Som några kanske redan märkt så har jag ”möblerat om” lite på jämförelselistan. Anledningen är att jag har testat många knivar på senaste tiden som varken kan benämnas som fällknivar, eller som bushcraftknivar. Precis därför så har dom också, enligt min ringa mening, fått sämre betyg för vad dom är. Det är mer komplicerat än det låter, men nu finns det en EDC lista också.
Denna är i ”beta test” just nu och kommer garanterat att förändras allt eftersom jag får till momenten som knivarna ska testas i. Jag har dessutom svårt att klassificera knivar som antingen fällknivar eller EDC-fällknivar, men i många fall så har tillverkarna redan gjort det jobbet åt mig. Det blir en sorts ”bedömningsfråga” från mitt håll vad en kniv klassas som, vilket säkert kommer att mynna ut i flertalet diskussioner och korrigeringar.
Bara att skriva ned detta gör mig lite stressad, men så fort jag fått till alla tester som gjorts tidigare så blir det nog lite lättare att hålla rätt på allt. Många knivar behövde dessutom testas om igen för att få poäng i alla nya moment också. Detta föder förstås frågan ”vad är nytt och annorlunda?”… Låt mig förklara alla moment.
- Fast blad
Här konstateras enbart vilken design som kniven har. Fast eller fällkniv. - Bärbarhet
Här tittar vi närmare på hur smidig kniven är för just EDC. Är den anpassad för att ha i fickan, går den att få upp lätt om det skulle behövas. Dom flesta aspekterna hamnar under lupp i detta moment. Högre betyg betyder smidigare kniv, lägre betyg betyder svårare att hitta någonstans att ha. Rent generellt har fast-blads-knivar betydligt sämre poäng här, men det finns smidiga fast-blads-knivar också. - Ergonomi
Hur bekväm är kniven att använda? En kniv med hög ergonomi klarar längre tids arbete utan att den blir obekväm eller skapar ”hot-spots” i händerna. En kniv en lägre ergonomi är bäst lämpad för lättare arbeten som inte pågår så länge. - Skära
En kniv som inte går lätt att skära med är ju ingen bra kniv. I detta moment testas kniven genom att jag skär papper, paracord, kartong och täljer lite i träpinnar. Detta moment är bland det viktigaste och jag är väldigt kritisk till eventuella problem. - Material
Vad är det för stål? Är handtaget anpassat för vardagens slit och släng? I detta moment tittar vi närmare på hur tillverkaren valt att anpassa sin kniv för EDC. - En hand
En kniv behövs som mest när man har ena handen upptagen, det är ett välkänt faktum. I detta moment tittar vi närmare på om kniven går att använda med bara en hand. Detta moment kan kännas orättvist mot fällknivar som inte är anpassade för en-hand-hantering, men det väger tungt för mig och därför blir dom bedömda på samma premisser. Fast blads knivar bedöms också för denna egenskap, eftersom det är minst lika viktigt att dom går att hantera med en hand. - Matberedning
Går det att använda kniven för matberedning? Detta moment bör alla EDC knivar klara av, eftersom dom primärt är designade för att skära. I detta moment testar jag att skära upp grönsaker, frukt och även annat livsmedel. Även finare hantering, som att skala ett äpple testas. - Eld
Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor och dra eldstål, hur bra fungerar det? Trots att vi testar EDC knivar så känns detta moment som en viktig del och kommer därför att vara med. Jag lägger dock inte lika mycket vikt på detta moment för en EDC kniv som för en bushcraft kniv, bara hur väl kniven skulle lösa uppgiften i nödfall. Det är heller inte frågan om att klyva ved eller andra moment som EDC knivar mest troligen inte är anpassade för. - Skärpa
En kniv som inte behåller sin skärpa är inte en bra kniv. Hur vass är den efter alla moment och går den fortfarande att skära papper med utan problem? Detta moment avslöjar hur väl stålet och eggen fungerar på kniven. Eftersom EDC knivar är tänkt att ställa upp i tid och otid så är detta ett viktigt moment för mig. Knivarna kommer att testas längre än vad som är egentligen nödvändigt, bara för att fastställa hur väl dom håller skärpan. - Slipa
Hur enkel är den att slipa? Trots att detta moment inte är lika viktigt som ovanstående så är det viktigt att kunna återfå knivens forna glans utan att fälla tårar. När jag testar specifikt EDC knivar så kommer slipningen att utföras manuellt på diamant och keramiska fält-brynen istället för andra lösningar. Jag vill att EDC knivar ska vara enkla att underhålla i fält, vilket gör att manuell slipning är det enda som gäller. - Rengöra
Är kniven enkel att hålla ren och hygienisk under dagens alla sysslor. Finns det en risk att den skadas av smuts, fukt eller värme så faller poängen här. Detta är ett nytt moment som jag tidigare inte tagit med. Dock är en EDC kniv som är enkel att rengöra en bonus om man använder den för matberedning eller andra uppgifter som kräver ett rent och fint blad. - Ekonomi/Prisvärdhet
Är kniven värd pengarna? Rekommenderar jag den till andra? I det sista momentet så kommer domen. Observera att priset inte är den avgörande faktorn för vilket betyg en kniv får här. Prisvärdhet avser om den verkligen är värd priset, inte om priset är för högt i förhållande till vad man är villig att betala. Många får detta om bakfoten. =)
Som du kanske märkte så fanns det lite annorlunda poängsättning på EDC knivar, men även hur pass hårda momenten är skiljer sig rätt så mycket jämfört med testet för fällknivar. Fällknivar testas betydligt hårdare än EDC knivar, vilket kan vara värt att tänka på. EDC knivar bedöms dock mer tekniskt och här är det momenten skärpa och skära som prioriteras högst. Det går alltså inte att föra över poängen direkt mellan dessa två tester.
I skrivande stund är jag inte färdig med att flytta och betygsätta alla knivar igen, men inom kort så bör listorna vara kompletta igen. Jag ber om ursäkt för stöket under denna period.
Titta gärna in på Jämförelselistan och se hur det går för mig. 😅
Lämna ett svar