Tonife Nova – Först ut!

Den första av mina två knivar från den Kinesiska tillverkaren Tonife heter Nova. Detta är den kniv som jag anser är mest lämpad för EDC, då den är lite större än sin lillebror som jag ska skriva om lite senare.

Dom har mycket gemensamt med varandra, trots att dom designmässigt är väldigt olika. Bland annat är stålet 8Cr14MoV och handtagen är tillverkade av G10. Bägge har också full-tånge-konstruktion, vilket gör att bladet går från spets till änden på handtaget. Traditionellt har man detta för att kniven ska bli stabilare, vilket kanske är så även här. Vi pratar dock om en tunn och skål-slipad kniv, som knappast kan användas till tyngre uppgifter.

Den är dock idealisk för mindre uppgifter i vardagen, som att öppna kartonger, skära upp en korv eller tälja till en liten pinne för att peta tänderna med. Den är även otroligt vass, så i värsta fall skulle man kunna raka sig med den, om det skulle bli krisläge. 😁

Fördelen med en fast-blads-kniv som EDC är förstås att den kan användas till lite tyngre saker, men även att den går att använda i smutsig miljö. En fällkniv har alltid nackdelen med att dom inte tål speciellt mycket smuts innan det börjar gnissla i maskineriet.

Just Tonife Nova har även en annan fördel som inte går att förbise, nämligen priset. Med en prislapp på lite över 200 kr så får man en väldigt kompetent liten kniv. Slidan är tillverkad av Kydex som verkar vara av hög kvalité. Passformen och låsningen på kniven är väldigt bra, även om det skiljde sig väldigt mycket mellan dom två knivarna jag testar från Tonife.

Tonife Nova är förstås inte den perfekta kniven och trots prislappen som sköld så måste jag ge lite negativa vibbar. Det största problemet jag upptäckt är att baksidan av bladet har så kallad ”jimping”, vilket är avsett att ge bättre grepp för tummen. Detta område är otroligt vasst, faktiskt så vasst man kan lätt kan skära sig i tummen om man trycker där. Jag har faktiskt testat använda detta område för att såga i trä, vilket otroligt nog går bra. Kanske är det en ”feature” och inte en miss. 😂

Med slidan följer det ett bältesclip som man kan använda för att fästa kniven i fickan, på ett bälte eller annat sätt där bältesclip fungerar. Den är väl tilltagen och fungerar även om man har ett brett läderbälte, vilket jag blev imponerad över. På Tonife Nova så fungerar det väldigt bra att sätta kniven i en ficka på jeansen, men på den mindre modellen jag testat från Tonife så fungerade det inte alls. Orsaken är förstås hur hårt slidan låser kniven.

Det finns förstås andra alternativ som fungerar med dessa knivar. Exempelvis kan man fästa ett TEK-LOK istället, så att slidan går att låsa fast i bältet och inte åker någonstans oavsett hur mycket man än drar.

Så. Frågan är då förstås om jag skulle rekommendera någon att köpa denna kniv. Jag behöver inte fundera många sekunder innan svaret blir ”ja”. Det är dock något jag vill påpeka innan du kastar dig över Tonife-knivarna och tänker beställa dom (från Amazon.se), nämligen att det finns många knivar med liknande specifikationer, men från mer kända tillverkare. Exempelvis går det att köpa Cold Steel knivar i samma storlek och i samma material för liknande pengar. Chansen är då att kvalitetskontrollen är bättre utförd och att du kan få support om något går fel.

Med det sagt så är Tonife inte ett dåligt märke. Bara billigt. Det märks snabbt att det inte rör sig om speciellt många sekunder eftertanke innan man ploppat ut knivarna på marknaden. Jag har fortfarande inte ”stress-testat” dessa knivar ordentligt ännu, så det återstår ju att se hur bra dom presterar när det verkligen gäller.

En kniv som Pendleton Mini Hunter från Cold Steel är en betydligt bättre kniv, om man ser till stål och material, men är den fyra gånger så bra som en Tonife? Priset är nämligen 4 gånger högre på Cold Steel versionen. Det ger en något att tänka på.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.