Victorinox Venture Pro + Kit – Resultatet du väntat på!

Jag vet att många väntat på att få veta resultatet från mina standardiserade tester, samt vill läsa mer om hur Venture från Victorinox står sig gentemot alla andra knivar jag testat, hittills. Just därför har jag fokuserat väldigt hårt på att testa kniven så snabbt som möjligt, men även att vara så noggrann och analytisk som möjligt medan jag gjort detta.

Jag tror, utan tvekan, att detta är det snabbaste och mest intensiva jag testat en kniv hittills. Jag vill därför samtidigt säga att resultatet från detta test kan komma att ändras under tidens gång, vilket i och för sig inte är ovanligt. Det kan dock vara mer uppenbart i detta fall. 😅

Först en liten påminnelse om dom 9 olika momenten som ingår i mitt test av bushcraft knivar.

Vedklyvning
Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med? En bushcrafting/överlevnadskniv bör klara detta moment utan att få några bestående skador på varken blad eller handtag. Det är omdebatterat om man verkligen ska utsätta en kniv för denna hantering och det borde vara klart vilken sida jag står på. =)

Huggning
Går det att hugga ned något med knivarna? Detta moment är det få knivar som är direkt anpassade för. Trots det så kan man hamna i en situation där kniven måste användas att hugga ned något med, vilket den bör klara utan större problem för att mästra detta moment.

Tälja
Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkas. En bushcrafting kniv bör klara detta utan problem och är ett moment som väger tungt för hur väl kniven fungerar för mig personligen.

Matberedning
I detta moment skärs bland annat kött, grönsaker och frukt, men även finare hantering som att skala ett äpple utförs. Allt för att fastställa hur smidig och hanterbar kniven är för just matberedning. Även detta är ett viktigt moment.

Göra upp eld
Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det? Om en kniv ska få benämnas bushcrafting-kniv så ska den även kunna användas för att göra upp en eld utan större problem.

Skärpa
Hur vass är den efter alla moment? En kniv som är anpassad för bushcrafting bör hålla sin skärpa väldigt bra, så att den kan användas för det den är anpassad för under så lång tid som möjligt.

Slipa
Att tillverka en kniv som håller skärpan är inte så svårt, men hur enkel är den att slipa? Detta moment är nästan viktigare än ovanstående, eftersom du sällan har med dig avancerad sliputrustning ut i skogen. Att spendera timmar med att få kniven vass igen är inte ett alternativ som många väljer, men många inte tänker på vid köp.

Ergonomi
Hur smidig är den att ha på sig? Sitter den bra i bältet eller slänger den omkring? Hur känns handtaget? Många aspekter som dessa testas i momentet. Ergonomi innefattar även konstruktionsmässiga saker som hur väl slidan fungerar till kniven och många andra saker.

Ekonomi/Prisvärdhet
Är kniven värd pengarna? Rekommenderar jag den till andra? I det sista momentet så kommer domen. Observera att priset inte är den avgörande faktorn för vilket betyg en kniv får här. Prisvärdhet avser om den verkligen är värd priset, inte om priset är för högt i förhållande till vad man är villig att betala. Många får detta om bakfoten. =)

När alla dessa moment är avklarade så sätter jag mig med skriver jag lite om min upplevelse, för att motivera poäng och liknande.

Nu när formaliteterna är över så börjar vi gå igenom testresultatet.


Min första upplevelse
När jag plockade upp Venture Pro för första gången så märkte jag av två olika aspekter på en gång. Dels var kniven väldigt lätt i handen, dels var handtaget tunnare och smalare än vad jag hade förväntat mig.

Den generella känslan var att kniven kändes lite billig att hålla i, även om den är långt ifrån billig. Jag tyckte mig känna av skarvar i gjutningen till en början, men dessa kanter har troligen nötts bort efter mina tester, då jag inte känner något längre.

Prislappen på Venture Pro i Sverige är runt 2400 kr inklusive Pro-kittet (700 kr), där Morakniv Garberg med Multi-Mount och Survival Kit kostar runt 1400 kr. Den är med andra ord betydligt dyrare än den närmaste konkurrenten, trots att dom båda knivarna har nästan samma material. Jag förväntar mig dock att priset på Venture Pro kommer att gå ned i framtiden när försäljningen kommit igång på allvar. Just nu är det ”nyhetens behag” och begränsad kvantitet som håller uppe priset, hoppas jag.

