Timmar av testande (och träningsvärk) senare så är jag redo att skriva ned mina tankar rörande Morakniv Lightweight Axe. En yxa som inte är som en yxa, utan mer som en kniv på skaft. Men innan jag börjar så vill jag bara säga att Morakniv och yxa inte är två ord som man trodde skulle fungera. Dock tycker jag att det är bevisat att Morakniv inte bara kan göra knivar som är prisvärda och hållbara, utan även andra konstruktioner.
Även om denna yxa kan kännas lite felplacerad i ett test som berör bushcraft knivar, så kommer jag att klassa den som en sådan. Jag har inget test specifikt inriktat på yxor, och med tanke på att jag inte är ett fan av yxor överhuvudtaget så kommer jag inte heller att försöka sätta ihop ett test för denna genre. Även om jag vet att den får en orättvis behandling i några moment, så finns det moment som faktiskt gör sig bättre med en yxa än en kniv. Att hugga till exempel.
Låt oss dra igång.
Material
I sann Morakniv-anda så har Lightweight Axe ett handtag i slagfast polymer och ett huvud i 6 mm tjockt borstål. Man har även valt att använda sig av en svart ED-beläggning på huvudet för att skydda från rost och repor. Kanske även för att yxan ska vara lättare att få lös när man huggit fast den i en seg klabb.
Om ED-beläggningen har någon påverkan på friktion och liknande vet jag inte. Troligen inte. Yxan finns i två färger. Den militärgröna versionen, samt en orange ”hi-vis” version, för att inte råka förlägga eller tappa bort den i naturen.
Den vässade eggen är strax över 11 cm, vilket ger en bra yta för att skära med.
Moment 1 – Vedklyvning
Att klyva ved med Lightweight Axe känns rätt så naturligt, men den har sina naturliga begränsningar. Hela yxan väger 500 gram, där majoriteten av den vikten är i yxhuvudet, men ändå behövs det lite mer vikt för att den ska vara effektiv att klyva klabbar i skogen. Personligen tyckte jag att den fungerade bäst om man hanterade den som just en kniv, genom att hamra på baksidan av yxan efter att man huggit den in i en klabb.
I och med att jag testar denna som en bushcraft kniv så får den toppbetyg på att klyva med, men som yxa så skulle jag nog klassa den som 5 av 10.
Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar och sly är ett vanligt förekommande moment som oftast överlåts åt större och tyngre knivar. Lightweight Axe är otroligt vass och det går att hugga av grenar utan större problem med den.
När det gäller dom här mindre krävande arbeten så är Moraknivs yxa väldigt effektiv. Det är för dessa arbeten som den är designad, märker man.
Moment 3 – Tälja
När det gäller att tälja med en yxa så hör man nästan att detta inte kommer att bli en trevlig upplevelse. Dess nätta design och smidiga handtag gör dock att den inte är så dålig som man först kan tro. Den går att göra ”primitiva” designer med, men jag skulle nog aldrig välja att plocka upp denna yxa framför en kniv om jag ska tälja något.
Tvärt om med moment 1 så skulle jag nog klassa denna högt för att vara yxa, men lågt för att vara kniv.
Moment 4 – Matberedning
Matberedning med en yxa är faktiskt inte så ovanligt som man först kan tro. I många länder så använder man hand-yxor för detta ändamål. Även om Lightweight Axe är mer yxa än köksredskap så skulle jag ändå klassa den rätt så högt på just matberedning. Jag har använt den i många timmar ute i fält och den har fungerat bra.
Även rotfrukter och annat som vanligen är hårda och tenderar att knäckas av istället för att skäras med en scandi-mora, gick väldigt bra att skära med Lightweight Axe. Jag skulle utan tvekan kunna göra en riktig festmåltid i skogen bara med denna yxa, något som jag inte direkt kan skryta är enkelt med någon annan yxa jag äger.
Moment 5 – Göra upp eld
Ryggen på Morakniv Lightweight Axe är inte speciellt vass och inte riktigt tillräcklig för att man ska kunna dra ett eldstål och få till en ordentlig gnista. Jag tror att precis som många andra tillverkare så har Morakniven valt att inte göra ryggen för vass, för att man inte ska göra illa sig. Den fungerar inte speciellt bra att skrapa trä med heller, vilket är saker jag testar i detta moment. Att göra fjäderstickor var dock riktigt trevligt och enkelt, vilket gör att den får ett pluspoäng.
