[Notera att denna recension är uppdaterad 2019-04-03]
Det som kännetecknar Samsung är att dom ibland tar ett steg framåt och lämnar övriga tillverkare bakom. Genom att under flera års tid fokusera på att förfina design och funktion istället för att ”nyskapa” så har dom skaffat en av världens mest eftertraktade telefoner.
Galaxy S10 är inte bara en uppgradering från föregångaren S9, utan står för ett helt generationsskifte i förfining och design. Detta är inte direkt uppenbart om man läser specifikationer på papper eller ens tittar på en recension på YouTube, man måste djupare än så.
Skärmen
Samsung har haft dom bästa skärmarna i väldigt många år nu. På något konstigt sätt så verkar dom hela tiden göra nästa modell bättre än förra, trots att förra var bättre än alla konkurrenter. S10:ans ”infinity-O” skärm är inget undantag från denna regel.
Då jag redan hade ”the best of the best” i och med Note 9, så trodde jag inte att jag skulle märka någon skillnad, men den känns lite mer ”kalibrerad” än Note 9. Färger poppar inte lika mycket, utan känns lite mer verkliga. Detta är ovanligt när man pratar om en skärm från Samsung då dessa oftast uppvisar extrema färger.
Orsaken till denna försiktiga inriktning tror jag beror på det tidigare samarbetet med Apple, där Samsungs skärmar kalibrerades för att uppvisa mer ”true to life” färger i enighet med Apples direktiv. När skärmarna kalibrerades om så vann också Apple priset för ”bästa skärm” på sina telefoner, trots att Samsung tillverkat dessa. Att ta efter och börja kalibrera skärmarna bättre är således ett marknadsknep som Samsung inte direkt kan strunta i.
Mottagning/Sändning
För mig är mottagning och sändningsförmåga en stor post när man pratar om hur bra en mobiltelefon är. Om ens mobiltelefon är oförmögen att ansluta mot nätet eller utföra telefonsamtal under dåliga förhållanden så är den aldrig värd pengarna.
Galaxy S10 verkar ha riktigt bra mottagning och sändningsförmåga. Även på WIFI och Bluetooth så märkte jag klara förbättringar över Note 9. Värt att nämna är att jag förbehåller mig rätten att ändra åsikt om den skulle börja uppvisa problem vid ett senare tillfälle, då jag ofta har problem med detta på Samsungs telefoner. Note 9 uppvisade inga som helst tecken på att bli sämre, men man vet aldrig om S10:an håller samma kvalité.
Uppdatering: Precis som med tidigare S-versioner så gick det inte längre än 2 veckor innan problemen började uppenbara sig. Bluetooth som hackar och inte klarar bandvidden i firmabilen, Internet som kopplar ned och kräver omstart av telefonen för att börja fungera igen.
Ljud och högtalare
Jag är inte på något sätt en ”audiophile”, men lyssnar rätt så mycket på högkvalitativ musik i FLAC-format på mina telefoner. Att Samsung skickar med sina smått fantastiska AKG hörlurar i kartongen när man köper deras S och Note modeller, utan kostnad, är således en stor fördel. Att dom dessutom kvarhåller 3.5 mm utgång på sina telefoner är också beundransvärt och något som Samsung borde applåderas för.
Note 9 hade riktigt bra ljud och kunde många gånger sprida en njutning genom kroppen när man lyssnade på högkvalitativ musik. Trots detta så var min första upplevelse med Galaxy S10 snäppet bättre. Vi pratar om ljudkvalité som gör att nackhåren reser sig och en känsla att bli översköljd av toner från alla håll och dimensioner. Hur Samsung har lyckats med detta och dessutom erbjuder upplevelsen direkt ”ur kartong” vet jag inte. Troligen rör det sig om digital magi av något slag, med en nypa Dolby Atmos.
Även dom inbyggda stereo-högtalarna spelar betydligt högre och har mer fylliga toner än dom som återfanns på Note 9, vilket också är smått fantastiskt. Kvalitén på ljudet i Note 9 var riktigt bra, men volymen kunde ibland vara lite för låg. Det var precis som att Samsung läst mina tankar då detta problem inte återfinns på S10 överhuvudtaget. Många gånger så får man helt enkelt ”vrida ner” lite på volymen, eftersom den känns ”onödigt hög”.
Kameror
Just nu verkar tillverkare ha blivit tokiga när det gäller att sätta in kameror i sina telefoner. I Samsungs fall så återfinner vi en ”vanlig”, en ”teleskop” och en ”ultra wide” kamera på baksidan. Alla är av väldigt bra kvalité (som vanligt) och tillskottet av den sistnämnda ”ultra wide” kameran gör att man enkelt kan få med i princip hela världen i en enda bild. Speciellt bra är det att man även kan videofilma med alla kameror.
Min första tanke är att den är riktigt bra för dom som tänkt sälja huset och vill ge potentiella köpare en guidad tur via video, eller varför inte fånga ett helt rum i en enda bild. Personligen vet jag att just ”ultra wide” kommer att användas flitigt till våren, då det blir mycket naturscener och fjäll som fångas på bild.
På framsidan så hittas selfie-kameran i övre högra hörnet i form av ett hål i skärmen. Jag behöver knappast nämna detta, då det har varit i media i drygt ett halvår nu, men nu vet även du som varit gömd under en sten den senaste tiden. =)
När det gäller kvalité så tar alla kameror på S10 bilder i absolut toppklass, mer än så behöver man troligen inte säga. Ingen blir missnöjd, helt enkelt.
Fingeravtrycksläsaren
När jag tittade på kända recensenter på YouTube, som haft ”turen” att få sina S10:or levererade långt innan telefonen fanns till försäljning, så lovordade dessa fingeravtrycksläsaren som nu gömmer sig under skärmen och använder ljudvågor istället för optisk avläsning.
Min erfarenhet av denna nya läsare är inte direkt lika positiv. Många gånger så kan den inte läsa mina fingeravtryck. Den kräver att man trycker rätt så hårt på skärmen för att den ska börja läsa fingeravtrycket och den är lite för lågt monterad på skärmen för att man naturligt ska lägga tummen på läsaren, utan att behöva skifta på sitt grepp.
Jag fick tipset att lägga in samma fingeravtryck flera gånger i telefonen, vilket då gör att om den missar att läsa första gången så kanske den lyckas matcha nästa fingeravtryck. Denna metod vet jag inte om den överhuvudtaget fungerar, eftersom jag inte märkt något förbättring.
Om jag ska använda siffror för att beskriva min upplevelse så kan jag säga att:
- 3 av 10 gånger så lyckas den läsa mitt fingeravtryck på första försöket
- 4 av 10 gånger så krävs det 2-3 försök
- 2 av 10 gånger så krävs det 4 försök
- 1 av 10 gånger så blir jag utelåst och måste använda PIN för att öppna min telefon.
Om det inte hade varit för att ”face unlock” fungerar så fantastiskt snabbt och smidigt på Galaxy S10 så hade risken varit överhängande att jag lämnat tillbaka telefonen, eftersom den inte fungerar som utlovat.
Genom ”face unlock” så slipper jag använda fingeravtrycket så ofta, vilket håller nere irritationsnivån lite. Jag använder egentligen bara fingeravtrycket för betalningar, Bank ID och andra ställen där jag föredrar bättre säkerhet framför snabbhet.
Men precis som med ”Iris unlock” på Note 9 så måste man nog ge tekniken lite tid att anpassa sig. Efter ett halvår med Note 9 så var den så snabb på att öppna via ”smart unlock” att man inte längre tänkte på att telefonen var låst överhuvudtaget.
Jag ska ge S10:an tid att anpassa sig och Samsung att optimera upplevelsen innan jag gör en slutgiltig bedömning rörande fingeravtrycksläsaren. Jag återkommer till vid ett senare tillfälle, för att uppdatera er som vad som händer på den fronten.
Uppdatering: Efter montering av skärmskydd på S10:an så gick fingertrycksläsaren från att vara knappt acceptabel till helt värdelös, trots installation av Whitestone Dome skärmskydd som utlovades fungera perfekt. Fingertrycksläsaren gick helt enkelt inte att använda längre, trots mängder av försök och trick från läsare och övriga Internet.
Batteritid
Samsung har länge haft problem med batteritiden, som alltid verkat vara en akilleshäl i deras designer. När man tittar på pappret så har S10 ett batteri på 3400 mAh, vilket är skrämmande litet om man tittar på konkurrenterna. Men denna gång så har Samsung optimerat operativsystemet och lyckas ändå på något mystiskt (Apple-liknande) sätt få ut en fungerande batteritid på dessa begränsade mAh.
Uppdatering: Trots min initiala upplevelse så började telefonen ta runt 10% ström i timmen vid minimal användning då alla appar blivit installerade. Detta gör att jag oftast fick ladda telefonen 2-3 gånger per dygn för att hålla igång den. Tråkigt, men samtidigt i linje med föregångaren S9, så föga överraskande egentligen.