När jag pratat med detta med Mats på Slims.se så har han dock uppfattningen att priserna går upp på Venture Pro och vill därför inte ligga inne med något större lager av dessa. Om du är intresserad av Venture Pro så bör du dock ta kontakt med Mats och höra om han kan göra en specialbeställning åt dig. Även om dom inte syns i webbshoppen så är Slims.se fortfarande ”the place” att köpa Victorinox samtliga prylar från.

Material
Stålet i Venture Pro är Sandvik 14C28N, vilket är ett av mina favoritstål. Det är riktigt tufft och utvecklat speciellt för knivar, vilket gör att den fått alla dom rätta egenskaperna och minimalt med nackdelar. Många tycker att det är ett billigt stål, men vågskålarna för hur det beter sig väger rätt så lika, vilket är positivt.

Handtaget är tillverkat av polymer material som är beständigt mot det mesta och detta gäller även slidan och dess tillbehör. Samtliga material tål vatten och smuts utan att ta permanent skada på något sätt. Slida, Pro-tillbehören och även Venture Kittet kan spolas av och rengöras. Jag skulle dock inte rekommendera att köra någon komponent av Venture Pro eller Kit i diskmaskinen, då jag är osäker på hur mycket värme dom klarar utan att deformeras. Mest troligt är dom ok att köra i maskin, men inget jag skulle vilja chansa på innan Victorinox verifierat detta.

I slidan till Pro-serien av Venture så får man med eldstål, pincett och en penna, vilket man inte får på övriga modeller av Venture, samtidigt som Pro versionen har en metall-skål för friktionseld i handtaget. Detta kan vara något att tänka på om man vill ha ett enkelt sätt att göra just friktionseld om nöden är framme.

Om man köper till Venture Kit så får man även slipstenar och en 20 mm borr för att göra skruv/spik-lösa bushcraft konstruktioner. En riktigt bra sak för en bushcrafter, men inte lika intressant för någon som campar eller åker ut och grillar en korv i naturen. Personligen ska jag försöka mig på några konstruktioner genom att använda denna borr nu till våren. Jag är allra helst nyfiken på om jag kan tillverka en stol med 4 ben, helt utan spik eller andra lösningar.

Vedklyvning
Jag ska börja direkt med att säga att Venture Pro inte är någon kniv man ska klyva ved med. Eggen är känslig för vridning och även om min kniv inte uppvisar några som helst skador efter detta moment (vilket jag utförde sist av alla) så känns det inte okej att använda den på detta sätt.

För att klyva hårdare eller större klabbar ute i skogen så rekommenderar jag att använda kil-metoder istället för att försöka tvinga kniven genom materialet. När jag testade att klyva lite tunnare grenar och liknande så kändes det dock riktigt bra. Jag rekommenderar ändå att man inte försöker klyva en vriden björk, då blir man mest troligen väldigt besviken, och betydligt fattigare, rätt så omgående.

Som en liten information så kan jag säga att jag har använt många känsligare knivar i skogen det senaste året. Bland annat min Manix 2 XL och min Victorinox Rangergrip 79. Bägge dessa har jag kluvit ved med för att göra upp eld och ingen har tagit skada av detta.

Allt beror på hur försiktig man är och att man förstår sin knivs begränsningar. Samma gäller för Venture Pro, som klarar det mesta, bara man tänker till innan man gör något dumt.

Huggning
När det gäller att hugga så är Venture Pro i klass med många andra lättvikts-knivar, inte speciellt bra. Jämfört med knivar som Morakniv Garberg så presterar Venture inte bra alls, trots att Garberg inte är någon stjärna inom detta moment heller.

Den tunna eggen på Venture kommer ännu en gång upp, då allt för hårt hackande på hårda material troligen kommer att skada eggen i det långa loppet. Jag har inte upptäckt några som helst eggskador på Venture Pro, men jag har förstås begränsad erfarenhet just inom detta moment. Jag försöker att inte hacka mig genom tjocka grenar med en kniv som knappt väger 100 gram, normalt sett.

Trots mitt intresse att testa den fullt ut så förstår jag knivens begränsning redan när den ligger i handen. Den rätt så perfekta balansen i Venture Pro gör att den inte är tung mot bladsidan, vilket förstås också är en nackdel i detta fall.

Tälja
Där Venture Pro tidigare fått plikta med negativitet på grund av dess tunna egg så vänder det plötsligt när man börjar tälja med den. Även om mina övriga knivar jag testat varit slipade otroligt bra så känns ändå Venture Pro snäppet vassare.

