengar på en fin kniv som han själv ska underhålla.

Det är en ”knivig” fråga. Att slipa en vanlig V-egg är något som många klarar av redan efter några minuters träning. Det är viktigt att hålla vinkeln och vara noga så brukar det gå bra. Scandi är en väldigt populär slipning, helst inom bushcraft. Här behöver man bara hålla eggen mot slipstålet för att slipa den. Det krävs dock att man är tålmodig och inte ger upp efter en liten stund. En slö scandi-egg är bland det jävligaste man kan ge sig in på som amatör och utan speciell utrustning.

Mitt förslag till dig, Lars, är att du köper en billig scandi kniv med kolstål, som genast blir lättare att slipa än något i rostfritt. Morakniv har många alternativ som är billiga och enkla att lära sig ordentligt på. Du ska INTE köpa en dyr kniv om du inte kan slipa, så den idén tycker jag att du släpper på en gång. Du blir inte automatiskt bättre på att slipa med en dyr kniv, tvärt om är risken att du gör något fatalt misstag ännu större här.

Om du dessutom köper en billig kniv med V-egg så kan du ju testa dig fram själv. Det som du tycker är enklast är det du ska satsa på.

Mitt andra förslag är att du ska gå till YouTube och titta på instruktionsfilmer hur man slipar olika knivar, för att enklare kunna få en uppfattning om hur lätt dom är att slipa och vad man ska se upp med. Jag skulle kunna sitta här och skriva massor om ämnet, men jag tror ändå att du lär dig bättre genom att se någon slipa en kniv på riktigt istället.

Lycka till med valet Lars och jag hoppas att du hittar rätt.

Ha en riktigt bra dag.