Det som kostar är design och kvalité, som alltid…
Att man kan köpa en kniv för allt mellan några kronor och priset för en fin bil är troligen allmänt känt. Men varför kostar knivarna så olika? Mycket beror på ”hantverket” bakom kniven, som utformning av handtag eller slida. Men specifikt hänger det oftast på vilket stål som kniven är tillverkad av.
När man tittar på priset på stålet så har det oftast med tillverkningsprocessen att göra. Superstål gjort av pulver är dyrare än smidda stål, så länge inte det smidda stålet är handsmitt, vilket då oftast jagar upp priset lite på grund
av det bakomliggande hantverket.
Nedan hittar du en rankningslista på olika stål och vad man kan förvänta sig av dessa, bara som en liten guide för er som precis har börjat utforska kniv-världen.
Notera att den bara avser hur väl stålet håller skärpan, inte övriga faktorer som hur lätt den är att slipa eller hur vridstyvt stålet är. Generellt så betyder högre poäng svårare att slipa, så det gäller att hitta en gyllene medelpunkt
som passar för ens användningsnivå och syfte.
En lista som hjälper!
Nedan hittar du en rankningslista på olika stål och vad man kan förvänta sig av dessa, bara som en liten guide för er som precis har börjat utforska kniv-världen.
Notera att den bara avser hur väl stålet håller skärpan, inte övriga faktorer som hur lätt den är att slipa eller hur vridstyvt stålet är. Generellt så betyder högre poäng svårare att slipa, så det gäller att hitta en gyllene medelpunkt som passar för ens användningsnivå och syfte.
Experten på stål
Peter Colligan från Australien testar hela tiden olika stål och dess skärpa på sin YouTube-kanal ”Cedric and Ada”. Han testar antal gånger det går att kapa ett rep innan eggen inte klarar av att skära papper längre. Alla knivar ätestade med samma typ av rep och under samma förhållanden.
Trots detta så bör man bara ta dessa siffror som ett exempel på hur bra stålet håller sin skärpa. En skillnad på 1-20 kapningar betyder med andra ord ingenting, utan kan helt enkelt ha med slumpen att göra.