Jag kan till och med jämföra Venture Pro med min Manix 2 XL, som är en av dom allra skarpaste bladen i min samling.

Venture Pro har ett trevligt handtag som medger många olika grepp. Detta gör också att den är brilliant som täljare. Den är mönstrad för att ge optimalt grepp, vilket jag anser att Victorinox lyckats med rätt så bra.

Om jag skulle kritisera något i detta moment så är det att den är förvånansvärt lätt att dyka för djupt in i trä med, men det har ju förstås med teknik, eggens utformning och erfarenhet av kniven att göra. Det är med andra ord inget man kan beskylla Victorinox för att dom inte tänkt på. 😊

Matberedning
Ännu ett moment där Venture Pro fungerar utsökt till är att hantera livsmedel och preparera mat ute i skogen. Kött, grönsaker och frukt känns i det närmaste som en barnlek för denna blad-geometri. Jag har inte haft en bushcraftkniv som känts mer som en kock-kniv i detta moment än denna, någonsin.

Även här kommer handtagets utformning till dess fördel. Kniven går att hålla på många olika sätt och detta gör att man alltid hittar ett optimalt grepp för det man håller på med för tillfället.

Den otroligt vassa ryggen på Venture Pro gör att man enkelt kan skrapa hård ost, skala morötter, potatis och mycket annat. Detta sparar på eggen i långa loppet, vilket är riktigt bra.

Jag kan inte göra annat än att ge Venture Pro absolut toppbetyg inom matberedning, som sätter en ny nivå på detta moment i min jämförelselista och tvingar mig att korrigera alla betyg fram till nu.

Dubbla tummar upp för detta.

Göra upp eld
Att göra upp eld med Venture Pro är även detta riktigt trevligt. Det är enkelt att göra tunna fjäderstickor som fångar gnistor riktigt bra. Att dra ett eldstål på den otroligt vassa ryggen är väldigt lätt och jag skulle kanske till och med klassa Venture Pro som snäppet bättre än Morakniv Garberg på detta område.

Garberg har tidigare varit min absoluta favorit för detta moment, men den får nog stå tillbaka för den nya tronarvingen, eller i alla fall dela på prispallen.

Även inom detta moment så kan jag inte ge Venture Pro annat än högsta betyg. Imponerande resultat.

Skärpa
Jag har lång erfarenhet av Sandvik 14C28N, både inom fällknivar och bushcraft-knivar. Det har varit ett stål som håller sin skärpa riktigt bra och Venture Pro är inget undantag.

Trots alla moment som den fått genomgå så är kniven väldigt vass. Jag är mycket nöjd med resultatet och skulle utan tvekan känna mig trygg även på längre äventyr, utan att behöva släpa med mig avancerad slip-utrustning.

Jag skulle ändå rekommendera att underhålla eggen med jämna mellanrum och inte låta den bli allt för slö. Något jag kommer att gå in på i nästa moment.

Slipa
14C28N stål är riktigt bra på att hålla skärpan. Precis som med alla andra stål med liknande egenskaper så kommer det med en nackdel, nämligen att det tar ett tag att få upp skärpan igen. Stålet är relativt tufft att slipa, helst om man inte är van och kanske använder enklare lösningar.

Om man underhåller eggen med jämna mellanrum och ser till att kniven inte blir allt för slö så behöver man inte sitta i timmar för att återfå den där utsökta skärpan igen.

Den tunna eggen på Venture Pro är dessutom betydligt snabbare att underhålla än Morakniv Garberg och dess Scandi slipning. Men om man väntar för länge så kan man ändå förvänta sig lite träningsvärk i armen. 😊

Ergonomi
När det gäller ergonomi så är Venture Pro riktigt bra. Slidan har många olika sätt att bäras, stödjer TEKLOK/DOTS och är anpassad för både vänster och högerhänta (bonuspoäng direkt).

Konstruktionsmässigt så är slidan även utformad för att kunna demonteras från bältet, utan att man behöver ta av slidan från bältet. Precis som med Moraknivs Multi-Mount tillbehör så har Venture Pro slidan en ”ram” som går att demonteras från själva slidan, vilket är smidigt.

Detta är otroligt smidigt när man är ute i skogen och behöver ha kniven lös, men ändå vill skydda eggen så att man inte skär sig, exempelvis när man vill använda kniven för att borra något.

