Morakniv vs Världen

Ett inlägg som jag tänkt skriva en längre tid är en reflektion jag gjort under mina många år som knivtestare och bushcrafter. Det känns som en självklarhet för många, men jag känner att jag vill dela med mig av detta ändå.

Jag vill varna för lång och stundvis ointressant text, i alla fall för dom som redan vet det mesta. Men jag vill vrida tillbaka timglaset lite och förklara närmare så att alla som tappat tråden får chansen att gå tillbaka och plocka upp den igen.

(Du får förställa dig en officiell berättar-stämma på rösten när du läser texten)

När det gäller Morakniv så finns det väldigt få som inte känner till företaget. Om man växt upp på landet, nära någon form av skogsbruk, bondgård eller liknande där kniven varit ett verktyg så har man troligen också använt Moraknivar sedan barnsben. Förutom att det är ett Svenskt märke som var och varannan invånare bör känna till, så är Morakniv ett gigantiskt världsmärke. Många tror nämligen att märket bara är känt och väl använt enbart i Sverige, vilket inte är fallet, långt ifrån.

Morakniv är väldigt unika, trots att dom finns att köpa i princip på allt från den lokala ICA butiken till high end outdoor butiker världen över. Det som gör dom unika är inte att dom är knivar, utan att dom är otroligt prisvärda. Notera dock att jag skriver ”prisvärda” och inte ”billiga”. Detta är en förbannelse som Morakniv blivit tvingade att leva med på senare tid. Jag återkommer till detta.

Pris i förhållande till kvalité är väldigt unikt. Du kan köpa billigare knivar än Morakniv, men då har dom garanterat sämre kvalité och hållbarhet. Det går också att köpa knivar som är hållbarare och har bättre upplevd kvalité, men då är dom samtidigt betydligt dyrare. Att få en kombination där det är bättre kvalité än priset antyder, det är rätt så unikt för Morakniv.

Knivarna från Morakniv är dessutom tillverkade för att användas, uteslutande. Dom är med andra ord inte ”ögongodis” och du hittar ingen Morakniv avsedd för att placeras i en monter. Med det sagt så finns det dock en kniv som jag faktiskt skulle klassa som ”ögongodis”, även om det också är en brukskniv. Jag pratar om Limited Edition versionen av Mora Classic, som tillverkades 2023 för att fira Sveriges konungs 50 års jubileum som regent. Bilden nedan.

Men den kniven får vi nog tänka oss är ett stort undantag till Moraknivs övriga knivar, som främst tillverkats för att brukas och i vissa fall missbrukas. Den här kniven går ju förstås fortfarande att användas, men det är ju samtidigt lite synd att nöta på en så fin kniv. 😊

Moraknivs förbannelse
Som jag nämnde tidigare så har Morakniv en förbannelse som hänger över företaget. Det har med deras prissättning att göra. Morakniv är kända för att vara billiga och enkla knivar som fungerar perfekt till det dom är designade för. För många år sedan så lanserade Morakniv modellen Garberg, som egentligen var deras första kniv i 1000+ kr klassen och mottogs först med svordomar och irritation från fans världen över.

Om vi snabbspolar fram till idag, i skrivande stund, så är Morakniv Garberg en av världens mest omtyckta outdoor knivar, samtidigt som det är en av dom tuffaste knivarna i sin prisklass. Den kända YouTubern Joe X har genom sina tester av Garberg konstaterat att den är bättre än i princip alla överlevnadsknivar i världen, vilket är imponerande från så många aspekter.

”In Sweden we skär korv with it!”
Vem kunde tänka sig att Morakniv kunde tillverka knivar som presterade så bra? Helt plötsligt var priset på 1000+ inget att diskutera. Det är fortfarande väldigt billigt med tanke på hur den presterar och funktioner som den introducerade. Alla älskar Garberg idag. Eller, i alla fall dom som förstår hur fantastisk den är jämfört med övriga världens utbud.

På många sätt var Garberg kniven som definierade hur duktiga Morakniv egentligen är på stål och metallurgi, men för hela världen. Dom har kunskaper och erfarenheter som krävs för att tillverka en riktigt, riktigt bra kniv idag. Outdoor människor av alla sorter vallfärdade och ett tag var det nästan omöjligt att få tag på en Garberg. Dom som hade något emot denna kniv efterfrågade oftast kolstål istället för det rostfria stålet den tillverkades av.

Morakniv lyssnade och bestämde sig för att tillverka Garberg ”Blackblade”, en kolstålsversion som är minst lika tuff, kanske även tuffare. Med en fördel att den är lättare att slipa än den ursprungliga versionen.

Tiden gick och allt var frid och fröjd i skogarna runt om i världen. Men bakom kulisserna så höll Morakniv på med något nytt och spännande. En sak som dom verkligen såg fram emot att presentera för världen, en väldigt exklusiv serie av knivar med rötter från grundarna till vad Morakniv är idag. Men det blev inte riktigt som man tänkte sig.

Det blev ett stort bakslag.

