Spyderco Manix 2 – EDC kniv?

En till fråga som föll i mitt knä. Jenny frågar: ”Är Spyderco Manix 2 en EDC kniv eller inte?” En fråga som jag först log lite åt… Men sedan insåg att det faktiskt är en bra fråga som måste undersökas närmare. Är verkligen Spyderco Manix 2 en EDC kniv, enligt mina egna kriterier? Om den klassas som en EDC kniv, är den bra på det? Låt oss undersöka närmare.

Spyderco Manix 2 är en fällkniv som har fått mycket uppmärksamhet och beröm från kniventusiaster världen över. Den är känd för sin robusta konstruktion, sina högkvalitativa material och även den användarvänliga designen. Allt detta borde göra den till en väldigt trevlig EDC kniv, vilket jag alltid ansett att den är. Men är den verkligen en EDC kniv? Är den inte lite för stor för detta? Låt oss dyka ner i detaljerna för att ta reda på det.

Först och främst, vad innebär det att vara en EDC kniv? EDC knivar är de som du bär med dig dagligen, de som är tillräckligt pålitliga och funktionella för att hantera allt från enkla uppgifter till de mer krävande situationerna som kan uppstå i vardagen. De är vanligtvis kompakta nog att passa bekvämt i fickan och tillräckligt mångsidiga för att vara användbara i en mängd olika scenarier.

Områden där Manix 2 checkar mina bockar är här:

  • Lätt att slipa
  • Rostfri/tål fruktsafter
  • Håller skärpan bra
  • Väldigt skärande geometri
  • Fosfor/brons brickor istället för kullager
  • Greppvänlig
  • Hanterbar med en hand

Det är en ”check” på alla dessa saker. Manix 2 klarar definitivt dom allra flesta uppgifter utan problem, även tyngre uppgifter fungerar utsökt på grund av dess solida design.

Stålet
Spyderco Manix 2 är utrustad med ett blad av CPM S30V stål, men finns i många andra stål. Just CPM S30V är känd för sin hållbarhet och förmåga att behålla skärpan väldigt bra, samtidigt som det är relativt underhållsfritt, enkelt att slipa, tål fukt och fruktsafter utan att missfärgas. Det är och har varit en av mina absoluta favoriter sedan jag började med EDC knivar för många år sedan. Det var först ett relativt okänt stål, som blev en av världens mest använda, till att nu i princip ha försvunnit igen.

Handtag
Handtaget är tillverkat av G10 som ”standard”, men finns i många andra material. G10 handtagen på Manix 2 är kända för sin styrka, slittålighet och greppvänlighet. Dom känns faktiskt lite som väldigt grovt sandpapper, eller en metall-fil. Detta gör att den fungerar lika bra en varm sommardag som en snöig vinterdag, eller för att göra upp en nyfångad fisk.

Låsmekanism
Manix 2 har en väldigt trevlig låsmekanism som kallas ”ball bearing lock”, vilket är en låsmekanism som är känd för sin styrka och användarvänlighet. Den är otroligt smidig och enkel att hantera med en hand och låsmekanismen är riktigt säker. Den gårdessutom att manipulera med både vänster och höger hand utan problem, oavsett vilken hand man har som dominant.

Designelement
Några andra aspekter som borde göra Spyderco Manix 2 till en utmärkt EDC kniv är dess design. Den har en full flat grind, vilket är idealiskt för en mängd olika skäruppgifter. Jimping (taggar) på bladets rygg och vid fingergreppet ger extra kontroll och precision vid användning. Man kan också flytta sitt grepp på olika sätt för att förbättra knivens egenskaper ytterligare.

Dessa aspekter är utsökta på Manix 2, inte bara ”bra”.

Designmässigt är Manix 2 ett mästerverk och även om några knivar jag testat har kommit i närheten i bekvämlighet och passform för handen, så finns det ingen som slagit Manix 2 ännu.

Problem
Det finns två uppenbara problem med att använda Manix 2 som EDC kniv. Det ena problemet är att den levereras med icke-deep-carry, vilket gör att den sticker upp rätt så mycket ovanför fickan. Detta går att lösa med tredjepart clips. Det andra problemet också är uppenbart är att Manix 2 ser väldigt hotfull ut för ”icke-kniv-människor”.

Bladformen för tankarna till någon sorts dolk och snabbt är det någon känslig som reagerat på dess utseende och känner sig otrygg. Det är därför inte rekommenderat att använda Manix 2 i kontorsmiljö, om man inte har en arbetsplats som accepterar att man bär sin egen kniv, kanske för att något arbetsmoment kräver just kniv.

För en entusiast som känner till Manix 2 vattnas dock munnen och ”vill ha” känslorna bubblar snabbt upp till ytan. 😍

Min modifierade Spyder Manix 2, med skitigt blad och placerad på en jordig blomlåda. En väldigt bra kontrast. 😅

”Custom”
En av mina Manix 2:or är rätt så modifierad med många detaljer i titan. Fjädern i mekanismen är utbytt mot lättare motstånd (ökar fidget känslan ytterligare) och kullager-låsningen i metall är utbytt mot keramik, för att minska motståndet och göra att bladet glider lättare. Själva reglaget för att hantera låsmekanismen är utbytt mot en version i titan, samtidigt som alla skruvar och liknande detaljer är utbytta mot titan också.

Kniven har, med dessa modifieringar, enbart blivit lättare och mer smidig att använda som EDC kniv. Det gjorde en redan utsökt EDC kniv till en ännu mer utsökt EDC kniv, vilket i det närmaste kan beskrivas som fantastiskt. Den är onekligen min ”graal-kniv” och jag är väldigt nöjd med hur den fungerar. Perfekt avvägd på alla sätt och ser dessutom otroligt vacker ut. Kan det bli bättre än så här?

Manix 2 finns i miljoner olika custom versioner och är troligen världens mest omtyckta kniv att modifiera. Även om den funnits på marknaden i många långa år nu så är det absolut ingen brist på nya saker att modifiera och personalisera.

Fidget kniv
Förutom att den är en suverän kniv att skära och använda, tål rätt så tuffa tag (har sett dom som använder Manix 2 och Manix 2 XL som överlevnadsknivar) och att den är otroligt en-hands-vänlig, så är det också en riktigt rolig fidget kniv.

Om du är en sån som gillar att sitta och flippa på din kniv när du tänker eller bara har allmänt tråkigt, då är Manix 2 kniven för dig. Med dom modifieringar som jag gjort på min Custom modell av Manix 2 så är den otroligt fidget-vänlig, samtidigt som den har ljudet från en kniv som har riktigt bra kvalité. Ingen ”plink” eller ”boing” när man öppnar kniven, utan en solid ”klick” så är den låst.

Många kanske inte tänker så mycket på själva ljudet i en kniv, men det är otroligt viktigt om man vill sitta och använda den som fidget-kniv. Att konstant höra metallisk resonans och ljusa plingande ljud när man öppnar kniven kan driva mig till vansinne. Det ska vara ett solitt ljud, som när man stänger en kassaskåpsdörr, inte som när man slår igen dörren på en Renault 4 från 1982. ☺️

Slutligen
Recensioner och användarfeedback över hela världen visar att Spyderco Manix 2 är högt uppskattad som en EDC kniv. Dess kvalitet och funktionalitet gör den till en pålitlig partner i fickan, inte bara som ett samlarobjekt för kniventusiaster, utan även för den som använder sin kniv till nyttiga saker. Spyderco lanserar ständigt nya versioner av Manix 2 och den finns idag i LW (LightWeight) och XL (Extra Large) versioner. Jag äger alla olika versioner av Manix 2, men givetvis inte i alla förekommande variationer på stål och handtag. Det skulle jag inte ha råd med. 😅

Alla mina Manix 2 har dock en sak gemensamt, det är bruksknivar som används väldigt mycket, även min speciella ”custom” version. Det är otroligt behagliga knivar som uppmanar till såväl lång tids användning, som att tälja och snickra lite med. Samtidigt är den så smidig att man enkelt kan plocka upp, fälla ut, skära och fälla igen kniven på ett ögonblick. Låsmekanismen gör att man aldrig är nära bladet med fingrarna och därför är den mycket säkrare än en liner-lock eller annat lås som kräver att man har fingrarna i vägen för knivens bana.

Sammanfattningsvis kan vi säga att Spyderco Manix 2 definitivt faller inom kategorin EDC knivar. Dess kvalitet, design och funktionalitet gör den till ett utmärkt val för den som söker en pålitlig kniv för dagligt bruk. Om du är på jakt efter en ny EDC kniv, är Spyderco Manix 2 väldigt värd att överväga. Priserna har historiskt legat högt för Manix 2, men då resten av världen har ökat sina priser så har faktiskt Manix 2 stannat kvar lite och är idag en väldigt prisvärd kniv, trots prislappen som oftast rör sig mellan 1600-2000 kr (beroende på stål, version och säljare).

Manix 2 är definitivt en ”knife for life” vilket gör att även efter 10 år eller mer så kommer den att fungera precis lika bra som när du köpte den, kanske även bättre då allt nött in sig så bra. 😊

Jag har för övrigt flyttat över den på min Jämförelselista under EDC Knivar, om det är någon som vill jämföra den med andra EDC knivar.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.