På allmän begäran så kommer nu en test på Morakniv Robust. Detta är troligen den mest efterfrågade kniven just nu, dessutom kostade den inte speciellt mycket, så varför inte…
Låt oss börja.
Tuff och billig
Morakniv Robust är lite av en avart när det gäller knivar. Normalt sett är Morakniv-knivarna billiga, men inte direkt hållbara som dyrare Bushcraft knivar. Robust är precis som namnet antyder, otroligt robust och hållbar. I test efter test så visar den sig vara lite av en doldis, som presterar minst lika bra som knivar för 10-20 gånger priset.
Jag har sett vuxna män som väger nära 100 kg som slagit fast kniven i sidan på en stubbe, med bladet horisontalt, sedan har dom stått på handtaget och använt kniven som stege utan att den tagit någon skada överhuvudtaget. Notera dock att jag INTE rekommenderar att du provar detta. Om bladet går av så finns en risk att du skär upp hela benet, vilket inte är speciellt bra.
Snabbt en favorit inom Bushcrafting
Moraknivarna har alltid varit nära till hands för Bushcrafters över hela världen. Det är dom vanligaste knivarna för just camping, skogsliv och fritid. Men när Robust dök upp och presenterades som en ”hantverkarkniv” så tog det inte länge innan väldigt många Bushcrafters upptäckte dess egenskaper.
Den populära och roliga YouTube-kanalen Dutch Bushcraft Knives (Också kända som DBK) gjorde ett intressant test där dom visade vad kniven är kapabel till. Ni kan se filmen här.
Till och med Morakniv själva skriver på deras hemsida: ”Morakniv Robust är hantverkskniven som lyckats övertala överlevnadsentusiasterna att få följa med ut i skogen. Det ser vi som högsta betyg!”
I dagsläget så är Morakniv Robust i det närmaste ett hån mot betydligt dyrare knivar då den presterar otroligt bra, väger väldigt lite (133g) och kostar lika lite (ca 100 kr). Men det finns några saker som behövs för att den ska bli perfekt.
Inte perfekt, men enkelt fixat
Morakniv Robust har inte direkt samma finish som dyra Bushcraft knivar då den har ett handtag i klassisk gjuten TPE-Gummi och plast. Den har oslipad rygg på bladet, just för att det är önskvärt för hantverkare att inte ha en vass rygg på kniven.
Handtaget är riktigt fint och behöver ingen modifikation, men ryggen behöver lite slipning för att man ska kunna dra ett eldstål så effektivt som möjligt. Detta kan man enkelt göra med ett slipstål eller Dremel. Även sandpapper på en planka fungerar bra.
Lite specifikationer
Stålet på Robust är Moraknivs kolstål (1095) och har en bladtjocklek på 3.2 mm. Detta gör att den är lätt att slipa och håller sin egg väldigt bra. Bladet är 9.1 cm långt, vilket räcker för att klyva ved till brasan likväl som att preppa mat inför en måltid. Totallängden på Robust är 20 cm utan slida och 22 cm med slida.
Slidan är för övrigt tillverkad av Polymer-plast, precis som många andra Morakniv slidor. Den är inte anpassningsbar utan går bara att hänga på höger sida, så länge du vill bära kniven rätt väg.
Slutordet och betyg
Jag har använt Morakniv Robust i drygt 1 år nu, men den har oftast fått följa med som en ”wingman” till mina övriga knivar som jag för tillfället bär på mig. Den är en av dom permanenta inventarier som finns i min väska och agerar reservplan om något går fel.
Tyvärr har den fått denna roll på grund av att jag nästan alltid har knivar av högre kvalité med mig, för testning och på grund av deras egenskaper. Trots att Morakniv Robust är en fantastisk kniv så saknar den lite egenskaper som jag gärna ser hos en Bushcraft kniv. Jag föredrar Rostfritt stål av god kvalité jämfört med kolstål. Dessutom vill jag gärna ha en hållare för eldstål och lite längre blad.
Jag förstår dock att väldigt många trivs med sina Robust och jag måste erkänna att om jag först börjat med en Morakniv Robust, om dom funnits ute då, så hade nog min samling varit betydligt tunnare idag än den är. Jag har dock blivit bortskämd och föredrar att använda knivar med högre kvalité och bättre stål än i denna.