Den exklusivaste knivserien
Dom exklusiva knivarna som Morakniv valde att tillverka var en serie med 4 st olika modeller och heter ”The Ash Wood Outdoor Collection”. Denna samling med knivar hade något som ingen tidigare Morakniv haft, nämligen en massiv prislapp. Denna gång så dubblades priset jämfört med Garberg och fans över hela världen rasade åter igen. Utseendemässigt och ytligt så verkar det inte vara något speciellt med dessa knivar, men dom har en tillverkningsprocess som är betydligt mer avancerad än vad man tror, vilket också är en bidragande del till orsaken och problemet som denna serie av knivar har haft.

Den mest intressanta modellen (för mig), som syns på bilden nedan, heter Lok och är garanterat en väldigt bra kniv. Jag ser faktiskt fram emot att testa denna en vacker dag. Dock kom den med en prislapp på 2.200 kr, något som möttes av upprörda fans och skapade en mängd videos på YouTube, där man skrattade åt Moraknivs dumhet. ”Att ens försöka sälja en Morakniv för dom pengarna?”

Det som gjorde många upprörda var dock inte bara priset på kniven, som faktiskt inte är speciellt mycket för en high end kniv idag. Fällkniven har ju knivar för många gånger mer. Saken är att kniven presenterades att ha ”blad i återvunnet Svenskt Rostfritt stål”, samtidigt som knivar för 100 kr från Morakniv har samma benämning.

En bov i dramat var att Morakniv försökt anpassa sig till världens sätt att hantera information och miljömedvetenhet, precis som andra Svenska företag. Många påstod att Morakniv försökt sig på en populär manöver som heter ”Greenwashing”. En sak som företag använder sig av för att skapa en bild av att vara miljövänliga genom marknadsföring, trots att deras faktiska miljöinsatser är obetydliga.

Många gånger handlar ”Greenwashing” om att vilseleda konsumenter genom att framställa produkter som mer miljöanpassade än vad dom egentligen är. En sak många gör är att skriva att en produkt är ”klimatneutral”, ”Bra för miljön” eller ”Återvunnen” för att antyda att produkten tillverkats i princip utan klimatpåverkan.

I Moraknivs fall så tyckte man även att behöva specificera vilket stål som används är onödigt. Man ville hellre framhäva hur miljövänligt kniven tillverkats för att göra den nya generationen av människor nöjda och glada. Man behöver ju egentligen inte veta vilket stål det är, så länge man vet att det är ”Morakniv-stål”, vilket har fungerat i över hundra år utan problem.

Att köpa en kniv för 2.200 kr som benämns som ”återvunnen” är dock inte i harmoni med hur målgruppen till denna kniv fungerar. En kniv-nörd, vilket Ash serien ändå får tänkas är riktad mot, vill gärna veta exakt vad dom lägger sina pengar på. Om den inte är riktad till kniv-nördar och samlare, så är det samtidigt väldigt få ”icke-kniv-människor” som skulle gå in på en butik och köpa en Morakniv för 2.200 kr, när det finns till synes likdana knivar för 100 kr.

Morakniv insåg sitt misstag när hela världen reagerade illa på Ash serien, men lite för sent. Skadan var redan skedd och många som tidigare inte ens tänkt på vilket stål det är i Moraknivar började helt plötsligt att fundera om Morakniv egentligen var värda pengarna. Jag kan avslöja att dom verkligen är det, även om det låter som att jag skriver en massa kritik just nu. Fortsätt läsa ska jag förklara.

Morakniv ändrade inställning och förutom att skriva ”återvunnet stål” så hittade dom på en egen benämning på stålet, kallat ”Steel Grade Mora (SGM®)”. Det är Moraknivs nya standard för att deklarera vilken typ av stål som används i deras knivblad och vilken behandling det genomgår under tillverkningsprocessen. Vilket för oss in på huvudämnet i detta inlägg.

Anledningen att Morakniv är så bra
Det är just detta som gör Morakniv unika och en ren skräck för många andra knivtillverkare i världen. Med sin kvalité, design och skärpa har just knivbladet i deras knivar blivit en av de mest utmärkande detaljerna för en Morakniv. Den höga kvalitén uppnås genom att man konstant förfinar metoder och testar nya idéer. Morakniv gör sitt yttersta för att ständigt utvecklas och göra ännu bättre knivar. Varje knivblad anpassas efter användningsområde och ståltypens unika egenskaper, även om det inte framgått speciellt bra tidigare.

Många tror att en Morakniv som har rostfritt blad är precis likadan som en annan Morakniv med rostfritt blad, vilket är väldigt långt ifrån sanningen. Man kan till och med säga att det inte är någon sanning i det alls. Behandlingen av stålet är en avgörande del och orsaken till att Moraknivar presterar långt över vad priset på kniven anger.

Man kan ha en kniv med jättedyrt stål, men som behandlats fel och därför inte fungerar överhuvudtaget som man förväntar sig. Sedan kan man, som i Moraknivs fall, ha stål som är billigt men som behandlats perfekt och därför fungerar och presterar långt över vad man förväntar sig.

