”Tips på Morakniv!”

Roland skriver och undrar vilken Morakniv han ska satsa på som ”nybörjare” inom bushcraft och älskare av friluftsliv och att pyssla i skogen. Det är han själv som beskriver sig så. Jag känner inte Roland, men jag gillar hans stil redan. Att skaffa en Morakniv när man är intresserad av vildmark, det är en bra grej och något jag uppmanar till. Jag rekommenderar detta av några enkla anledningar:

  1. Det går att hitta Moraknivar överallt.
  2. Moraknivar är otroligt billiga för sin kvalité.
  3. Moraknivar finns för alla möjliga användningsområden.
  4. Moraknivar finns i alla prisklasser.
  5. Morakniv vet hur man gör knivar och har gjort det i över 100 år.

Som nybörjare inom bushcraft så rekommenderar jag dom lite billigare modellerna från Morakniv. Specifikt dessa modeller:

  • Morakniv Companion – 150-400 kr
    En perfekt kniv med bra grepp, tillverkad i rostfritt eller kolstål. Det finns även en ”Heavy Duty” version som kostar ungefär 100 kr mer, men är mer robust. Det finns många varianter av Companion och en favorit för många är ”Spark” modellen, som har inbyggt eldstål i handtaget. Vilken man än väljer så får man en kniv med otroligt bra handtag och som går att arbeta länge med utan att man blir trött i händerna.
  • Morakniv Bushcraft – 470-1000 kr
    Morakniv Bushcraft är också en ganska så stor serie av knivar hos Morakniv. Här går dom från att vara enkla skogsknivar med otroligt bekväma handtag, till fullfjädrade överlevnadsknivar med eldstål och bryne för att underhålla knivens egg ute i skogen. Dessa knivar finns även dom i både rostfritt och kolstål, så det finns valmöjligheter för alla som har en viss preferens.
  • Morakniv Pathfinder – 900 kr
    Morakniv Pathfinder är egentligen en Morakniv Bushcraft som är troligen fått sitt namn från David Canterburys skola med samma namn, Pathfinder. Jag vet inte om det är ett genuint samarbete, jag kan inte historiken runt denna kniv. Dock har den ett 172 mm långt blad i kolstål som är 3,2 mm tjockt, vilket är mycket längre än standardstorleken på 109 mm som resten av Bushcraft knivarna har. Den har visat sig vara trevlig att hacka med, men även till lite större uppgifter i lägermiljö. Pathfinder är också den första kniven i min lista som är anpassad för både vänster och högerhänta, med en slida som går att sätta på vilken sida av kroppen man vill. Slidan är tillverkad av nylon.
  • Morakniv Kansbol – 450-630 kr
    Kansbol är en av mina personliga favoriter. Denna kniv är inte speciellt billig, men den är otroligt fin att använda ute i skogen. Den har vass rygg för eldstål, ergonomiskt handtag och en väldigt fin egg. Passar utsökt för lite lättare uppgifter, då bladet är lite tunt och har en smal främre profil. Detta är den första modellen med ”modulär slida”. Ett system som jag älskar på Morakniv. Det går att köpa till ett ”survival kit” med eldstål och bryne, men det går även att lägga till ett Multi-Mount Kit för att kunna sätta fast kniven i princip överallt på ett enkelt sätt. Om bältesloopen skadas i skogen så är det bara att byta ut den, då den går att plocka lös… Underbart helt enkelt. Slidan är för övrigt anpassad för höger och vänster sida och går utan vidare att rengöra med en vanlig flaskborste om man grisat ned den med fiskrens och blod. Detta är som sagt en av mina favoriter från Morakniv.
  • Morakniv Garberg – 1000-1500 kr
    Morakniv Garberg är faktiskt den tuffaste kniven som Morakniv tillverkat, eller någonsin tillverkat. Den är tillverkad av Sandvik 14C28N stål, som är kryo-behandlat och härdat till perfektion. Den kända YouTube-plågan JoeX, som gör sitt yttersta för att ”döda knivar”, ansåg att Garberg var en otrolig kniv. Han kunde inte förstå att den klarade den behandlingen han utsatte den för. En behandling där många Amerikanska super-överlevnadsknivar gett upp tidigare. Trots att kniven som han provade var tillverkad i rostfritt stål, som nästan alltid ger upp före gamla hederliga kolstål, så gav inte Garberg upp. Med det sagt så finns faktiskt Garberg i kolstål också, under namnet ”Garberg Blackblade”. Jag har inte testat den kniven själv, men troligen är den ännu tuffare än min version som är i rostfritt stål. Jag har använt denna kniv sedan den kom ut på marknaden och kan personligen garantera dess kvalité. Om du lyckas göra sönder denna kniv, då har du gjort något jättefel. 😂

Varför inte ännu billigare?
Det finns många som brukar säga åt mig att i skogen så fungerar det lika bra med en Morakniv Basic för 49 kr. Morakniv är visserligen en otroligt kompetent kniv för pengarna, men Basic modellerna är inte anpassade för tuffare användning ute i skogen. Risken att kniven ska gå av när man späntar ved eller annat påfrestande är otroligt mycket högre med en Basic modell än med en som är anpassad för ändamålet.

Skillnaden är inte heller tjockleken på stålet eller om det är kol eller rostfritt stål. Skillnaden är härdnings-processerna mellan knivarna. Att använda fel Morakniv för ändamålet är som att använda en köttyxa för att hugga ved med. Visst kanske det fungerar, ett tag. Men i slutänden kommer kniven att ta skada, eller ännu värre, skada dig eller någon i din närhet.

Om du ska vara ute i skogen och gillar skogslivet, satsa på en Morakniv som är anpassad för ändamålet, även om den kostar mer än hantverks-modellerna. Tro mig, du tjänar på det i långa loppet. 😌

Modularitet är fantastiskt
Jag vill bara understryka, innan jag avslutar detta inlägg, att modul-tänk med knivar är rent av fantastiskt. Att köpa en enkel Kansbol eller Garberg, för att sedan köpa till dom saker som man behöver eller vill ha till sin kniv, det är inget annat än genialiskt tänkande. Detta gör också att kniven blir roligare att äga, går att underhålla och byta delar på utan problem. Man kan även anpassa kniven efter vad man tänkt göra för dagen, vilket jag tycker är riktigt bra.

Min favorit är att använda multi-mount kittet på min Garberg för att hänga på en Victorinox, eller kanske en Morakniv Eldris, för att göra kniven ännu mer användbar ute i skogen. Att kombinera en Garberg med en Opinel No.10 gör att man får med sig en kompetent kökskniv ut i skogen också. Perfekt om man tänkt tillaga en fin måltid för familjen eller vänner.

Det enda som sätter gränserna är ens egen uppfinningsrikedom. Det är förstås något som garanterat finns att hitta på YouTube om man inte har egna idéer. 😉

Slutligen
Att hålla på med bushcraft, oavsett nivå, är en otroligt rolig sak att göra. Personligen känner jag mig lugn och fokuserad ute i skogen. Det är lite som en terapi för mig att bara sitta och tälja på en stol eller annan uppfinning.

Jag rekommenderar att titta på Felix Immler på YouTube, som har en massa roliga projekt och idéer. Felix har också skrivit flera böcker som handlar om bushcraft och beskriver projekt i detalj, något jag kan rekommendera om man vill lära sig fort.

I övrigt så önskar jag lycka till med ”bushcraftandet”, Roland. Hoppas att du får en rolig sommar med många roliga projekt och erfarenheter.

Ha en riktigt bra dag.