Morakniv Kansbol

Den världsberömda knivtillverkaren från Mora har tillverkat knivar i över 130 år och vid det här laget så finns det inte många som rycker på axlarna åt deras bidrag till kniv-världen. När det gäller Kansbol så är det en relativt ny modell på marknaden, jag tror det var 2016 som både Garberg och Kansbol presenterades. Dock känner man igen design-element från bland annat den fantastiska Mora 2000 kniven från 90-talet.

Jag har använt Kansbol i ungefär fyra år, sedan mitten 2017, men aldrig kommit på att skriva om den. Den blev en efterträdare till min dåvarande Mora 2000, som tjänat mig väl i många år och egentligen var helt ok fortfarande. Precis nu som då ville jag testa nya saker, så då blev det en Kansbol.

I och med den nya Survival Kit versionen som Morakniv presenterade för ungefär 2-3 veckor sedan (i skrivande stund) så valde jag att köpa en ny Kansbol med det kittet så att jag skulle kunna skriva om bägge samtidigt.

Tanken var att jag bara skulle skriva om min Kansbol, men jag har suktat efter en i Moraknivs oranga färg istället för den något tråkiga militär-gröna versionen jag redan hade, så jag köpte en ny och det är den som finns på bilderna här. Dock pratar jag givetvis om erfarenheten från fyra år tillbaka, då det enda som egentligen skiljer mellan min gamla Kansbol och nya är färgen.

Låt oss börja titta lite närmare på en av dom mest intressanta Bushcraft och Outdoor knivarna som Morakniv tillverkat.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så är alla moment ”standardiserade”. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Med Survival Kit och Multi-Mount kit

Material
Materialet i Morakniv Kansbol är föga förvånande. Vi pratar om Sandviks rostfria stål, behandlat med Moraknivs unika och faktiskt topp-hemliga processer. Bladet är 2,5 mm tjockt, 109 mm långt och har, likt Mora 2000, två slipningar. En traditionell Skandinavisk slipning och en flåslipning. Skillnaden är att Mora 2000 har ett polerat blad som är aningen längre, medan Kansbol har en matt yta på bladet.

Längs den raka eggen återfinner man den skandinaviska slipningen, vilket gör den tålig, lätt att slipa och underhålla. Flåslipningen finns vid den böjda delen av eggen och ger bladet en extra dimension. Den förenklar väsentligt precisionsarbeten, som exempelvis arbetet med att flå ett djur efter jakten. Ryggen på bladet är dessutom slipad för att kunna användas tillsammans med eldstål, vilket den inte var på Mora 2000.

Slidan är symmetrisk vilket gör att Morakniven kan sättas in från valfritt håll och användas av både höger- och vänsterhänta. Bältesloopen består av ett läderband fäst på en krage av polymer som löper runt slidan som även kan fästas på ditt bälte. Precis som med Garberg så kan man köpa Kansbol med Multi-Mount kit, vilket gör att den går att fästa lite hur som helst. Man kan dessutom använda kitten mellan knivarna, då slidan är utformad exakt likadant.

Med endast Survival Kit

Moment 1 – Vedklyvning
Jag kommer ihåg första gången jag provade klyva ved med Kansbol, för flera år sedan. Denna kniv går att hantera tunga uppgifter med, trots att bladet bara är 2,5 mm tjockt. Jag är dock inte lika säker på att den ska hålla hela vägen som med Garberg. Det tunna bladet i kombination med en rätt så hög scandi gör att den kilar sig fast mer än Garberg, som har en tendens att spräcka veden istället.

Jag har utfört denna moment med Kansbol många gånger och känner att jag litar mer på den nu än tidigare, men samtidigt så skulle jag nog rekommendera att man inte försöker använda våld eller för tjocka klabbar. Grenar och andra tunnare saker går fortfarande utmärkt att klyva.

Eldstålet sitter fast ordentligt och behöver inte säkras med paracord

Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar när man är ute i skogen är ett vanligt förekommande moment. Vissa föredrar att släpa med sig en yxa, som förvisso är effektivare på just detta moment, men det enklaste är ändå att använda sin kniv om det är möjligt.

Morakniv Kansbol är en väldigt lätt kniv, vi pratar om en totalvikt på 134 gram. Inte nog med detta så har den även en jämnvikt som är längre in på handtaget, ungefär 3-3.5 cm in från bladet. Om man ska hugga med en kniv så är tyngdpunkten mot bladsidan att föredra. Att hugga är således inte Kansbols starkaste sida och jag föredrar att skära ett djupt jack i grenar och sedan bryta av dessa mot en kant istället, det blir smidigare på det sättet.

Bild från baksidan

Moment 3 – Tälja
Morakniv Kansbol är en väldigt trevlig kniv att tälja med. Det tunna och vassa bladet är smidigt, men samtidigt lite för högt för att göra dom allra mest tekniska sakerna. Den fungerar dock till 90% av allt man kan tänkas göra, samtidigt som den dubbla slipningen gör den betydligt mer mångsidig än bland annat Garberg.

Den är vass, hanterbar och har extremt bett i eggen vid täljning. Väldigt mycket av känslan mellan eggen och träet återfinns i denna kniv, vilket gör att man enkelt kan göra väldigt fina snitt. Väldigt bra och bekväm kniv att tälja med.

Rejält eldstål som fungerar bra

Moment 4 – Matberedning
När man tittar på bladet på Kansbol så inser man snabbt att den passar väldigt bra för att processa mat. Jag har använt kniven såväl ute i skogen som i köket hemma en lång tid. Jag har hackat upp allt tänkbart och även putsat kött med denna kniv i flera år. Det tunna bladet skär saker istället för att bara bryta isär dom, vilket är en annorlunda känsla med en Bushcraft kniv. Oftast är dessa knivar så tjocka att man skulle få samma resultat med en kofot.

Konstruktionen med plastslida, plasthandtag och rostfritt stål är i princip det bästa man kan ha för matberedning. Det finns en anledning att professionella slaktknivar är tillverkade i samma material. Jag anser att Kansbol är en av dom trevligaste knivarna jag testat för just detta moment men får fortfarande stryk av föregångaren Mora 2000. Orsaken är att Mora 2000 har lite längre blad och dessutom är polerad som en spegel. Det matta bladet på Kansbol känns inte lika hygieniskt, men det är bara min åsikt.

Alla komponenter lösa från slidan

Moment 5 – Göra upp eld
Kansbol är speciellt anpassad för att göra upp eld med och den är riktigt bra i detta moment. Att skrapa trä och eldstål är både enkelt och exemplariskt. Väldigt få knivar har lika vass rygg som Kansbol och Garberg. Samma gäller när man vill göra fjäderstickor, vilket fungerar utsökt bra och det finns väldigt få knivar som gör det bättre.

Då jag har ”Survival Kit” versionen av Kansbol så följer det med ett eldstål. Moraknivs eldstål är lagom långt och tjockt nog för lång tids användning. Den ger lite mindre gnistor än jag är van vid, då jag normalt använder tjockare eldstål, men samtidigt verkar den fungera bra i praktiken. En sak till som jag gillar är att man vrider fast den istället för att bara stoppa den i en cylindrisk hållare och hoppas på att friktionen håller kvar den.

Då Morakniv tidigare har samarbetat med Light My Fire, med Morakniv Fireknife, så misstänker jag att eldstålet är från dessa, vilket är riktigt trevligt. Detta är givetvis bara en gissning, så ta inte det som fakta.

Allt som allt gillar jag Moraknivs eldstål väldigt mycket. Det går nog att köpa nya eldstål inom kort, men i skrivande stund har jag inte sett dessa till salu.

Bältesloopen

Moment 6 – Skärpa
Alla Moraknivar levereras blixtrande vassa och det är faktiskt svårt att få dom lika vassa som när dom är nya. Härdningsprocesserna för stålet är en väl bevarad hemlighet och ger faktiskt knivbladen unika egenskaper som ingen lyckats härma lika bra. Sandvik 12C27 stålet är känd för dess egenskaper och håller skärpan riktigt bra.

Under alla år som jag använt Kansbol så har den fungerat klanderfritt och faktiskt till och med föredömligt bra. Med tanke på vad kniven kostade så är jag förvånad över prestandan i stålet, precis som med dom flesta Morakniv knivarna jag använder.

Survival Kit modulen passar även Garberg

Moment 7 –  Slipa
Att slipa en scandi egg är bland det enklaste man kan ge sig in på, oavsett om man är amatör eller proffs. Morakniv Kansbol har två olika slipningar på bladet, men jag brukar ändå hålla samma vinkel när jag vässar kniven, vilket ger en extremt vass egg. Om detta är rätt sätt att slipa denna kniv på vet jag inte, men det verkar fungera och då kör jag på det.

