Ruike P671-CB

Ruike är för många en ytterst okänd tillverkare. För mig personligen så har bekantskapen med min tidigare P801-SF modell, som läsare begärde att jag skulle testa, gjort att jag kommit att gilla detta märke väldigt mycket. Vad man måste tänka på är prisvärdheten. Du får väldigt svårt att hitta någon kniv med bättre material och lösningar än Ruike.

Låt oss titta närmare på P671-CB, min andra Ruike på relativt kort tid.

Ergonomi
Ruike P671-CB, eller 671:an som jag kommer att kalla den framöver, är en liten och smidig EDC kniv. Handtagets sidor är tillverkade av laminerad kolfiber och G10. Bladet är av Sandvik rostfritt stål. Kort och gott så är den en imponerande tuff liten kniv, men med lite lyxiga detaljer i som kolfiber. 

Greppet är lite kort, som är vanligt på dessa små knivar. Jag får enkelt 3 1/2 finger på handtaget men avsaknaden av någon form av mönster på gör den lite hal att hålla i. I utfällt läge så ligger den bra i handen och på grund av att den är lite ”knubbig” så får jag ett perfekt och förtroendeingivande grepp, trots att handtaget är i kortaste laget. Så länge du inte har jättestora händer så kommer den bara att kännas något för liten i handen på längden. Handskstorlek 9 och mindre borde inte ha några problem.

Kniven är 9,5 cm ihopfälld och ganska exakt 16,5 cm utfälld. Den skärande eggen är ungefär 9,5 cm. Det låter som att jag skrivit fel siffror här uppe, eftersom den skärande eggen är lika lång som kniven är ihopfälld, men det beror på att 671:an har front-flipper som sticker ut.

671:an har en ordentlig ”linerlock” låsning på bladet och jag har inte haft några problem med låsningar i mekanismen, så kallade ”lock-stick”. Fidget känslan i denna kniv är väldigt stor. Den största orsaken till detta är att den har kullager och front-flippern. Bladet glider väldigt lätt men flippern har ett lite för kraftigt motstånd för min smak. Dock låser sig bladet väldigt betryggande eftersom det krävs lite mer kraft för att eggen ska bli exponerad. 

Bältesclipset har väldigt bra motstånd och den släta sidan av kniven gör att kniven inte nöter eller förstör byxfickan, men ändå sitter betryggande. Den är också av typen ”deep-carry”, vilket gör att den inte sticker ut ur fickan allt för mycket. Smidigt när man inte vill skylta med att man har en kniv i fickan.

Skära
671:an är riktigt vass och utan problem så skär man papper, kapar paracord, öppnar kartonger och till och med täljer en grillpinne. Bladet är lagom stort för just EDC uppgifter och jag skulle nog inte rekommendera 671:an för allt för tunga uppgifter, trots att den känns riktigt ordentligt ihopsatt och stabil på alla sätt.

Bladet är ca 3 mm på den tjockaste delen och den har så kallad ”full flat grind”, vilket ger hela bladet en ”kil-form” ända från ryggen till eggen. Detta gör att man får till utsökta snitt och utan vidare kan pressa kniven genom tjockare rep och paracord. Spetsen är riktigt vass och anpassad för att sticka genom tyg och annat utan problem.

Material
Handtaget på 671:an är tillverkat av laminerat kolfiber och G10, vilket ger den ett lyxigare utseende. Bladet är i 14C28N från Svenska Sandvik. Den tillhör med andra ord inte den absoluta toppen, men är klart godkänd på materialsidan. Jag är helt övertygad om att den kommer att fungera utmärkt för dom flesta. 

Just 14C28N är lite av en favorit för mig när man pratar om budget-stål. Rostfritt, lätt att slipa och tåligt. Det används i huvudsak av såväl Morakniv som Karesuandokniven och föredras även hos mängder av andra tillverkare, inklusive Ruike.

En hand
När vi tittar på en-hands-hantering så är det lite tungt att flippa upp kniven då den har lite för tungt motstånd, dock är det inte omöjligt på något sätt och det kan röra enbart min kniv, men jag hade gärna haft lite mindre motstånd just vid öppning.

671:an har en front-fipper istället för den ”traditionella” flippern man hittar på mängder av andra knivar. Den fungerar lika bara för vänster som för högerhänta och ger alltid ett trevligt och snärtigt ljud när man fäller upp kniven. Dock ska det noteras att till skillnad från vanliga flippers så behövs det lite träning för att klara av en front-flipper, men om du är sugen på att testa denna mekanism så finns det nog inget bättre budgetalternativ än just Ruike P-671-CB.

