”Tips för att få sin kniv riktigt vass?”

Thomas har hört av sig med en läsarfråga. Han undrar hur man får sin kniv riktigt vass, eftersom han har problem med att hans Moraknivar inte går att få lika vassa som när dom levererades. Jag vet att Thomas inte är ensam om att känna att det är jobbigt som tusan att få en Morakniv att bli lika vass som den en gång var, så låt mig ge några tips som jag garanterar ger ett ypperligt resultat.

Notera att dessa tips är för dom som inte är experter på att slipa knivar redan, så om du är riktigt duktig så finns det nog inget mer jag kan lära dig som du inte redan känner till. 🤓

Använd rätt slipverktyg!
Vad man ska välja mellan diamant, sten och keramik är för många ett stort mysterium. Jag har sett skrämmande exempel där man slipat sina knivar genom att använda en eldriven rondell, för att ”det går fortare”… 😫

När det gäller Morakniv så vill jag påstå att ett grovt och ett fint diamantbryne är det bästa att använda. Dels håller det sig plattare än sten och det biter bättre än keramik. Om man vill putsa till och göra eggen finare efter man använt fin diamant så kan man förstås använda keramiskt bryne.

Använd aldrig sten för att slipa en scandi, så länge du inte är riktigt duktig och är säker på att stenen är absolut slät. Om den är det minsta nött så kommer resultatet att bli sämre och du kommer att förstöra eggen eller få varierande resultat varje gång.

Var noga med vinkeln!
En kniv med scandi slipning, som i princip alla Moraknivar, är relativt lätt att lära sig slipa ordentligt. Vad man måste vara noga med är att hålla vinkeln korrekt. Att lägga ned kniven mot brynet, vinkla upp den tills eggen tar i brynet och sedan använda hela längden på kniven mot brynet i en svepande rörelse.

Många väljer att slipa den raka delen och sedan ta den svepande delen längst fram på kniven med mindre och mer exakta drag. Det är inget fel i detta, även om det tar lite längre tid.

Se filmen här nedan för att se hur David på Casström gör för att slipa deras knivar med scandi slipning. Han använder en steg för steg teknik istället för att använda hela längden på kniven, vilket förstås också fungerar bra.

I och med att Thomas, i frågan, håller på att slipa sina Morakniv knivar så gissar jag att han har tekniken med att slipa scandi redan ”på plats”. Så jag behöver nog inte gå in på mer detaljer än så här.

Låt inte kniven bli för slö!
Slipa helst scandi efter varje gång du varit ute i skogen. Även om du inte använt kniven speciellt mycket så kan det vara värt att dra några gånger över ett keramiskt bryne för att få tillbaka den där super-vassa eggen. Gör detta till en vana så slipper du slösa tid i onödan.

Genom att underhålla din kniv så slipper du en situation som jag skämtsamt brukar kalla för ”scandi-helvetet”. Där eggen rundats av och kniven inte längre klarar av att skära papper utan att riva sönder det.

Scandi Helvetet
Om kniven blivit slö och inte längre kan skära i papper utan att riva det, då har du ganska mycket arbete framför dig.

Vad som skett är att metallen på eggen nötts bort och den har blivit rundad. Detta gör att skärpan helt försvinner. När en scandi får en rund egg så måste man ta bort rätt mycket material för att återskapa skärpan igen. Detta är också orsaken till att många inte tycker att dom får till skärpan på sin Morakniv igen.

Det finns en lösning som många inte tycker om, men det finns få genvägar till detta tips. Du behöver slipa, slipa och slipa. När du tror att du har fått till eggen och kniven känns relativt vass, fortsätt slipa. Inte före du kan få hår att hoppa från armen och lätt kan raka dig med kniven, så är skärpan där du vill ha den.

Ta sedan ett superfint bryne, keramiskt är föredraget, som du sedan slipar minst dubbelt så lång tid som du tror att du behöver för att eggen ska bli riktigt fin. På mjukare stål så brukar man se när eggen blivit polerad och fin. Men det är olika från kniv till kniv.

Avsluta med att dra kniven över en läderstropp 2-3 gånger, inte mer. Detta gör man bara för att få bort eventuella lösa partiklar från eggen och resultatet bör tala för sig självt. Försök inte att få kniven vassare genom att stroppa upp den, då kommer du att förstöra eggen, lita på mig.

Slutligen
Jag använder personligen en Work Sharp Guided Field Sharpener för mina Moraknivar. Jag får dom otroligt vassa och jag behöver inget annat än dom funktioner som finns på denna rätt så utsökta lösning. Rekommenderas varmt.

Det fungerar ju förstås med andra brynen, men få är så kompakta och kompletta som denna lösning. Dessutom går dom att köpa rätt så billigt på olika rea-ställen på nätet.

I grund och botten kan man säga att om man inte fått sin Morakniv så vass som man vill, något som är vanligt på 14C28N stålet som är lite jobbigt att slipa, så är det bara att fortsätta slipa. Till slut kommer kniven blir ännu vassare, lita på mig.

När det gäller scandi så finns det inga egentliga genvägar, rent tidsmässigt, för att få den otroligt vass, förutom att slipa den till en scandi-vex. Detta är dock något jag inte rekommenderar om du inte är absolut säker på vad du håller på med.

Använd helst inte läderstropp på scandi annat än för att rensa eggen från metallflisor. Läderstopp använder man ju vanligen på andra eggar för att underhålla skärpan, men när man pratar scandi slipning är det lätt att du rundar eggen med läderstopp och det slutar med en ännu slöare kniv än när du började slipa.

Lycka till och jag hoppas att dessa tips hjälpte till att få dina knivar vassare, Thomas. Annars finns det många hjälpsamma videos att hitta på YouTube som tar upp ämnet mer i detalj. Du får givetvis höra av dig igen om du känner att jag inte var till hjälp alls, så ska jag försöka vara mer detaljerad.

Det är alltid svårt att veta vilken ”nivå” som någon befinner sig på när det gäller slipning. Det är lätt att lära sig, men svårt att bemästra. Även om scandi verkar vara den enklaste slipningen i världen att underhålla så är det en mardröm att få till dom när saker och ting gått fel.

Att få en riktigt slö scandi riktigt vass tar betydligt längre än du tror. Lita på mig.

Så länge du är försiktig, håller rätt vinkel och använder jämnt tryck och är noga med att slipa lika mycket på bägge sidor (så att du får en fin apex). Om du gör detta så är det svårt att misslyckas. Allt du behöver för att göra knivarna riktigt vassa är tid och ordentliga brynen att slipa med.

Ha en riktigt bra dag.