person soldering chip

Right to repair – En rättighet?

Jag hamnade nyligen i en diskussion rörande ”right to repair“ med en av mina trognaste läsare och vänner. Diskussionen rörde inte om företag måste göra sina produkter och dess komponenter tillgängliga för alla via någon lag, utan om dom verkligen BORDE låta någon fixa deras produkter till att börja med.

Det kanske kommer som en överraskning när säger att jag, personligen, inte tror att vissa produkter ska lagas av ”gemene man”, enbart av auktoriserade reparatörer. Ett prakt-exempel är iPhone, som aldrig ska behöva lagas av en konsument, någonsin, enligt min åsikt.

Om du kommer till ett läge där din telefon behöver byta batteri, skärm, högtalare, kretskort eller liknande så bör man överlåta detta till en expert, istället för att mixtra själv.

Orsaken till denna åsikt är förstås framförallt säkerhets-aspekten. Att byta ett batteri i en telefon kan vara en miss om du inte fattar vad du håller på med. Detta kan sluta med att batteriet tar eld direkt, eller kanske under natten och hela din familj dör, inklusive du själv. Don’t do it, så enkelt är det. Om man däremot ska ha rätt att byta batteri i sin ficklampa, det är en helt annan sak, men det är ingen som slåss för den aspekten. Inte lika ljudligt som diskussionerna runt Apple och deras produkter, i alla fall.

Den avgörande faktorn, enligt mig, är förstås vad tillverkaren anser är möjligt för en ”glad amatör”. Att byta batteriet i en handkontroll till sin 10 år gamla Philips TV är inte riktigt samma sak som att demontera en väldigt sofistikerad mobiltelefon med högexplosivt batteri under huven. Det är tyvärr inte många som hänger med på detta argument. Det är trots allt inte så enkelt som man tror, oavsett om du tittat 10 minuter YouTube innan. Om Apple skulle släppa en instruktionsbok om hur man gör, så kommer garanterat några av deras kunder dö i processen, eftersom dom flesta rent generellt överskattar sina kunskaper. =)

Orsaken att ”Right To Repair” har blivit så stort, tror jag, beror på att många firmor som lagar telefoner och datorer gärna vill få tag på original-delar från bland annat Apple, istället för att använda Kinesiska piratkopior för att laga dessa prylar, som i dagsläget. Det är nämligen dyrare att använda ett piratbatteri än vad Apple kan erbjuda originaldelarna för.

Jag förstår till 100% att Apple vill undvika piratmarknaden så mycket det bara går genom att skydda sin hårdvara på alla möjliga sätt. Detta säkrar att du verkligen får säkra delar i din Apple produkt. Detta sätter förstås ännu mer pinnar i hjulen för den ”glada amatören” som gärna vill laga sin telefon för en billig peng, själv.

På bilden ovan så ser du ett av många hundra alternativ att laga sin telefon utan Apples inblandning. Men är det verkligen fel att betala Apple för att byta ett batteri? Är det ”The Man” som styr din framtid genom att dom själva vill hantera sina egna produkter. Är det konstigt att vilja ha en produkt som förblir säker och pålitlig för dig?

Att byta ett batteri till ett piratbatteri kostar runt 1000 kr oavsett var du tittar (iPhone 12 som exempel), medan ett originalbatteri hos en ”pirat” kostar runt 1500 kr. Hos Apple får man betala 809 kr, för ett orginalbatteri, som byts av experterna som tillverkade telefonerna, med garanti…

Tja, du förstår säkert själv att du kommer billigare undan om du använder Apples originaldelar och låter Apple själva fixa din telefon… Inget snack om saken… Men varför allt snack om ”Right To Repair” om Apple ändå kan fixa dina prylar billigare än ”Pirat-Janne på hörnet”? Orsaken är som jag tidigare sa firmorna som tjänar pengar på att laga dina tekniska prylar.

Om ”Pirat-Janne på hörnet” kan få tag på Apples originaldelar billigare och laga din telefon för billigare pris än Apple, då kommer konsumenter att lockas att använda just ”Pirat-Janne” istället. Aspekten man inte tar i beräkning är att ”Pirat-Janne” använder smörknivar i trä, spott och en hårtork för att öppna din telefon. Det du inte heller vet är att han använder dubbelhäftande tejp från Biltema för att hålla ihop telefonen efteråt…

Jag ska inte sitta här och överdriva, men du förstår förstås vad jag menar. Om man låter Apple fixa ens prylar så får man ett jobb utfört av experter, med garanti. Dessutom kan du vara säker på att dom rätta verktygen har använts för att säkra att allt håller ihop efteråt.

Låt mig upprepa mig igen för dom som inte hängde med
Rätten att laga sina egna prylar är något jag tycker att alla ska ha. Dock finns det begränsningar för vad man som konsument och amatör ska ha rätt att laga själv. Jag vill ogärna att någon byter gasreglaget i sin elbil på bakgården hemma, eftersom det kan orsaka att den elbilen dödar mig, min familj eller dom själva.

Samma gäller Apple prylar, man bör som konsument INTE bör pilla runt i. Helst inte om man saknar rätt utrustning för att utföra jobbet säkert. Säg att du exempelvis köper en telefon begagnad av någon, som bytt batteriet själv och misslyckats, så finns det en stor risk att det blir din sista telefon.

Jag förstår att det kan locka att köpa ett batteri för 299 kr och ett verktygskit för 40 kr och försöka själv, eftersom det är billigare än att låta Apple fixa telefonen för 800 kr… Men man måste förstå vad som potentiellt kan hända, vilket många inte gör.

Slutligen
Det är otroligt många som diskuterar runt ”Right To Repair”, men majoriteten av dessa tror nog att Apple inte tillåter att du fixar din MacBook själv av ”ondo”. Personligen tror jag att det rör sig om ren och skär ”idiotsäkring” av Apple.

Det är väldigt många som lyssnar och tror att alla ”amatör-reparatörer” som kritiserar Apples förfarande och inställning till ”Right To Repair” berör dom själva, som vanliga konsumenter. Det stämmer inte alls. Anledningen att en reparatör vill få ”Right To Repair” beror på att dom gärna vill ha officiella instruktionsböcker för hur allt fungerar i dina prylar, så att dom kan skruva i dom utan att förstöra något.

Det låter ju i och för sig som en positiv sak, men detta säkrar förstås inte HUR dina prylar fixas, utan bara hur dom SKA fixas, egentligen. En ren och skär försäkring att en reparatör inte oavsiktligen förstör dina prylar i processen, från deras sida sett.

Ta det från mig, för vad min åsikt är värd. Om du har problem med din bil, lämna in den till dom som tillverkade den, eller dom som är auktoriserade och utbildade att fixa den. Samma gäller din telefon, dator och TV. Lita inte på ”Pirat-Janne på hörnet” och att han fattar hur dina saker fungerar, för det gör han egentligen inte. Det går att ”fuska” så att dina prylar verkar fungera igen, men det blir ALDRIG lika bra som original igen. Utgången kan visa sig vara allt från irriterande till rent av dödlig.

Om du är något annat än expert på reparationer, med rätt utbildning och verktyg, så bör du överlåta allt ”fixande” till experterna. =)

Om du är av en annan åsikt, eller har samma åsikt som mig, låt mig höra den. Jag är alltid intresserad av att diskutera runt detta rätt så kontroversiella ämne. Jag lovar att inte bitas. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.