brown wooden arrow signed

Så väljer du rätt kniv för vinterns äventyr

Vintern är här och med den kommer en ny säsong av äventyr i skog och mark. Kylan och snön ställer dock andra krav på din utrustning än vad vår och sommar gör. Att välja rätt kniv för vinterbruk kan vara skillnaden mellan en smidig upplevelse och en frustrerande sådan. Idag tänkte jag dela mina tankar kring vad man ska tänka på när man väljer kniv för vinteraktiviteter, oavsett om du är ute efter en bushcraft-kniv, EDC-kniv eller överlevnadsverktyg.

Låt oss börja.

Materialval som klarar kylan
När temperaturen sjunker kan vissa material bete sig annorlunda. Stål och handtagsmaterial påverkas av kyla, och det kan vara värt att lägga lite extra tid på att välja rätt. Här är några saker att tänka på:

  1. Ståltyper för vinterbruk
    Ett högkvalitativt rostfritt stål, som Sandvik 14C28N eller Magnacut är ofta ett bra val. Dessa ståltyper är inte bara korrosionsbeständiga utan håller också en skärpa som klarar tuffa utmaningar. Undvik enklare kolstål om du inte är villig att lägga extra tid på underhåll, vinterns kondenserande fukt kan snabbt leda till rost.
  2. Handtagsmaterial som inte fryser fingrarna
    Micarta och olika termoplastiska (TPEE) varianter är två fantastiska material för handtag under vintern. De är greppvänliga även i fukt och kyla, och de känns inte lika iskalla som mer homogena material som G10. Trähandtag kan fungera, men se till att de är välbehandlade för att stå emot fukt, samt att dom är väl konturerade och helst mönstrade.
  3. Slidmaterial
    En sak som många glömmer är att anpassa även knivslidan för utomhusbruk på vintern. Det fungerar med läder, så länge den är väl behandlad. Dock rekommenderar jag slidor av polyester eftersom dom oftast tål stötar och slag, även när det är många minusgrader ute. Kydex fungerar rent tekniskt, men det finns en överhängande risk att kniven fryser fast i slidan vilket gör att jag inte rekommenderar dessa alls för vinterbruk. IMHO.

Storlek och design – det spelar roll
På vintern är det viktigt att tänka på att du ofta använder handskar. Detta betyder att:

  • En större kniv med ordentligt grepp kan vara enklare att hantera. Små, smala fällknivar kan bli svåra att använda när händerna är kalla eller om du bär tjocka handskar, vilket i sin tur introducerar risken att skador uppstår i större utsträckning.
  • En rakbladsvass egg är inte alltid bäst. En kniv med en lite robustare slipning, som Scandi, klarar av att hantera hårdare material som fryst trä. Här är det kanske inte viktigast att kniven är rakbladsvass, eftersom det då i sin tur medför att eggen är mindre tålig mot högre påfrestning.

Min personliga favorit för vinterbruk är Morakniv Garberg – en kniv som jag alltid kan lita på, oavsett väder och vind. Den är robust nog att klara allt från att tälja torr ved till att användas med tändstål, och dess rostfria blad gör den lätt att underhålla även i fuktiga förhållanden. Knivslidan är också helt oberörd av fukt eller kyla, vilket gör den idealisk när förhållandena är dåliga.

Kniv eller multiverktyg?
Det är frestande att tänka att ett multiverktyg kan ersätta kniven på vintern, men jag skulle säga varför inte både och? Min Victorinox Rangergrip 79 följer ofta med som ett utmärkt val för bushcraft, men när det kommer till att klyva ved eller bearbeta trä är det en riktig kniv som gäller. Det handlar helt enkelt om att välja rätt verktyg för rätt jobb.

Underhåll – din knivs livlina
Vinterns fukt, kyla och snö kan snabbt påverka även den bästa kniven. Här är tre enkla tips för att hålla din kniv i toppskick även när snön yr och temperaturen är långt under nollan.

  1. Torka alltid av kniven efter användning.
    Låter enkelt och logiskt, men det är lätt att glömma när man står där med kalla händer.
  2. Använd olja.
    Även om du har en rostfri kniv är en liten droppe livsmedels-säker olja på bladet ett bra skydd mot korrosion och även fastfrysning.
  3. Håll eggen vass.
    Kallt väder sliter mer på eggen, särskilt om du bearbetar fruset trä eller is. En liten sliplösning i fickan kan vara ovärderlig. Work Sharp Guided Field Sharpener rekommenderas varmt.
macro photography of snowflakes

Vinterns favoriter
Om jag skulle välja ut mina tre favoriter för vintersäsongen, skulle de vara följande:

  • Bushcraft/Outdoor: Morakniv Garberg
  • Fällkniv: Cold Steel SR1 Lite
  • Multiverktyg: Victorinox Rangergrip 79

Dessa har hängt med mig i ur och skur, och jag är alltid trygg i att de levererar när det verkligen gäller.

Har du en favoritkniv som du alltid tar med dig på vintern? Kommentera gärna och berätta! Jag är alltid nyfiken på att höra vad andra använder och varför.

Hoppas att mina tips hjälper till att välja en bra kniv för vintern och att dina vinteräventyr blir lyckade.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar