Jag har länge funderat på att komplettera min utrustning med en lättare yxa som kan ersätta min Silky Nata vid vissa moment i skogen. Min Nata är fantastisk på att klyva ved och hugga grenar, men den är samtidigt ganska tung och klumpig att bära med sig. När jag fick in en läsarfråga som berörde just Morakniv Lightweight Axe, en lättviktsyxa med grönt skaft, kändes det som ett intressant alternativ.
Alla som känner mig vet ju att jag inte är så impulsiv, så efter flera minuters betänketid så var den beställd. Jag bestämde mig för att testa den ordentligt i fält. I det här inlägget tänkte jag gå igenom varför jag valde just denna yxa, vad som gör den unik, samt lite historia bakom Morakniv och deras yxproduktion. Titta gärna på min snabba unboxing av yxan innan du läser vidare.
Varför Morakniv Lightweight Axe?
När det gäller friluftsutrustning gäller det att hitta rätt balans mellan funktion och vikt. En yxa är ett fantastiskt verktyg i skogen, men den kan också bli en börda om den är för tung. För mig har alltid yxor representerat en produkt som tar mest plats och dessutom ökar risken för allvarliga skador ute i skogen. Morakniv Lightweight Axe verkar ha en genomtänkt design där de har lyckats kombinera låg vikt med god prestanda. Några av dess viktigaste egenskaper är:
- Vikt: Med en vikt på endast 500 gram är det en av de lättaste yxorna i sin klass.
- Skaftmaterial: Glasfiberförstärkt polymer som både är hållbart, lätt och underhållsfritt.
- Blad: Yxhuvudet är tillverkat av borlegerat stål med en svart ED-beläggning för extra hållbarhet och korrosionsskydd. En konstruktion som jag hoppas håller vad den lovar och tål att klyva ved med.
- Användningsområde: Perfekt för att klyva mindre ved, hugga grenar och utföra enklare bushcraft-arbeten. Jag förväntar mig inte att använda denna för att fälla träd och liknande, vilket är ett moment jag sällan och aldrig utför. Om jag behöver kapa upp ett omkullfallet träd så använder jag såg, inte yxa. 😊
Jag tror dock att denna yxa kan vara ett bra alternativ för mig, särskilt om den kan ersätta min tyngre Nata vid vissa moment. Dessutom gillar jag det gröna skaftet, det känns stilrent, även om det kanske inte blir lätt att hitta den i naturen. Den finns förstås i lysande orange färg också, men jag tyckte att den såg lite för ”skrikig ut” och föredrar faktiskt lite mer dämpade färger på så pass stora verktyg.

Morakniv och deras yxor
Morakniv är mest kända för sina högkvalitativa knivar som används av både friluftsmänniskor, jägare och hantverkare världen över. Men att de också tillverkar yxor är kanske mindre känt. Morakniv började faktiskt sin yxproduktion redan för flera decennier sedan, men det är först på senare år som dom belysts som moderna modeller med avancerade material och innovativa lösningar.
Morakniv Lightweight Axe är ett resultat av deras strävan att skapa lätt och effektiv utrustning för friluftslivet. Genom att kombinera traditionellt svenskt stål med modern design har de lyckats skapa en yxa som är både användarvänlig och tålig. Dessutom ser den ju lite rolig ut.😅
Saken är den att jag fick tag i denna yxa för under 500 kr, ett pris jag tycker är helt klart överkomligt och rimligt. Jag vet ju att Morakniv har riktigt bra kvalité på sina saker, så jag är inte orolig att den ska svika på något sätt.
Mina förväntningar och testplan
Jag ser verkligen fram emot att testa denna yxa i skogen till diverse projekt. Det finns dock några nyckel-moment som jag förväntar mig att denna yxa är bra på.
- Klyva ved till lägerelden
- Hugga grenar och mindre stockar
- Att den fungerar vid konstruktioner som vindskydd och andra bushcraft-projekt
Eftersom jag redan har en Silky Nata att jämföra med, kommer jag att utvärdera om denna yxa kan ersätta den eller om de fyller olika behov. Jag hoppas att vikten och designen gör den mer lätthanterlig utan att kompromissa med prestandan.

Sammanfattning
Med Morakniv Lightweight Axe har jag förhoppningar om att hitta den perfekta balansen mellan vikt och funktion i skogen. Dess låga vikt, hållbara material och smidiga format gör att den kan bli en trogen följeslagare på mina turer. Jag ser fram emot att ge den en ordentlig testkörning och återkomma med en detaljerad recension på bloggen!
Jag har tidigare ägt en, vad jag tror, exakt likadan modell av Morakniv Lightweight Axe. Men det var så länge sedan att jag inte med gott samvete kan skriva något positivt om den. Det ska med andra ord bli spännande att än en gång prova denna yxa och se vad den går för, nu när man är lite mer erfaren.
Jag vill samtidigt understryka att jag INTE är en ”yx-människa”. Jag föredrar knivar och andra lösningar som inte har en tendens att hugga av en benet om man skulle råka missa något. Dock är min Silky Nata minst lika farlig som en yxa, om man använder den för att hugga med, vilket jag inte allt för ofta gör. När jag klyver ved med min Silky Nata så hanterar jag den exakt som med en stor kniv, något jag hoppas att jag ska kunna fortsätta med när jag har min Morakniv Lightweight Axe också.
Har du testat Moraknivs yxa, eller har du en annan favorit när det gäller lätta yxor? Lämna gärna en kommentar och dela dina erfarenheter!
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.
Kommentarer
4 svar till ”Sagt och gjort… Morakniv Lightweight Axe!”
Jag har en hultafors ågelsjön på 775 g (500g för yxhuvudet). Väldigt fin liten sak men min upplevelse med de här små yxorna är att det är svårt att få tillräckligt med kraft för att klyva tillfredsställande. Jag tar gärna emot tips på hur jag kan använda yxan oftare, tips och trix osv. Ser att en del outdoor människor använder sin yxor i princip som knivar, de täljer, preppar mat och liknande.
Lite så var min tanke bakom Morakniv Yxan. Jag förväntar mig inte att den ska kunna klyva bra, men kan avslöja att jag testat den under helgen och då som jag skulle använda en kniv. Alltså knacka på baksidan av yxan för att klyva ett vedträ, en teknik som fungerade väldigt bra. Den är dock för lätt för att klyva något genom att hugga med den, men man kan få en bra start om man drar på allt vad man har. 😅
Den är inte bara liten, den är ful också… 😉
Hoppas att den är bra dock och uppfyller dina förväntningar. Själv är jag lite skeptisk till småyxor, både när det kommer till effektivitet och säkerhet.
Tack för trevlig läsning, förresten!
Den är inte bara ful, den är bekväm också, vill jag tillägga. 😊
Genom att använda yxan som en ”kniv med skaft” så tror jag att jag lyckas hålla mig undan från skador. Jag skulle dock inte rekommendera att ta i för kung och fosterland för att försöka klyva något. Det är ett upplägg för sjukhusvistelse, tror jag.
Jag tänker mig denna yxa som just ”en kniv på skaft” vilket den verkar fungera bra som. Jag har även provat att klyva med den i helgen, genom att slå en klabb på baksidan som jag skulle gjort med en kniv. Denna teknik fungerar bra. Men jag är ännu inte riktigt såld på tanken med en bushcraft yxa i detta format.