Jag har fått in en läsarfråga som lyder:
“Hej! Jag har läst flera inlägg där du påstår att stålet i knivar inte spelar så stor roll. Om det är fallet, varför väljer du då att använda och rekommendera knivar med superstål? Vilka fördelar ser du med dessa superstål jämfört med andra typer av stål? //Jonathan”
Jag förstår att det kan verka som hyckleri när jag säger att man inte ska stirra sig blind på stålet, utan mer fokusera på vem som hanterat stålet. Saken är den att om man får tag på en kniv i ”super-stål” som är hanterad rätt i härdningsprocesser så är det förstås bättre än ett enklare stål som är lika korrekt hanterad. Det borde ju vara självskrivet.
Saken är den att just ”super-stål”, som vi egentligen kan skriva som pulver-stål för att inte förvirra någon, oftast är mycket svårare att hantera korrekt och kräver avancerade processer att få till. Mer avancerat stål betyder samtidigt mycket dyrare stål, vilket i slutänden mynnar ut i en mycket dyrare kniv. Billigare stål, billigare kniv.
Om man tänkt ha en brukskniv för att använda i arbetet eller i skogen så är oftast inte superstål det bästa att använda, så där rekommenderar jag oftast en kniv med billigare och segare stål. Det är en lång och krokig väg att ta reda på vilket stål som är bäst för ändamålet, som förstås är viktigt att tänka på också. Jag tänker inte gå in på det spåret här, men kan avslöja att det är en djungel.
För dom allra flesta så betyder super-pulver-stål enbart en ökad kostnad och inte speciellt mycket fördelar. Om du är en kniv-nörd, som jag anser mig vara, så finns det egenskaper i dom dyrare stålen som verkligen kan uppskattas, men man bör veta vad man ger sig in på innan man kastar bort pengar i onödan.
Om man tittar lite på min Knivstålsguide (som skapats av Dr.Larrin) så kan man få en ungefärlig uppskattning om vad man bör förvänta sig från ett knivstål, om det är korrekt hanterat.
Hoppas att detta var svaret på din fråga Jonathan, annars får du höra av dig igen.
Ha en riktigt bra dag!
Lämna ett svar