Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Stålet

hot iron steel glow

Det som kostar är design och kvalité, som alltid…

Att man kan köpa en kniv för allt mellan några kronor och priset för en fin bil är troligen allmänt känt. Men varför kostar knivarna så olika? Mycket beror på ”hantverket” bakom kniven, som utformning av handtag eller slida. Men specifikt hänger det oftast på vilket stål som kniven är tillverkad av.

När man tittar på priset på stålet så har det oftast med tillverkningsprocessen att göra. Superstål gjort av pulver är dyrare än smidda stål, så länge inte det smidda stålet är handsmitt, vilket då oftast jagar upp priset lite på grund
av det bakomliggande hantverket. 

Nedan hittar du en rankningslista på olika stål och vad man kan förvänta sig av dessa, bara som en liten guide för er som precis har börjat utforska kniv-världen.

Notera att den bara avser hur väl stålet håller skärpan, inte övriga faktorer som hur lätt den är att slipa eller hur vridstyvt stålet är. Generellt så betyder högre poäng svårare att slipa, så det gäller att hitta en gyllene medelpunkt
som passar för ens användningsnivå och syfte.

En lista som hjälper!

Nedan hittar du en rankningslista på olika stål och vad man kan förvänta sig av dessa, bara som en liten guide för er som precis har börjat utforska kniv-världen.

Notera att den bara avser hur väl stålet håller skärpan, inte övriga faktorer som hur lätt den är att slipa eller hur vridstyvt stålet är. Generellt så betyder högre poäng svårare att slipa, så det gäller att hitta en gyllene medelpunkt som passar för ens användningsnivå och syfte.

person holding blue ballpoint pen writing in notebook
cut off saw cutting metal with sparks

Experten på stål

Peter Colligan från Australien testar hela tiden olika stål och dess skärpa på sin YouTube-kanal ”Cedric and Ada”. Han testar det antal gånger som det går att kapa ett specifikt rep innan eggen inte klarar av att skära papper längre. Alla knivar är testade med samma typ av rep och under samma förhållanden.

Trots detta så bör man bara ta dessa siffror som ett exempel på hur bra stålet håller sin skärpa. En skillnad på 1-20 kapningar betyder med andra ord ingenting, utan kan helt enkelt ha med slumpen att göra.

Länk till den officiella rankningslistan