Precis som 801:an har 671:an ett läge där knivens blad stannar vid ihopfällning, detta är för att man inte ska skära sig i fingrarna av misstag, då det kullagrade bladet slår igen. Motståndet för att passera detta läge kräver lite kraft, vilket i sin tur gör att kniven slår igen med mer kraft och den potentiella risken att skära sig ökar markant.

Jag har aldrig riktigt förstått varför man väljer att konstruera kniven på detta sätt, men samtidigt har det nog med säkerhetsföreskrifter att göra. Jag föredrar att hålla linerlock låsningen intryckt tills kniven passerat detta läge, för att sedan stänga den som vanligt.

Matberedning
Det är inte många fällknivar som bemästrar detta moment och när man tittar på 671:an så är den inte idealisk för detta ändamål. Den presterar dock precis lika bra som man tror och fungerar förhållandevis bra att skära upp kött, grönsaker och förpackningar med, vilket gör att den ändå får ett bra betyg. Det som är en bonus för många Ruike knivar är att dom är fruktansvärt enkla att rengöra och demontera. Detta gör att man kan hålla en god hygien med denna kniv, vilket är väldigt viktigt om man tänkt använda den med livsmedel. 

Göra upp eld
Denna kniv är inte speciellt bra på att göra upp eld, men duger i nödfall. Fjäderstickor är inga problem för 671:an. Däremot är hela kniven rundad överallt utom närmast bladet vid handtaget. Jag skulle dock inte rekommendera att använda denna punkt eftersom det finns en risk att man skadar handtaget. Man bör ha med sig en ”striker” för eldstålet.

Skärpa
När vi tittar på skärpan på 671:an så levereras den rakbladsvass och håller skärpan väldigt bra. Jag har tidigare haft erfarenhet av 14C28N och anser att det är ett väldigt bra stål, dessutom är det ju Svenskt, så man vet att det är av hög kvalité. =)

Skämt åsido så är 14C28N inget okänt Kinesiskt stål, utan används bland annat i Morakniv-knivar och i väldigt mycket knivar i den här prisklassen. Jag vet att jag säger det ofta, men den här kniven behöver inte ett ”superstål”, den klarar sig perfekt ändå. =)

Slipa
Att slipa 671:an är super-enkelt. Det svagt svängda bladet gör att alla mina brynen fungerar att slipa eggen. Dessutom har Ruike valt att flytta fram den skärande eggen en centimeter från handtaget så att det blir ännu enklare. Att stroppa upp bladet till extrem skärpa är enkelt och bekymmersfritt.

Ekonomi/Prisvärdhet
Är Ruike P671-CB värd pengarna? Med en prislapp på strax över 400 kr så tycker jag faktiskt att den är extremt värd pengarna. Jag trodde det bara var en kniv som såg snygg ut, men den visade sig placera sig som en av mina absoluta favoritknivar.

Smidigheten, i kombination med ett utseende som gör att många tror att det är en kniv som kostar minst det dubbla, gör att Ruike än en gång lyckats överraska mig.

Slutord och betyg
Ruike P671-CB är en av dom bästa små EDC knivarna jag använt på väldigt lång tid. Priset är helt fantastiskt, den känns som en kniv för minst dubbelt så mycket. Stålet är väldigt enkelt att hantera, även för dom som kanske inte är proffs. 

Jag har använt denna kniv till i princip allt, vilket blir effekten när man har en billig och bra kniv. Det är när knivarna blir dyra som det är svårt att motivera att gräva lös grus från mönstret på bilen eller liknande.

Det finns en aspekt på 671:an som jag saknar på i princip alla andra knivar jag testar. Det jag pratar om är ”servicebarhet”. Dom flesta Ruike knivar är nämligen super-enkla att skruva isär och rengöra, även för någon som kanske aldrig gjort detta förr. På runt 10 minuter hade jag skruvat ned, rengjort och skruvat ihop kniven med noll problem.

Värt att nämna är att 671:an har betydligt mer ”delar” än exempelvis P801 modellen, vilket gör den lite mer komplicerad, men knappast något problem för den som tidigare plockat ned en fällkniv för rengöring eller service. 

Till skillnad från knivar som kostar minst dubbelt så mycket så hittar jag väldigt lite att kritisera. Jag skulle gärna ha velat ha lite mindre motstånd i låsningen, men den kanske nöter in sig efter ett tag. Jag kan heller inte säga om det bara är på min kniv, eller om det är tänkt att den skulle vara så tung att öppna. Ruike P671-CB är inte en perfekt kniv, det ska vi inte försöka låtsas om. Livslängden på material och kullager lär visa sig om ett eller fler år. Men just nu, efter någon veckas testande, så måste jag säga att det är svårt att motivera knivar för flera tusen, när man kan få denna kvalité för strax över 400 kr.