Design
Fördelen med att ha ett batteri på 3400 mAh är att vikten hålls nere, samt dimensioner som tjocklek. S10 förefaller väldigt liten och nätt i handen, något som kanske förstärks av att min senaste telefon var en Note 9. Dock känns det som att Samsung äntligen har hittat ett recept på en mindre telefon som faller mig i smaken. Dom har nämligen inte tummat på funktioner i samma utsträckning som tidigare. Den egentliga skillnaden mellan S10 och S10+ är storleken och batteriet, precis som det ska vara. S10+ har ytterligare en frontmonterad kamera, men då denna enbart är för djupavkänning så ser jag ingen anledning att välja en plus-modell över den vanliga S10.
Om vi tittar på den yttre designen så är den liknande tidigare modeller från Samsung, eftersom dom håller sig till ett vinnande koncept just nu. Metall runt hörnen, glas på fram och baksida, välvda hörn. Bekväm i handen och en känsla att den är mindre än vad den egentligen är.
Mer än hårdvara, ett ECO-System
Samsung har en ”fördel” som egentligen bara Apple har, ett stort och fungerande ECO-System. Med detta avser jag tillbehör som Gear VR-headset, DEX-pad, Galaxy Buds, Galaxy Watch, Trådlösa laddstationer och en svit med fantastiska mjukvaror som Reminder, Bixby, Routines, Samsung Health och Samsung Notes. Dessa är dock bara exempel och det finns mycket mer att hitta för den som verkligen vill gotta ned sig i Samsung.
ECO-Systemet gör att helheten är betydligt bättre än enbart telefonen man håller i handen. Du får färdiga lösningar som fungerar, istället för att försöka plocka ihop saker från olika tillverkare och spendera den mesta tiden att bråka för att få allt att fungera ihop.
Det finns dock en sak som Samsung är helt unik med att erbjuda, nämligen Samsung Pay. Jag kan inte nog understryka hur många gånger som detta betalsystem har löst problem för mig. Till skillnad från lösningar från Apple, Google och diverse andra så fungerar Samsung Pay överallt. Med det menar jag där du handlar idag och i framtiden, oavsett om det är lilla kiosken på hörnet eller baren i storstaden… överallt.
Då jag i princip aldrig har pengar på mig, utan förlitar mig på digitala lösningar så förefaller det sig naturligt att använda Samsung Pay för betalningar. Dessutom får jag mycket erbjudanden från Samsung i samma veva, då i princip alla inköp belönas på olika sätt.
Ska jag uppgradera?
Om du i dagsläget sitter med en Note 9 i handen och tänkt dig en S10+ så finns det väldigt få anledningar att ta det steget. S10+ är aningen snabbare och har ”Ultra wide” kameran, i övrigt är det samma upplevelse på bägge telefonerna.
Om du har en S9 och funderar på en S10 så är steget lite längre, men fortfarande så behöver du inte springa benen av dig för att få ”det senaste och bästa”, då skillnaden inte är så speciellt stor i slutänden.
Slutordet
När det gäller Samsungs S-serie så rör det sig mer om förfining och putsning av funktioner istället för nyskapande och innovationer. Dock har dom lyckats klämma in den främre kameran bakom skärmen genom att göra hål i AMOLED panelen. För mig personligen så gör det varken till eller från, men jag föredrar nog ett hål framför ”notch” designen som var populär förra året. Främst för att man kan se på film och ha hålet i nedre högra hörnet då telefonen ligger ner. På detta sätt ”skymmer” man oftast hålet med sidan av tummen om man håller i telefonen och märker den inte ens.
Samsungs val att äntligen ha 128 GB som standard lagring och 8 GB RAM i kombination med ett GUI som är betydligt mindre krävande gör att S10:an är blixtrande snabb. Då Samsung inte heller har tummat på funktioner eller bantat ned hårdvaran nämnvärt mellan plus och vanliga modellen så känner jag att dom äntligen träffat rätt. Även en blind höna hittar till slut kornet, brukar man ju säga.
BetygAllt som allt ger jag Samsung Galaxy S10 priset som årets troligen bästa telefon. Orsaken är att Samsung äntligen lyckats få ihop hela sitt ECO-system till ett väl fungerande maskineri. Ingen annan Android tillverkare erbjuder ett mer komplett paket med mjukvara, hårdvara och tillbehör än Samsung, vilket gör att telefonen i sig är värd mer än hårdvaran på pappret, vilket dessvärre inte är sant för många andra tillverkare.
Uppdatering: På grund av problemen som uppenbarat sig under ”resans gång” så är jag inte direkt villig att ge något pris för ”bästa telefon” längre. Men trots detta så är Galaxy S10 en riktigt fin telefon som bör tas på allvar av konkurrenterna. Allt rörande Samsung ECO-system stämmer utan tvivel.
Jag återkommer givetvis med bilder och annat inom kort.
Ha en bra dag.