Vigtig vs Wild / Jaktkit KNV3

Detta är inte fråga om en kamp mellan dessa två knivar, vilken som är bäst, utan en jämförelse mellan olika aspekter på ungefär lika stora knivar. Då jag använt och testat KNV knivar under en längre tid så har jag förstås mer erfarenhet av dessa än Böker Vigtig vs Wild, så någon ”köp den här” är det inte fråga om i detta inlägg.

Tanken är att kolla på bägge knivarna och avgöra vilken som är bäst till vad. Jag kommer ibland att förkorta ”Vigtig vs Wild” till ”VvW”, så att du vet vad jag menar när det dyker upp. 😄

Jag vill också varna att jag använde bägge knivarna rätt så omfattande när bilderna togs, så dom är smutsiga från kåda och annat. Det finns inga skador eller liknande på knivarna, även om det kanske ser ut som det på vissa bilder. 😅

Låt oss börja.

Storleksmässigt så är det inte mycket skillnad på dom båda knivarna, det skiljer kanske 2-3 mm på längden. Viktmässigt så ligger KNV3 på 144 gram, medan Vigtig vs Wild ligger på 148 gram. Användbar egg på bägge knivarna är 8 cm, plus minus 1-2 mm. Bägge handtagen ligger på 11 cm. Tjockleken på bladet är 4 mm (plus minus tiondelar). Om du inte hade sett knivarna på bilden här ovan så hade du säkert trott att dom var identiska, men det går ju rätt så fort att se vad skillnaderna egentligen är.

Det är dom vi ska titta lite närmare på.

Vigtig vs Wild har Scandi-slipning som fullkomligen äter sig in i trä och olika material man skär i. Alla som använt en Morakniv tidigare vet vad jag menar. Denna scandi är högre än på Morakniv, vilket gör att den också blir lite skarpare och biter ännu mer än vad den Svenska klassikern gör.

Vad som sker med en hög scandi är att kravet på användaren ökar markant. Det gäller att ha kontroll på kniven för att kunna utföra mindre och finare uppgifter i trä, medan större saker, som att få bort mycket material från en träpinne, går mycket enkelt.

Många kan nog känna att scandi är jobbigt och nästan omöjligt att arbeta med, medan andra tycker att det är det självklara valet. Det beror som sagt på vilken erfarenhet användaren själv har med slipningen.

KNV3 har en full höjds v-format blad med konvex egg. Jag vet inte riktigt hur jag ska benämna den annars. En riktigt skärande vinkel med avsmalnande blad, perfekt för att rensa fisk eller flå vilt. Trots att dimensionerna på bägge knivarna är liknande, så är dom inte lika varandra i hur dom presterar överhuvudtaget.

Vigtig vs Wild är betydligt bättre på att göra upp eld med, samt att dra eldstål på, men jag tycker att kontrollen när man gör fjäderstickor är bättre på KNV3. Konvex egg är lättare att kontrollera, dessutom så är KNV3 väldigt avsmalnande mot eggen och spetsen (se bild ovan), så den glider genom material betydligt enklare. Att bladet är helt spegel-polerat gör förstås inte saken sämre.

Att klyva med bägge knivarna är förstås möjligt, men här anser jag att Vigtig vs Wild med sin Scandi-slipning känns lite mer robust och pålitlig än KNV3, trots att jag ”misshandlat” KNV3 under lång tid utan att den svikit. Det finns alltid en risk med tunnare knivar. Helt plötsligt så står man där med två eller fler delar i handen, med en tår rullande efter kinden… Den som varit med om detta tidigare vet vad jag menar. 😢

Handtagsmässigt så erbjuder bägge en trevlig upplevelse. Men KNV3 är betydligt greppigare när man är blöt om händerna eller grisat ned sig med något annat. Trots att KNV3 egentligen erbjuder mer grepp om kniven, trots smalare handtag, så föredrar jag Vigtig vs Wild och dess Micarta, som också erbjuder bra grepp. Den gör detta utan att ”borra sig in” i händerna.

Innan någon börjar fundera mer över detta så kan jag förklara att om man nyper i bägge handtagen så är det inga problem på VvW, medan KNV3 ger diamantformat mönster i handflatan. Detta mönster gillar att nöta mot huden när man utför repetitiva rörelser, som att tälja i trä. Det är inte önskvärt på en bushcraft kniv, medan om jag varit jägare, som kniven är tillverkad för, så hade jag föredragit detta.

Materialmässigt så är det som sagt Micarta i VvW, medan KNV3 har TPEE handtag (Thermoplastic Polyester Elastomer). TPEE är förstås fördelaktigt när man blodar ned kniven och får fiskrens överallt, medan Micarta ser och känns otroligt skönt i handen. Micarta går givetvis också att rengöra, men jag är säker på att torr Micarta ändå suger åt sig fisklukt och gör att kniven inte känns så rolig att mysa med längre. Inte för att jag brukar mysa med mina knivar. 😉

Där knivarna skiljer sig ordentligt åt är dock i stålet som används. KNV3 har 99Cr18MoV stål, vilket har stora likheter med 90Cr18MoV (9Cr18MoV) men har bland annat högre kolhalt. Vigtig vs Wild har CPM Magnacut, vilket är en högpresterande pulvermetallurgiskt tillverkat stål som utvecklats specifikt för knivar av Crucible Industries. Det är känt för sin utmärkta skärpa, korrosionsbeständighet och hållbarhet.

Om KNV3 varit tillverkad i samma stål så hade det nog klassats som en super-kniv inom jakteliten. Jag är helt övertygad om att geometrin som JaktKit erbjuder i kombination med ett ännu slitstarkare stål hade kunnat vara en jägares våta dröm. Som det är nu så erbjuder KNV3 fortfarande jättebra prestanda, men inte i närheten av Vigtig vs Wild och CPM Magnacut.

Allt är ju förstås en kompromiss. En jägare som behöver slipa CPM Magnacut i skogen hade nog kastat bort kniven och köpt en Morakniv istället, men frågan är om man skulle behöva slipa kniven om den varit i Magnacut till att börja med? Bara tester skulle kunna avslöja detta. ☺️

Slutligen
Om du är ute efter en bushcraft kniv för alla möjliga uppgifter och måste välja mellan dessa två. Sikta lite mer på Vigtig vs Wild, men KNV3 är inget dålig alternativ, bara inte lika bra på just tyngre uppgifter som VvW.

Om du är jägare, välj inte Vigtig vs Wild. Scandi-slipning har ingenting i jaktscenarios att göra överhuvudtaget, enligt min ringa mening. Scandi är anpassad för trähantering och grövre uppgifter i skogen, inte för att försöka flå ett djur med. Även om det rent tekniskt går, samt det faktumet att väldigt många jägare använder knivar med scandi-slipning.

Men ni vet vad man säger, bara för att alla gör det behöver inte betyda att det är rätt. Dom jägare som gått över från knivar som har scandi till exempelvis konvex slipning, går sällan tillbaka igen.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.