Victorinox RangerGrip 79 – Testad

Nu har jag haft chansen att använda min nya Victorinox RangerGrip 79 både ute i skogen, i överlevnads-scenario och för EDC. Den dominerar, fungerar och är inte praktisk på dom olika områden jag testat den inom… Låt mig förklara närmare.

Ergonomi
Victorinox RangerGrip är den största serien av Victorinox Swiss Army Knife serien. 130 mm långt handtag istället för 91 mm som oftast är den vanligaste modellen. Förutom att den är klumpigare och tyngre, så är den även bekvämare och mer användbar för ”större arbeten”. Att använda en RangerGrip i skogen eller på campingtrippen är väldigt trevligt. Man får många olika verktyg i ett kompakt format, samtidigt som såg och kniv är 13 cm långa, vilket fungerar mycket bättre än 91 mm.

Knivbladet är låsbart, vilket gör att man inte riskerar att skada fingrarna när man använder kniven för att sticka i saker med, men även den stora mejseln och kapsylöppnaren är låsbar, via ett intressant sätt. Om man sätter tryck på mejseln så låser den sig själv, vilket gör att ju mer man tar i, desto säkrare är den. Det är smart, eftersom det alltid och uteslutande är när man tar i som mest som verktyg stänger sig över ens fingrar.

Handtaget är som sagt trevligt och greppvänligt, men inte så greppvänligt som det verkar på bilderna. Dom svarta fälten som egentligen ser ut som gummerade ytor, är egentligen mönstrad plast. Dock bidrar dom till bättre fäste och den känns väldigt säker i handen.

Material
Victorinox skryter inte direkt med vad deras verktyg är tillverkade av. Stålet heter X55CrMo14 och kännetecknas av det höga Krom innehållet. Det är rostfritt och lite mjukare än på andra knivar, men samtidigt är det lätt att slipa och fungerar bra till dom flesta uppgifter. Verktygen håller bra och även efter flera år är det svårt att se några tecken på slitage, så det är med beröm godkänt.

Jag var lite orolig att den inte skulle hålla skärpan på en så pass stor kniv, men jag är väldigt imponerad över hur väl den fungerar. Jag har till och med delat på björk-klabbar och hackat av grenar med den, utan att den visar några tecken på att vilja gå sönder eller bli glapp på något sätt.

Jag förespråkar dock inte så pass hård användning på RangerGrip 79, men det känns ändå betryggande att veta att den skulle hålla om saker och ting går fel och det inte finns några alternativ.

Utbud och användningsområden
När det gäller Victorinox multiverktyg så finns det alltid massor av olika funktioner. Det som gör RangerGrip 79 speciell är att man gjort avkall på många saker för att den ska bli mer användbar som just ett enkelt men robust verktyg för skog och camping.

Den största fördelen att inte sätta många olika verktyg på RangerGrip 79 är vikt och tjocklek, som faktiskt är rätt så trevlig. Om man skulle utrusta en 130 mm modell som RangerGrip med allt som finns på mindre modeller så skulle man inte kunna använda den på ett vettigt sätt. För att inte glömma att man skulle behöva en sele för att bära den.

Trots detta så är RangerGrip utrustad med dom viktigaste verktygen för Outdoor och Bushcraft, vilket den är väl anpassad för. Man återfinner korkskruv, såg, kapsyl och burköppnare, tandpetare, pincett, kniv, syl, två olika vanliga platt-mejslar. Det är troligen mer än någon behöver ute i skogen. Dessutom är såg och kniv betydligt längre än på någon annan Victorinox modell, vilket gör att man kan kapa och skära betydligt enklare än tidigare.

Jag skulle inte välja en RangerGrip 79 för att ha på jobbet, eftersom den saknar sax, tång och fil. Den saknar dessutom stjärnmejsel och många andra saker som jag föredrar att ha på mig i den ”civiliserade världen”.

