”Om man ska köpa en Android telefon?”

Jag har fått in en läsarfråga från Fredrik, som chansar att jag kan hjälpa honom med att köpa en Android telefon. Problemet för mig är att jag inte riktigt har koll eller har testat dom senaste modellerna från respektive tillverkare, men samtidigt så har jag rätt så bra koll på dom olika tillverkarna och vem som faktiskt är bättre än andra.

Låt mig föreslå något, för att svara på frågan. Tänk dock på att kolla recensioner och annat på YouTube och Internet innan du bestämmer dig. Bara för att jag rekommenderar en tillverkare behöver inte betyda att du blir nöjd med deras telefoner. 😄

Google
Rent generellt skulle jag säga att man ska undvika Googles egna telefoner. Orsaken är förstås inte kvalité eller funktionalitet, vilket bägge är bra. Orsaken är att Google hela tiden arbetar för att tjäna pengar på din information. Dom skyr inga medel för att stjäla den informationen från dig och sälja den vidare. Det är faktiskt inte att stjäla något, eftersom du själv måste gå med på detta för att kunna använda telefonen överhuvudtaget. Samma gäller dom flesta av Googles tjänster.

Man kan dock inte ducka för att dom släppt en av dom mest intressanta Android telefonerna, som erbjuder stora möjligheter att modifiera och anpassa till ens eget önskemål. Så länge man är medveten om vad priset är, förutom det som står på prislappen, så finns det ju inga anledningar att inte satsa på en sådan telefon.

Xiaomi
En av ”dom där” Kinesiska tillverkarna, kanske många tänker. Xiaomi är dock en av världens bästa på att tillverka mobiltelefoner (och mängder av annat). Det är egentligen Android världens ”Apple” mobiler vi pratar om. Hög prestanda, bra batterier och innovativa lösningar som gör att alla användare oftast pratar väldigt gott om dom.

Det som lockar mest hos Xiaomi är att du får en telefon med betydligt bättre egenskaper än Samsungs modeller, samtidigt som du betalar betydligt mindre för dom. Du betalar även här, precis som med Google, med din privata information och även att du blir ”matad” med reklam hela tiden. Xiaomi har en egenhet att lägga in egen reklam i menyer och annat, på vissa av sina telefoner. På detta sätt så kan dom erbjuda bättre hårdvara och prestanda än många andra, även om priset är lågt.

Samsung
Samsung är ju den obestridliga mästaren i Android världen. Det är dom som borde vara Android världens Apple, men faller kort när det gäller mjukvaran i deras telefoner, som oftast sätter krokben för deras hårdvara. Buggar, problem och exploderande telefoner är bara ett axplock av den senaste tidens bekymmer som Samsung har haft.

Förut fokuserade dom på ett fåtal telefoner, men har nu börjat tillverka massor av olika modeller och serier för att kunna slåss mot Xiaomi och liknande företag. Jag kan avslöja att det inte går så bra som man tror, även om Samsung har blivit ett ”hushålls-namn” i mobilvärlden.

Precis som med alla andra Android telefoner så försöker Samsung tjäna lite extra på sidan om genom att sälja din information, men är även kända för att sälja på dig mängder av appar som du inte behöver. Dessa går oftast inte att plocka bort, utan att du vet hur man kopplar upp sig mot en PC och därigenom avinstallerar mjukvaran helt och hållet.

Integrering med sociala nätverk gör att en Samsung telefon oftast är betydligt osäkrare än många andra alternativ. Med en Google telefon så är det Google själva som samlar in din information, men på en Samsung telefon så är det företaget som betalar bäst som får ta del av din vardag och se vad du skriver.

Sony
Ett företag som varit på ”glid” den senaste tiden. Dom har försökt sälja billiga telefoner, dyra telefoner, nischade telefoner och mycket annat, men dom verkar inte få någon större del av mobil-kakan ändå. Sony har dock legat bakom kameramodulerna till dom flesta telefonerna på marknaden i många år, så dom tjänar pengar på annat än att sälja deras telefoner, helt enkelt.

Dock är det även uppenbart när man tittar på mjukvaran hos Sony att dom inte riktigt satsar hel-hjärtat på den mobila divisionen. Oftast är dom pinsamt o-uppdaterade och det känns faktiskt som att använda en Android telefon som är flera år gammal, även när den introduceras för första gången.

Precis som med gamla armébilar så fungerar oftast Sonys telefoner väldigt bra. Kanske för att att dom använder beprövad teknik och samtidigt integrerar sin egen experimentella teknik för att locka köpare som vill ha det ”lilla extra” när dom köper en telefon.

Att ha en telefon som ”kan allt” är inte riktigt Sonys inställning, så räkna med nischade telefoner som kan en sak riktigt bra, men samtidigt kan andra saker riktigt dåligt.

Motorola
Motorola är ett hushållsmärke för oss som var med om deras storhetstid. Dock är det inte Motorola som är Motorola längre, utan har som många andra märken blivit förpassade till Kina. Det som kommer ut från Motorola är således rätt så generiska telefoner som ibland har rätt så spännande design. Hårdvarumässigt (under huven) så är det dock föga överraskande och många gånger så blir man som konsument rätt så nedstämd.

Priset är bra, för vad man får. Motorola är nu för tiden ett märke som satsar på mängder istället för ”high-end” prylar. Om du bara behöver en telefon för att utföra dina grundläggande dagliga sysslor så är det en Motorola du kanske ska titta närmare på.

Nokia
När det gäller Nokia så är det ungefär samma som Motorola. En gång ett stort märke som nu är Kinesiskt med allt som det innebär. Företaget i sig har högkvarter i Finland, men om vi ska vara ärliga med oss själva så är det i Kina som telefonerna tillverkas och Finland har väldigt lite med hela processen att göra längre.

Prisvärda men rätt så mediokra telefoner på världsmarknaden gör att man inte ska missta detta Nokia från det Nokia som fanns förut och som var det dominerande märket på den mobila marknaden.

Tyvärr har jag ingen erfarenhet av dom senaste modellerna från Nokia och kan inte säga om dom ryckt upp sig och faktiskt har någon modell som bör tilltala Android användare. Men jag tvivlar på att dom lyckas slåss mot granntillverkare som exempelvis Xiaomi.

Slutligen
Det var ungefär dom tillverkare jag vill prata om i Android världen. Vad man bör tänka på är att tillverkare som Samsung och Google oftast erbjuder längre tid på uppdateringarna än övriga tillverkare. Jag vet inte vad Xiaomi har för policy och hur länge dom lovar att hålla sina telefoner med uppdateringar, vilket kan vara värt att titta närmare på.

Om du sitter och väljer mellan Samsung och Google så rekommenderar jag fortfarande Google, då man får större kontroll över mjukvaran, trots nackdelarna som följer med att ha en telefon som är designad för att samla in din information.

Detta är förstås, som jag skrev från början, mina egna åsikter och tankar. Om du tänker annorlunda och inte håller med så är det helt ok. Jag vill också understryka att jag inte testat dom senaste generationerna av Android telefonerna då jag huvudsakligen använder Apple produkter nu för tiden.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.