Moment 6 – Skärpa
Lightweight Axe är den vassaste yxa jag någonsin ägt, direkt från fabriken. Den är absolut rakbladsvass och man återfinner den sekundära eggen som oftast hos bushcraft knivar. Till skillnad från dom konvexa slipningar som jag är van vid på ”normala yxor” så har Morakniv givetvis en scandi. Detta är ovanligt och samtidigt väldigt trevligt för lite mer tekniska arbeten.
När det gäller att behålla sin skärpa finns det tecken på skador på eggen efter dom timmar jag spenderat att testa den. Jag inte lång erfarenhet av Bor-stål och baserat på denna yxa så måste jag säga att jag är lite imponerad över hur bra den hållit, trots allt.
Skadorna jag upplever är att eggen vikt sig åt ena hållet. Det känns faktiskt lite som att man har en ordentlig råegg efter slipning av en kniv.
Moment 7 – Slipa
Att slipa en ”scandi-grind” är bland det enklaste man kan ge sig in på, oavsett om man är amatör eller proffs. Då Morakniv Lightweight Axe har en sekundär egg som man ska ta hänsyn till så blir detta moment ännu enklare och roligare att utföra.
Jag har avsiktligen väntat med att slipa upp yxan och har därför inte någon erfarenhet av detta ännu. Jag vill veta hur dålig eggen kommer att bli efter lite mer användning, innan jag provar att reparera den igen.
Moment 8 – Ergonomi
Morakniv Lightweight Axe ser ut som en leksak från Kina med sitt handtag i grön polypropylen, men den presterar som en riktig arbetshäst och tål att användas. Handtagets utformning är väldigt bra och yxan ligger fantastiskt i handen. Det finns inga tecken på ”hot spots” eller andra problem.
När man hugger och skär med yxan så känns den väldigt behaglig och framförallt trygg att hålla i. Den tjocka delen längst bak gör att man kan hålla yxan väldigt långt ute och få ett naturligt mer energirikt sving i yxan, vilket är en fördel då den är så lätt.
Kort och gott kan man säga att Morakniv Lightweight Axe är väldigt genomtänkt och väl anpassad för utomhusliv i alla former. Jag skulle inte tveka att använda den som en överlevnadskniv i nödfall, eftersom den troligen skulle hålla rätt så bra för den behandlingen.
Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Om man tittar på Morakniv Lightweight Axe och sedan på prislappen, som är runt 500-600 kr beroende på var du får tag på den, så känns den väldigt prisvärd. Det är en yxa som med lätthet får plats i skotern, i bilen eller i väskan.
Det är inte alltid lätt att sätta ett betyg på hur prisvärd en produkt är men med Morakniv så vet man att det är bruks-produkter. Även om den ser ut lite som en plast-pryl som ska gå sönder så är handtaget i det närmaste oförstörbart och metallen från yxans huvud går faktiskt ned i handtaget, så även om det ser ut som att man gjutit fast huvudet med en liten plastbit, så är det inte så.
Slutord och betyg
Att jag köpte en Morakniv Lightweight Axe berodde på en läsarfråga som jag fått in. Jag är ju lätt att trigga, så redan efter några dagar så hade jag den i min hand. Jag ångrar inte en sekund av det beslutet och är väldigt nöjd med produkten i sin helhet, förutom att stygnen i egg-skyddet gick av redan första dagen, en sak jag nu löst med sen-tråd och 5 minuter tråcklande. En irriterande sak, men inget problem att fixa själv.

Innan du kastar dig över en webbläsare och beställer en Lightweight Axe, låt mig förklara vad jag ville ha ut av denna yxa.
Jag var nämligen INTE intresserad av att klyva stora klabbar ute i skogen, eller hugga ned träd. Mitt mål med denna yxa är att använda den för bushcrafting och lite mer tekniska uppgifter. Ibland är det även skönt att kunna hugga av en gren på ett enkelt och snabbt sätt, även om man har en såg med sig.
Genom att kombinera Lightweight Axe med en Kansbol så får man med sig ett väldigt lätt och komplett verktygsset för alla möjliga uppgifter i skogen. Men om man istället vänder på steken och frågar om jag enbart skulle ta med mig en Lightweight Axe istället för, exempelvis, en Garberg… Då skulle nog svaret vara ”nej”.
För mig kommer alltid en kniv vara mer användbar än en yxa, även om man syftar på en yxa som Morakniv Lightweight Axe. Men den är förstås ett användbart komplement till kniven i många fall, vilket kommer att bli dess syfte för mig.
Den har redan tilldelats en plats i min skogsväska och ersatt min Silky Nata 240 Double Edge.
Ha en riktigt bra dag.
Lämna ett svar