Har ni provat installera Ubuntu på en Netbook nyligen? Visst fungerar det, men det är inte riktigt anpassat för den lilla skärmen på en Netbook. Jag har under den senaste månaden provat olika distributioner på min eMachines EM350 Netbook med lite olika resultat. Kanske är det ett tips för den som vill börja med Linux på sin lilla dator… Häng med ska jag förklara…
Ubuntu 11.10 (för den absoluta nybörjaren)
Aaah, Ubuntu… Detta är ju kärnan i Linux-universumet just nu. Dom erbjuder grafiska upplevelser och förfinad funktionalitet. Det är inte för inte som den räknas som en av världens största distributioner av Linux. Något som inte är lika häpnadsväckande är just det grafiska gränssnittet ”Unity” som Ubuntu själva har hittat på. Den är både utrymmeskrävande och tungrodd på en Netbook. Själva idén med Unity är inte dålig. Dessvärre är det nästan en kopia av Gnome 3 (shell), vilket gör att den känns lite sämre än vad den borde göra.
Kubuntu 11.10 (för den absoluta nybörjaren)
Kubuntu är en Ubuntu version som använder KDE som grafisk hanterare, detta gör att den är både snabb och snygg på samma gång. Jag hade under en längre tid Kubuntu på min Netbook, men eftersom den inte fungerar så stabilt som jag skulle ha önskat så gick även denna version bort. Exempelvis ”dök” datorn om du lät den gå i viloläge och sedan försökte väcka upp den. Troligen inget allvarligt fel att fixa till, men inget jag orkade sätta min in i. Annars är KDE det absolut snyggaste grafiska gränssnittet du kan hitta i Linux idag. Kolla på YouTube så förstår ni vad jag menar…
Mandriva (för vana Linux användare, med tålamod)
Mandriva är inte för dom som vill prova snabba upp sin Netbook med Linux. Jag rekommenderar faktiskt inte alls denna distribution på någon dator i dagsläget.
OpenSUSE (för den avancerade användaren)
Men hallå, ”för den avancerade användaren”, det kan ju inte stämma? Faktumet är att OpenSUSE är ett excellent Linux. Den finns i flera ”smaker” för dom som gillar Gnome 3 (shell) och KDE, likväl som resterande utbud. Men den är inte helt okomplicerad att installera. Märk väl att det kan röra sig om min specifika hårdvara, eftersom jag tidigare provat OpenSUSE utan större bekymmer. Men på en Netbook med Broadcom WiFi och begränsade resurser så måste jag faktiskt erkänna att jag gick i väggen. Efter timmar av konfigurerande, uppdaterande, ominstallerande och editerande så gav jag helt enkelt upp hoppet. Min stackars Galaxy Note fick agera ”router” åt OpenSUSE så att jag i alla fall skulle ha en chans att få den att fungera. Faktumet att deras grafiska installerare inte ens kunde visas i helbild på Netbooken gjorde ju inte saken lättare. OK knappar och liknande hamnade utanför och man fick använda TAB för att gissa sig fram att man var på rätt knapp. Efter installationen var färdig så fick jag bara meddelandet att det inte existerade en bootbar hårddisk, något jag lyckades ordna till efter några timmars slit.
Fedora (för vana Linux användare)
Fedora är ett blixtsnabbt Linux med det allra senaste i teknikväg. Den har i princip allt man kan önska sig av Linux i dagsläget, men, den fungerar inte så bra med hårdvara… Fedora är en av dessa Linux distributörer som militant försöker hålla sin mjukvara ”open source”. Detta betyder att drivrutiner från bland annat Atheros och Broadcom (dom vanligaste WiFi delarna i Netbooks) inte finns med i deras repertoar. Det går givetvis att få igång (i alla fall Broadcom) på Fedora, men räkna med timmar av uppdateringar och konfigureringar för att få det att fungera. Något som också störde mig var att jag installerade Fedora 3 gånger på min Netbook, alla gångerna betedde den sig olika. Hur det kommer sig har jag ingen som helst aning om, men det måste bero på deras installationsprogram och hur den tolkar hårdvaran i datorn.
Debian (för avancerade Linux användare)
Debian är ”far till alla barnen”, kan man säga. Detta operativsystem hänger inte riktigt med i utvecklingen utan ligger lite och kollar vad som fungerar innan dom sakta rör sig framåt. Debian är far till Ubuntu och således alla Ubuntus avnoppningar. Riktigt snabbt och resurssnålt Linux med stabilitet som högsta prioritering. Det finns troligen inget Linux idag som är lika stabilt som Debian. Med det sagt så finns det inte så mycket som kan orsaka instabilitet. Debian är som Linux var för flera år sedan. Den saknar det inbyggda stödet för Touchpads och WiFi/Bluetooth som man vant sig vid med Ubuntu. Tråkigt men sant.