SGM®-koden från Morakniv berättar mycket om kniven och dess stål. Exempelvis vem som tillverkat stålet, tillverkarens benämning på stålet, om det är rostfritt, vilket land det kommer från, om det är härdat, om det behandlats med djupkylning (kryo) och om stålet anlöpts/normaliserats (för att öka duktiliteten/segheten i stålet).

Vad SGM® från Morakniv INTE berättar är det som gör Morakniv till en av världens bästa knivar, nämligen hur härdningen och bearbetningen av stålet utförts. Detta är recept som är en väl bevarad företagshemlighet. Något som väldigt många konkurrenter säkerligen skulle vilja ha en del av. Något som bara över 100 års erfarenhet av stålets hemligheter kan avslöja.

Resultatet av Moraknivs hemliga recept är knivar som alltid levererar på högsta nivå, anpassade för sina specifika användningsområden och är tillverkade av stål som egentligen inte borde vara så bra som det är. Man kan se det lite som kniv-världens magiska trick som ingen riktigt förstår hur det går till och som magikerna i detta fall inte kommer att avslöja.

Samma lika
Att köpa en Morakniv Basic och tro att den presterar som en Morakniv Companion är därför helt fel. Precis som att tro att en Morakniv Robust skulle vara ett bra alternativ till en Morakniv Garberg, som många verkar tro. Även om knivar är lika tjocka, har rostfritt stål eller liknar varandra ”på papper”, så måste man tänka på att processerna för att ta fram stålets egenskaper är väldigt annorlunda.

Den nya Ash Collection har koden SGM®S-ASE111, vilket betyder att det är rostfritt Alleima 12C27N stål. I grund och botten ett 12C27 som är kryo-härdat, vilket är rätt så unikt. Normalt sett arbetar inte Morakniv (eller andra företag) med djupkylning av 12C27 stålet. I alla fall vad jag som ”glad-amatör” kan förstå.

Vad man har lyckats med är dock att maximera stålets egenskaper, samtidigt som man behåller stålet enkelt att slipa och underhålla.

Genom härdningen så har man lyckats göra stålet lika hårt som 14C28N stålet i Garberg (58 HRC), men även behålla mycket av det som gör 12C27 till ett väldigt tufft stål för sin prisklass och ett stål som är det vanligaste rostfria stålet i alla Moraknivar.

Jag vet ju förstås inte hur stålet behandlats, det är ju som sagt väldigt hemligt. Med tanke på hur tuff kniven är, trots att vi pratar om ett väldigt enkelt stål, så har Morakniv gjort något väldigt magiskt med Ash serien. Något som vi ”vanliga dödliga” inte ser och inte förstår oss på.

Vad vi ”som förstår oss på knivar” ser är att på pappret så säljer Morakniv en väldigt enkel kniv, med samma stål som man får i en Morakniv Basic, för 22 gånger högre pris, vilket är helt vansinnigt mycket för en kniv, allra helst för en Morakniv… Eller?

Om vi frångår stålet, vilket vi nu kan konstatera är något speciellt trots allt, så har Ash serien lite andra saker som gör att priset ramlar iväg ytterligare. Handtaget i askträ, där serien fått sitt namn från, är något unikt för Morakniv. Där man annars förlitar sig på automatiska processer så mer eller mindre hand-tillverkas varje kniv i Ash serien.

Detta gör att det egentligen inte är någon skillnad på tillverkningskostnaden för en Morakniv Lok och vilken high-end kniv som helst med trähandtag. Man får också, istället för den enkla plast-slidan, en vegetabiliskt garvad läderslida av hög kvalité. Ännu en sak som pressar upp priset jämfört med ”en vanlig Morakniv”.

Det är inte ovanligt att slidan till knivar står för nästan hälften av priset för hela kniven, även om jag tror att Morakniv lyckats hålla nere priset så kan jag nog tänka mig att det inte är långt ifrån sanningen även här.

Den klassiska designen, det avancerade (men billiga) stålet och dom utsökta material man hittar i Ash serien gör helt plötsligt att kniven inte verkar så fruktansvärt dyr längre. Man får ju inte mycket till kniv för 2000 kr i dagens kniv-värld om sanningen ska fram. En Casström SFK kostar ju mer med icke rostfritt stål, en Fällkniven S1 med slida i plast och gummihandtag kostar ju lika mycket… Men, dom är ju förstås lite mer exklusiva, eller?

Om vi vrider fram klockan och hamnar i nutid, just här och nu. Jag sitter vid tangentbordet och önskar att jag kunde köpa en Morakniv Lok och verkligen prova vad den går för, så att jag vet och förstår även dessa knivar, precis som Garberg. Jag är så otroligt nyfiken på denna kniv. Morakniv har varit en del av min uppväxt och jag har aldrig blivit besviken på deras produkter… Tvärt om så har jag förlitat på att mina simpla och billiga Moraknivar skulle göra det omöjliga redan långt innan jag förstod något om stål, processer och olika egenskaper.

Trots min erfarenhet av märket och deras över hundra år av erfarenhet att tillverka knivar, trots allt detta så sitter jag här, precis som många andra, orolig att jag ska köpa en kniv som kostar en massa pengar, men som inte presterar lika bra som andra i samma prisklass. Visst är det konstigt…

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.