”Rekommendera en EDC kniv!”

Greger har hört av sig med en fråga som jag kanske kan hjälpa till med. Om du tänker ”han kommer att rekommendera en Victorinox” så är det helt rätt, men Greger visste nog detta också. I frågan så fanns det en ”klausul” som lyder ”… jag vill inte ha några tips om Victorinox verktyg, bara knivar”.

Nåja, låt mig rekommendera några knivar som jag tycker fungerar utsökt som EDC. Jag kommer även rekommendera knivar som jag inte själv äger, bara har testat eller klämt och känt på. Ta därför dessa tips med en nypa salt. Samtliga rekommendationer baseras på min smak när det gäller utseende och målsättningen att knivarna ska vara ”icke-hotfulla” i sin design.

Spyderco Para 3
Titelbilden ovan. En väldigt trevlig EDC kniv som säljs med diverse knivstål och handtagsmaterial. Priset är oftast lite högt, men kvalitetsmässigt så finns det ingenting att klaga på. Perfekt storlek att ha i byxlinningen, men ser lite hotfull ut med sitt lövformade blad. Passar därför bättre ute i fält istället för på kontoret.

QSP Penguin
En billig och väldigt trevlig EDC kniv. Finns i många olika modeller och storlekar. Fungerar utsökt som fidget-kniv i button-lock utförandet. Bladformen gör att den lämpar sig väldigt väl för uppgifter som att sprätta kartonger och precisionsarbete. Priset på Penguin går från 300-2000 kr beroende på stål, material och hur många som tillverkats av just den modellen. En av världens mest populära EDC knivar.

Civivi Odium
En lite dyrare och ännu mindre kniv. Fungerar bra till mindre uppgifter inom EDC. Finns i många olika färger. Kan vara lite för liten om man har stora händer, vilket gör den lite ”pillrig” att hålla på med. Ingen ”fidget kniv”, trots dess utseende.

Civivi Banter
En väldigt liten kniv med helt rätt utseende. Har kullagrad upphängning och är en av världens mest omtyckta EDC knivar. Den finns även som fast-blads-version (bilden ovan). Designad i samarbete med Ben Petersen och tillverkad av såväl Civivi som moderföretaget WE Knife Co. Jag håller på att testa en Banter just nu och kommer att skriva om den inom kort. Relativt billig, men finns i dyrare modeller också. Räkna med runt 800-1000 kr.

Civivi Circulus
En liten fast-blads-kniv för EDC. Fungerar jättebra som nack-kniv och är väldigt stilfull. Priset hamnar oftast på runt 800 kr, så den är inte billig på något sätt. Dock är den snygg och trevlig att använda.

Spyderco Manix 2
En lite dyrare kniv, som ofta dessutom är svår att få tag på. Finns i massor av versioner. Lättviktsmodeller, modeller i G10, Micarta och det finns en uppsjö av custom prylar att köpa. Släpptes nyligen i en Magnacut version som jag sitter och övervakar. En av mina absoluta favoriter bland EDC knivar. Designmässigt fulländad och väldigt trevlig mekaniskt. Ser dock lite hotfull ut och inget man vill flippa fram bland människor som inte är vana vid knivar. Lämpar sig därför lite sämre som ”kontorskniv” och passar bättre som kniv man använder i jobbet ute i fält. Priset vandrar mellan 1700 till 3500 kr beroende på stål, ovanlighet och material i övrigt. Finns i mängder av versioner och prisklasser.

Knafs Lander
En serie med knivar från 1 till 4, där 1-3 är fällknivar och 4:an är en fast-blads-version. Designad av den ”legendariska” Ben Petersen, som står bakom bland annat Civivi Baby Banter och Civivi Sendy (nedan). Lander representerar det bästa inom EDC och är på många sätt perfekt designad för ändamålet. Är generellt väldigt prisvärda, men priset landar på mellan 800-1500 kr beroende på material och tillgång. Kan vara lite svåra att få tag på i Sverige, men på Knivesandtools.se finns dom ofta hemma i lager.

Civivi Sendy
En otroligt väl designad kniv av Ben Petersen. Är faktiskt ett ”multiverktyg”, då den har pincett och en tandpetare också. Till skillnad från Victorinox så är tandpetaren tillverkad av rostfritt stål, samt har pincetten en väldigt spetsig design för dom allra minsta sakerna. Bägge ”verktygen” på kniven går att använda till många olika ändamål. Sendy är för övrigt en väldigt smidig fick-kniv som inte skrämmer någon med sin design. Är kanske inte designad för dom tuffaste uppgifterna, men fungerar utsökt som vardags EDC. Jag har en Sendy som jag håller på att testa för närvarande och kommer att skriva om den inom kort.

Böker Vigtig vs Wild
En udda EDC-kniv, då den faktiskt är en överlevnadskniv i miniatyrformat. Tillverkad av tjock Magnacut och med ett handtag som är ihåligt och rymmer ett överlevnadskit, eller annat användbart. Fungerar lika bra att skala en kabel med som att klyva tjocka grenar. En kniv man inte behöver vara orolig att den ska gå sönder vid tuffare användning, men likväl inte en kniv man bör dra fram på kontoret. Passar perfekt i en jeansficka eller liknande och väger inte speciellt mycket, vilket gör den väldigt smidig att ha med.

Civivi Elementum
En serie med knivar som är väl lämpade för EDC. Finns både som button-lock versioner och liner-lock versioner. På senare tid har även fast-blads-versioner dykt upp på marknaden. Är oftast tillverkade i Sandvik 14C28N stål, men finns även i andra knivstål beroende på modell. Bilden ovan visar min Civivi Elementum 1 Button-Lock version.

MKM Yipper
Den sista kniven jag tänkt rekommendera är den Italienska MKM Yipper. Även denna tillverkad i Magnacut och designad av Ben Petersen. Fungerar ypperligt som EDC kniv med rätt bladform (sheepsfot) vilket ger en väldigt användbar spets. Har keramiskt upphängt blad och ”crossbar-lock” som är en version av låset som Benchmade uppfann men sedan patentet löpte ut på. Väldigt fidget-vänlig kniv som har en underbar mekanisk precision.

Slutligen
Där var några exempel på bra EDC knivar. Det finns förstås miljoner och åter miljoner olika modeller att välja på. Dessa är dock dom jag står bakom och rekommenderar personligen. Jag rekommenderar inte knivar som Benchmade Bugout och liknande på grund av att jag anser dom vara alldeles för dyra för vad man får.

Alla mina rekommendationer innefattar prisvärda och kvalitetsmässigt fantastiska knivar som man bör titta närmare på om man är intresserad av EDC. Dom fungerar bra för mig, men det behöver inte betyda att det är det bästa alternativet för dig. Tänk på det.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.