Lubuntu 11.10 (för Linux användare med en gnutta koll)
När jag först tittade in på Lubuntus hemsida så surfade jag vidare nästan på en gång. Av hemsidan att döma så förväntade jag mig en Ubuntu version med stora fyrkanter som iconer, dålig funktionalitet och allmänt tröttsamt GUI. Det tog mig flera dagar innan jag slutligen bestämde mig för att ”vad fan, jag provar väl då”. Detta var något som jag i efterhand ångrade bittert. Alltså, att jag inte provade denna utsökta Ubuntu syssling tidigare.
Lubuntu använder sig av en grafisk hanterare som heter LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment) och är anpassad för datorer som inte riktigt har muskler att driva en ”fullstor” Linux. Den kanske inte är lika ”flashig” som KDE eller lika avancerad som Gnome, men den är SNABB som attan…
En kallstart (från power-off läge) till att datorn är klar att användas ligger på ungefär 15 sekunder. Den har ett gränssnitt som påminner väldigt mycket om Gnome gift sig med Windows XP. Den är lite kantig och enkel, men det är om man jämför med KDE. Rent generellt kan jag säga att Windows XP inte har en chans i utseende eller funktionalitet. Efter redan några minuter så känner man sig hemma och är i full gång. I princip allt är konfigurerbart och det är väldigt enkelt att förstå hur det fungerar också. Till skillnad från många andra jag provat.
Inbyggt i Lubuntu finns verktyg för att övervaka temperaturer, CPU användning och nätverksaktiviteter. Men det är när det ska börja jobbas som Lubuntu visar framfötterna.
Eftersom själva operativsystemet i princip är kravlöst (ca 40-50 Mb RAM) så finns det resurser till allt annat som ska rulla igång, vilket snabbt visar sig när man exempelvis startar Chromium (Googles Linux version av Chrome), vilket är den förinstallerade webbläsaren. Knappt hinner man klicka på knappen före den frågar var man vill surfa idag.
Samma gäller multimedia och musik. Klicka och lyssna/se utan fördröjningar, på en Netbook(!). Det är frihet i en liten ask. Jag lyckades även spela upp en BlueRay film i 1080p med bara några små lagg här och där, vilket är en rätt så enastående sak för en Netbook.
Men, jag påstår inte att Lubuntu är ”världens bästa” på något sätt. När man tittar tillbaka på alla Linux versioner jag testat på min Netbook så är det dock denna som gäller.
Kanske Lubuntu inte är för dom mest ovana personerna. Om du däremot har kört Ubuntu/Kubuntu ett tag så bör du vara van att fixa det mesta via konsollen, vilket inte är så avancerat som det låter.
Fördelarna med att använda Linux på en Netbook är självskrivna. Du kommer inte att spela några avancerade 3D spel på din Netbook, vilket i princip är huvudorsaken till att Linux inte är det största operativsystemet i dagsläget. Om du sitter och svär vid din Windows XP/7 Netbook att allt går så in i h-vete långsamt, så vet du vem du har att skylla på. Tja, du har faktiskt två alternativ. Skyll på Bill Gates för att han inte kan tillverka ett operativsystem som fungerar utan ett ton datorkraft, eller så skyller du dig själv eftersom du inte installerat det absolut snabbaste operativsystem du kan ha på din Netbook, som dessutom är helt gratis och du kan prova utan att ens installera på din dator.
Som ni kanske har märkt så har jag inte länkat till någon Linux distribution här ovanför, detta var för att ni inte skulle ”springa iväg” och prova något innan ni läst färdigt denna text. Faktumet är att jag inte kommer att länka till någon Linux distribution här heller, utan låter er söka er fram via Google istället.
Om du är helt ”fräsh” när det gäller Linux så ska du inte vara orolig över det. Linux är bland det mest användarvänliga operativsystem som finns. All text i installationsprogrammet är skrivet på ditt språk, oavsett vilket språk du talar. Detta gör att du enkelt kan läsa dig fram till vad du ska klicka på. När det gäller Ubuntu så är det faktiskt mycket enklare att installera än exempelvis Windows XP eller Windows 7.
Om du behöver hjälp så finns ju jag alltid bara ett e-post meddelande ifrån, eller så gör du som alla andra och skriver vad du vill veta i Googles sökruta och får svar direkt.
Ha en trevlig kväll.
Kommentarer
3 svar till ”Ubuntu för netbooks!”
Du kanske ska kasta ett öga på en av dom stora uppstickarna senaste tiden. Linux Mint. Det är bara ubuntu fast med ett val om gnome eller KDE. Denna version är faktiskt poppulärare än ubuntu sen unity kom med som standard.
Sen att det ser bättre ut och är helt baserat på ubuntu gör saken bättre. Du får allt ubuntu minus ubuntuismen.
Detta är vad jag kör, dom få gånger jag kör nått annat än windows.
http://linuxmint.com/
Jag har givetvis provat Linux Mint också. Men då det inte riktigt är en distribution lämpad för Netbooks så tog jag inte med den i texten. Som vanlig Notebook Linux är den trevlig.
Eller har dom fixat till allt så att även 10.1 tums skärmar visar allt? Det var ju ett tag sedan jag körde Mint. Men förut var det inte roligt att köra mint i låg upplösning på liten skärm.