Handtaget på Venture Pro är utformat för att det ska vara smidigt och enkelt att hålla den i alla möjliga väderstreck och grepp, något jag tycker att Victorinox lyckats med. Det enda jag skulle vilja kritisera är ”sked-verktyget” på baksidan av kniven. Den är otroligt vass och om man kommer åt den med handen så är det lätt att man faktiskt skär sig.

Detta är extra viktigt att tänka på när man försöker slå in spetsen i något material genom att använda handflatan. Fort har man lyckats få sår i handen om man inte tänker till innan man drämmer till. 😉

Ekonomi/Prisvärdhet
När det gäller priset på Venture Pro så är det i högsta laget. Jag är av åsikten att detta är en ny kniv på marknaden och att priset troligen kommer att gå ned om ett tag, när Victorinox lyckats sälja mer av den.

Detta är dock inte en åsikt som delas av Mats på Slims.se, som sett att priset skenar iväg uppåt. Just på grund av detta så kommer han inte att hålla kniven i lager, annat än ett fåtal. Om priserna går upp ytterligare så anser han att den helt enkelt är för dyr för dom flesta att välja. Det finns knivar med liknande egenskaper för mindre pengar, helt enkelt.

Det är vanligt att dom flesta knivar är dyra när dom är nya på marknaden, men det finns inga garantier att priset går ned heller, så vem av oss som har rätt återstår att se. Jag förstår dock valet att inte lagra upp med många av dessa knivar, då man lätt kan köpa både en Morakniv Garberg och en Morakniv Kansbol för lägre pris än en Victorinox Venture Pro.

Är den då värd pengarna? Jag tycker ändå att den är det. I dagsläget så har priserna på alla knivar gått upp och som vanligt har Victorinox lyckats göra något väldigt unikt. Venture Pro är en kniv som inte är 100% fokuserad på att vara en kniv. När man köper en Venture Pro får man många fler funktioner och ”finesser” än på andra knivar.

Det ligger nog i Victorinox anda att ge mer funktioner än man förväntar sig. 😉

När det gäller Victorinox Venture Kittet som man kan köpa till kniven, som har slipstenar och en 20 mm borr, så skulle jag nog ducka för detta. Så länge du inte specifikt måste ha kittet för att det går att köpa. Att köpa kittet kostar runt 700 kr och är definitivt inte värt priset.

Jag är ju rätt så dum, så jag var ju tvungen att ha hela kittet när jag likaså köpte kniven. 😁

Jag har alltid pratat gott om Morakniv Garberg och Kansbol på grund av deras modulära slidor och mångsidighet. Venture Pro är helt klart i samma klass och erbjuder faktiskt snäppet fler funktioner. Även om dom är lite mer komplicerade och i många fall onödiga.

Jag skulle definitivt rekommendera alla som älskar bushcraft, uteliv och Victorinox att investera i den billigare och mer färggranna Venture modellen. Skillnaden är minimal och det är en riktigt trevlig kniv. Helst om man vill ha underhållsfriheten från Garberg, men i ett vassare utförande.

Jag skulle däremot inte rekommendera att köpa kittet till Venture Pro (den passar bara på Venture Pro, inte på vanliga venture modellen).

Slutligen
Victorinox Venture Pro är en av knivarna jag längtat mest efter att få testa. Jag har sett otaliga videos under dom 6 månader jag väntat på att få tag i den. Allra helst videos från Felix Immler. Jag memorerade många av hans tips och trix med Venture Pro som jag dessutom provat på själv nu.

Detta har gjort att jag nästan förstod vad jag skulle få innan jag hade kniven i handen. Den överraskade dock med att kännas mindre än jag trodde, den var dessutom betydligt lättare och tunnare än jag trodde. Trots detta så är Venture Pro ganska så perfekt avvägd för dess syfte.

Den är inte så bra på tyngre moment, men är brilliant på dom moment som kräver skärpa och smidighet. Jag är dessutom otroligt imponerad över hur väl den fungerar för matberedning och att göra eld med.

Jag har förstås fortfarande inte samma gedigna erfarenhet av Venture Pro som jag har med exempelvis Garberg eller Kansbol, som jag använt i många år, men jag är rätt så övertygad om att det jag kommit fram till hittills kommer att stämma överens med min åsikt om några år. Annars får jag förstås uppdatera detta test för att reflektera eventuella förändringar. 😊

Kolla in jämförelselistan för att se Venture Pro och många andra tester.


Kommentarer

Ett svar till ”Victorinox Venture Pro + Kit – Resultatet du väntat på!”