Som flera av er känner till så påbörjas mitt stora test av Jaktkits Knv2 i militärt utförande inom kort. Hela recensionen kommer att bestå av 2 olika delar. I del 1 (denna) kommer vi att titta närmare på olika aspekter av kniven, samt fastställa olika detaljer som kan vara av vikt. I del 2 så är det användning som kommer i fokus. Här ska jag prova på olika moment och sätta lite press på kniven, för att bättre förstå hur väl den håller sin skärpa och hur hållbar den egentligen är.
Men, som sagt. Låt oss börja med teknikaliteterna.
Om Jaktkit
Jaktkit grundades i Kalmar år 2006 av Magnus Collin, som själv jagar och fiskar så ofta tillfälle ges. Han jagar gärna björn och älg, men är speciellt förtjust i vildsvins- och småviltsjakt eftersom det kräver mindre förberedelser, ställer lika höga krav på jägaren och dessutom ger en härlig variation på matbordet.
Målet med företaget är att erbjuda jaktutrustning som alla vill ha i sitt jaktkit under många år framöver och att utveckla och sälja jaktutrustning för krävande miljöer. Denna inriktning har gjort produkterna mycket populära bland yrkesjägare och dedikerade vildsvinsjägare, som behöver tålig jaktutrustning för året-runt-jakt.
Magnus ser det som sin personliga uppgift att varje kund ska vara 100% nöjd och belåten med produkterna från Jaktkit, vilket gör att han erbjuder ett generöst garantivillkor. Knivarna har nämligen oftast 10 års garanti, oavsett prisklass.
Knivarna
Magnus första kniv, Kniv Knv1, lanserades 2013 och fick fina omdömen av kunderna, men även i branschpressen uppmärksammades knivens höga kvalitet och prestanda. Inom kort uppdagades dock att Knv1 utseendemässigt var identisk med Fällkniven F1, även slidan, vilket gjorde att även mycket negativ press spreds. Många hävdar att Knv1 var en direkt kopia och av betydligt sämre stål, vilket bilder på bägge knivarna bredvid varandra ganska mycket bekräftar. Även på hemsidan kunde läsas att Knv1 var tillverkad av ”precisionshärdat japanskt stål”, vilket visade sig inte vara fallet.
Redan innan denna incident har Fällkniven AB, vars F1 modell blivit utvecklad sedan 1995, öppet visat sitt avstånd till plagiat och piratkopierade knivar, som dessutom kan vara direkt farliga att använda under samma förhållanden som den riktiga produkten.
Inom kort och genom vidareutveckling så introducerade Magnus både Knv2 och Knv3, som bägge enligt uppgift är smidda i solid 99Cr18MoV, vilket är en vidareutveckling av 9Cr18MoV som är ett vanligt förekommande Kinesiskt stål i stil med 440C. Likheterna med Fällknivens knivar finns fortfarande kvar, men denna gång är det så stora skillnader att man inte kan ropa ”plagiat” längre. Detta gör att sakta men säkert börjar Jaktkit återfå lite av den positiva pressen, men även orsaken att jag vill titta närmare på just Knv2.
Jaktkit Knv2 Mil
Som jag förstår det så är Jaktkit Knv2 Mil företagets absoluta toppmodell. Detta är en specialversion av den vanliga Knv2 kniven men med keramisk reflexhämmande ytbehandling, vilket jag antar är den enda skillnaden mot Knv2. Bladet är 110 mm och totalt sett är kniven 234 mm lång. Bladets tjocklek är 5.1 mm och vikten är 205 gram (290 gram med slida). Även här återfinner vi 99Cr18MoV stål och en Rockwell på 59. Materialet i slidan är Kydex och är MOLLE kompatibelt, för dom som nyttjar detta system. Jag är en stor förespråkare av modulära och anpassningsbara lösningar, så slidan får högsta betyg av mig.
Handtaget består av TPEE (Termoplastisk Kopolyester) och har mycket god hållfasthet samt är tillräckligt flexibelt för att hålla även under nordiska förhållanden. Knv2 har en så kallad ”extrem V-egg” där man använder en mer aggressiv vinkel och en tunnare v-egg. Om denna egg kommer att hålla för mina tester återstår att se, men det finns ju alltid möjlighet att slipa om den om det skulle behövas. Dock kommer jag givetvis att använda kniven precis som den kommer till att börja med, för att inte påverka testet.
Då jag inte har fått min Knv2 ännu så har jag inte mer än så att säga om kniven. Då den borde komma i veckan så kanske jag har del två av recensionen klar redan till helgen, eventuellt. Jag lovar inget.
Min integritet
Efter mitt första avslöjande att jag skulle testa Jaktkits knivar så fick jag in många mail från personer som ifrågasatte min integritet. Frågan varför jag överhuvudtaget skulle ”slösa bort min tid” förekom oftast. Till alla som skickat in sådana mail vill jag säga att jag inte har några förutfattade meningar om dessa knivar, utan kommer att gå in i min recension med helt neutral inställning.
Jag gillar att testa saker och eftersom knivar många gånger är precis lika utformade som dagens smartphones så ser jag inga problem med att Jaktkits knivar har ett liknande utseende. Men personer som hävdar att Knv2 och Knv3 är kopior av Fällknivens F1 och A1 modeller kanske ska ta och titta på hur knivarna ser ut, vilket är borde vara den mest uppenbara skillnaden. Att Knv1 var en direkt kopia behöver vi inte diskutera, det är nog ingen som argumenterar emot det. Men Knv2 och Knv3 faller nog inte under samma kategori.
Testet
Mitt test kommer att utföras exakt på samma sätt som med andra knivar. Knv2 från Jaktkit kommer att få utstå så kallad ”cross grain batoning” (klyva tjockare grenar tvärs över fibrerna), användas att snickra med, matberedning, klyva ved, utstå väder och vind samt mycket annat som är vanligt förekommande, eller kanske lite extremare än normalt. Detta test kommer även att utföras med Fällkniven A1 och F1d, där dom ska jämföras mot varandra. Personligen så förutsätter jag att Jaktkits knivar inte kommer att prestera bättre än Fällknivens, men jag har hört många prata om stålet och dess fantastiska egenskaper, så vi får se. Om Knv2 vinner så kommer jag att behöva omvärdera många saker i framtiden. =)
Frågor och funderingar
Om du sitter och funderar över något så får du antingen kommentera eller skicka in en Läsarfråga, så får du svar inom kort. Kritik riktad mot Jaktkits produkter eller egna åsikter om knivar omnämnda i detta inlägg kommer inte att beaktas i något test och troligen inte ens besvaras.
Ha en trevlig och solig dag så hörs vi snart igen.