Eftermarknad och service
När det gäller eftermarknad för Victorinox så är utbudet begränsat till externa tillbehör som säkerhetskedjor, brynen och bältesväskor. I övrigt går det inte att utföra någon slags service eller konfiguration av verktyget. Många gånger så räcker det med en ny väska för att allt ska kännas bra igen, men det är lite trist om man råkar bryta av kniven eller liknande.

Victorinox kan givetvis reparera alla Swiss Army Knife i deras service-centers, men för oss i Sverige så är det troligen billigare att köpa en ny om olyckan är framme. Jag har personligen aldrig råkat bryta av något på en Swiss Army Knife, så risken är trots allt väldigt liten att det skulle hända.

På en så specifik outdoor och Bushcraft kniv som RangerGrip så skulle jag rekommendera Victorinox FireAnt, för att kunna göra upp eld i nödfall. Detta är verkligen ett verktyg som bör ha ett inbyggt eldstål.

Ekonomi och prisvärdhet
Att köpa en Victorinox RangerGrip kostar mellan 700-1200 kr beroende på var du hittar den. Väldigt sällan går det att göra några stora klipp. Marknaden är stabil och Victorinox säljer oftast samma modeller under många, många, många år. Jag tycker att RangerGrip 79 är väldigt prisvärd, med tanke på vilken kvalité man får och precisionen i verktyget.

RangerGrip kan kännas väldigt tunt utrustad för att vara en Victorinox, men om man ser det som en stor kniv med lite extra prylar, istället för ett verktyg med massor av funktioner och en kniv, då blir det mer logiskt. Den är dessutom väldigt tunn och smidig, jämfört med den lite boxiga designen i dom vanliga 91 mm versionerna.

Slutord
Det som kännetecknar en Victorinox är att den är väldigt välbyggd och genomtänkt. RangerGrip versionen är anpassad för hårdare arbete istället för sysslor på kontoret. Den känns samtidigt inte lika smidig och mångsidig som 91 mm versionerna, vilket gör att den troligen bara får följa med på skogsturer och inte till vardags. Trots att jag köpt ett bälteshölster anpassat för RangerGrip 79 så känns den smidig att ha i fickan på jackan eller liknande. Vikten är runt 167 gram. Tjocklek på verktyget är enbart 22,5 mm, vilket gör att den är smidig och inte är ”slängig”, vilket annars är vanligt med tyngre verktyg.

Låsningen på knivblad och mejsel fungerar riktigt bra. Skölden på sidan av kniven trycks in för att släppa på bladspärren, vilket är både smidigt och enkelt, även med handskar på. Den har inte samma precision som en Spyderco, men man behöver inte vara orolig att kniven fälls igen över fingrarna. Det är ju det huvudsakliga syftet med låsningen. Detta är enbart ett ”fingerskydd”.

Det jag blev lite irriterad över var att Victorinox RangerGrip inte har nål och penna på sina modeller. Det finns inte heller någon möjlighet att uppgradera till dessa saker via eftermarknadsprylar. Den skulle säkert kunna ha ännu mer verktyg i sina handtagssidor än dom mindre modellerna, ändå har dom valt att skippa dessa två riktigt användbara saker för Bushcrafting och camping.

Både penna och nål finns som uppgradering på dom ”vanliga” 91 mm versionerna, om den specifika modellen inte levereras med dessa saker. Det finns alltså ingen logisk anledning att skippa dessa på 130 mm versionerna av verktyget. Trots denna nackdel så ser jag ändå att den har ett användningsområde för mig. Ute i skogen. Där är den tar priset som den mest perfekta Swiss Army Kniven, trots avsaknaden av penna och nål.

RangerGrip finns i en uppsjö av versioner även även med tång, men då finns risken att den blir lite för tung för att vara smidig i skogen. Jag får väl se om det blir att investera i fler av dessa inom kort och prova.

Ha en bra dag.