Med tanke på QSP Penguin så kände jag att QSP Bison skulle vara en riktigt trevlig camp/Bushcraft kniv. När jag såg bilder på den för första gången så blev jag lite kär i designen, men ibland säger en bild mindre än känslan när man håller kniven i handen.
Låt mig förklara.
Vedklyvning
QSP Bison har ett relativt tunt blad, men då det är D2 stål så är jag inte orolig att den ska bli skadad i detta moment. Jag är ändå lite återhållsam och använder den inte på dom tjockaste klabbarna jag har. Efter min incident där jag förstörde min Civivi Elementum genom att kapa en gren, så känner jag ett visst motstånd att ta i allt för mycket om bladet är tunt.
Jag har dock inte märkt av några skador eller böjningar i bladet, vilket är positivt, förstås. Bison är dock inte någon mästare inom just detta moment, då den faktiskt är lite för tunn och inte klarar att ”spräcka” veden.
Huggning
Att hugga med QSP Bison är möjligt, men jag skulle nog rekommendera att göra det på gröna grenar och inte gamla torkade björkar och liknande. Även här är jag lite orolig över den tunna profilen på bladet. Den har dock en bra tyngd och fungerade rätt så bra när jag testade den.
Tälja
Att tälja med Bison var faktiskt riktigt trevligt. Den tunna eggen i kombination med en väldigt låg V-egg gör att den biter bra i trä och det går utan problem att pressa in kniven djupt i träet. Jag skulle förstås välja en annan kniv för att tälja med, om jag hade ett val. Dock fungerar den rätt så bra och är klart bättre än medelsnittet.
Matberedning
Matberedning med QSP Bison var faktiskt riktigt trevligt. Bladet känns väldigt väl anpassat för att hantera saker som att hacka upp grönsaker, putsa kött och skära upp korv. Jag har testat denna ute i skogen och den enda sak jag skulle vilja ändra på är den tighta slidan. Om man skär upp något och stoppar ned kniven i slidan, eftersom man inte har någonstans annars att sätta kniven, så blir den svår att rengöra och få bort allt gegg.
Genom att lämna utrymme i slidan, likt Morakniv, så kan man diska ur slidan utan problem. Detta är egentligen det enda problemet jag har med QSP Bison. Den är förstås inte ensam med att ha samma bekymmer, men samtidigt så borde tillverkare börja tänka lite mer på dessa aspekter.
Göra upp eld
Precis som med dom Kinesiska fällknivarna så är QSP Bison väldigt rundad överallt. Det finns i princip ingen skarp kant på hela kniven, om man räknar bort eggen. Urgröpningen i bladet, för slipningen, kan i nödfall användas, men fungerar ändå inte speciellt bra.
Att göra fjäderstickor med det vassa och tunna bladet blev faktiskt en kamp jag inte var beredd på. Kniven ville hela tiden gräva sig in i träet och gjorde att fjäderstickorna blev tjocka och svåra att tända med eldstål. Trots att jag försökte hålla perfekta vinklar så fungerade det inte att göra tunna och konsekventa fjäderstickor.
Tyvärr måste jag säga att QSP Bison inte fungerar bra till detta moment. Långt under medelsnittet, vilket är trist då den ”ser ut” som en Bushcraft eller camping kniv.
Skärpa
Efter en dag ute i skogen, med allt som det innebar, så märker man att eggen tagit skada och blivit nött. Jag har upplevt detta tidigare och efter slipning så brukar dom ”gå till sig”. Dock har QSP Bison en väldigt akut vinkel, vilket gör att eggen blir lite ömtåligare än vad jag skulle vilja.
Jag ska profilera om den till 20 grader, för att få en lite hållbarare vinkel. I dagsläget gissar jag att den är på runt 15-17 grader vilket är lite för tunt, även för D2.
Slipa
En sak man inte kan beskylla D2 stål för är att vara lättslipat. Faktum är att D2 många gånger beter sig värre än pulverstål, vilket gör att den blir lite tidsödande att få riktigt vass efter att man varit ute i skogen. Så länge man har ett schysst diamantbryne så är det inte svårt att få Bison väldigt vass.
Ergonomi
En av sakerna jag såg mest fram emot var att testa den ambidexteriösa slidan till Bison, vilket visade sig inte vara det alls. Det var så tungt att få ut kniven ur slidan att jag faktiskt var tvungen att värma slidan för att få ut kniven för första gången. Efter att jag format om öppningen och gjort den lite vidare så fungerar det bättre.
Handtaget var också ett gissel för mig, då det känns aningen för kort för mina stora händer. Det var inga problem ute i skogen, då jag bar handskar. Dock är det när man inte bär handskar som den känns aningen för liten och att fingrarna tvingas ihop mot mitten om man tar i.
Om den hade varit 2-3 cm längre i handtaget så skulle jag definitivt inte klaga.
Ekonomi/Prisvärdhet
QSP Bison är en kniv som kostar ca 800-1000 kr, beroende på handtag och var du köper den ifrån. QSP knivarna känns vanligen väldigt prisvärda, medan Bison faktiskt känns lite ”meh”. Det känns inte som man köper en kniv för 800 kr och får en som är värd 1500 kr. Det är närmare 1:1, så låt oss säga att du får vad du betalar för, men inte mycket mer än så.
Jag har inte märkt några direkta problem med Bison, men samtidigt hade jag förväntat mig att den skulle blåsa sockarna av mig, baserat på mina tidigare upplevelser med QSP Penguin.
Slutord och Betyg
QSP Bison är en rätt så medioker kniv när det gäller att använda den ute i skogen. Slidan var som sagt väldigt trög till en början, vilket jag fixade. Utöver detta så finns det inte mycket att klaga på. Men problemet är fortfarande att den inte imponerade på något sätt. Den visar ingen fördel gentemot, exempelvis, min Morakniv Kansbol.
Om jag tänker tillbaka på min tid med QSP Bison så är jag positivt överraskad att den håller en så pass bra skärpa som den gör. Väldigt väl härdat stål. Men tyvärr är detta inte en kniv för mig. Handtaget är lite för kort och greppet känns därför inte optimalt. Jag kommer därför att lägga ut den till försäljning på min Digitala Loppis inom kort.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.