Sandviks 12C27 stål är lätt att slipa och tar skärpan väldigt bra. Jag har lång erfarenhet av just detta knivstål och har aldrig varit med om att känna att det är otillräckligt i någon situation. Om man är ute i skogen under en lång period och måste underhålla eller vässa kniven så har min version av Kansbol ett Survival Kit. Detta innefattar även ett diamantbryne som är väldigt funktionellt. Jag föredrar dock att slipa mina knivar med en DC4 från Fällkniven, men Survival Kit versionen fungerar utsökt i nödfall.

Ett smidigt diamantbryne för fältslipning av eggen

Moment 8 – Ergonomi
När det gäller ergonomi så är Kansbol väldigt högt på den listan. Handtaget är långt och har den klassiska spolformade konturen. Detta gör att man enkelt kan vrida och vända på kniven utan att man råkar ut för ”hot-spots”. Precis som på Garberg så har Kansbol hårdare material i handtaget. Detta gör att man får lite sämre grepp än på exempelvis Mora 2000, som har en mer ”gummi-yta” än plast. Dock är det fortfarande inga problem att greppa kniven på ett tryggt sätt.

Den är även bra balanserad och har jämvikt en bit in på handtaget på kniven. När jämnvikten är på detta sätt så känns kniven ”snabb och lätt” och motverkar att man blir trött i händerna vid finare arbeten. Den har, till skillnad från Garberg, egg ända fram till handtaget. Detta gör så man får god kontroll vid tunga tryck och minimerar effektivt vridning i handleden.

Slidan är extremt väl utformad och tål allt man kan tänkas råka ut för i naturen. Den hänger väldigt bra på bältet och vikten gör att man knappt märker den efter ett tag. Precis som med Garberg så är slidan på Kansbol anpassningsbar för såväl vänster som högerhänta. Detta ger automatiskt bonuspoäng från mig som är vänsterhänt.

Kansbol kan till en början se ut som en enkel och lite tråkig Morakniv, men den är väldigt väl genomtänkt och funktionell långt utöver vad man betalar.

Närbild på eldstålshållaren

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
När man pratar om Morakniv så är det svårt att inte hamna på ämnet prisvärdhet. Det finns inga som helst tveksamheter att du får betydligt mer än du betalar för, vilket inte är ovanligt alls med just Morakniv.

En Kansbol med Survival Kit kostar runt 580 kr. Med detta kitt så är den troligen bland dom billigaste överlevnads knivarna man kan få tag på i världen. Om man väljer en version utan Survival Kit så kommer man betydligt billigare undan, runt 280 kr (Widforss.se).

När jag säger att detta är bland dom billigaste överlevnadsknivarna så pratar jag om knivar som håller ihop vid alla mina moment och inte går av vid första klabben, vilket är väldigt viktigt. Helst om det är en kris-situation.

Survival Kit hålls på plats genom dessa tre piggar som matchar slidan och klickar fast ordentligt

Slutord och betyg
Det är svårt att kritisera Morakniv på något sätt. Det går inte att få en kniv med bättre kvalité för mindre pengar, samtidigt som det är svårt att hitta någon som lägger ned sådan tid och utveckling på att få det absolut yttersta av materialet dom tillverkar sina knivar i. Morakniv är unika på många sätt och allt fler upptäcker deras egenskaper, såväl nybörjare som professionella.

Det är inte allt för länge sedan som Morakniv skiftade sin marknad lite och började satsa på modeller med inriktning på Bushcraft, Outdoor och överlevnads-scenarion. Tidigare låg fokus mer på ”slit och släng” arbetsknivar, men idag är Morakniv ingenting man köper för att slänga när den blir slö. Det är en kniv man slipar och sköter om, vilket i sin tur gör att den håller i många år.

Erfarenheten Morakniv redan hade när det gäller material och knivtillverkning gjorde att Bushcraft och Outdoor marknaden snabbt insåg att detta var den rätta vägen att gå. Tusentals tester och videos där man konstaterar att dom nya modellerna tåldes att användas, hårt, gjorde att Morakniv snabbt tog en stor bit av denna marknad och är idag det föredragna verktyget för miljoner av utomhusmänniskor runt hela jorden.

Destilleringen av erfarenhet, design och användbarhet i deras knivar mynnar egentligen ut i knivarna Garberg, Kansbol och Eldris. Alla är modulära och anpassningsbara för dom flesta scenarios, samtidigt som dom fungerar lika bra för vänster eller högerhänta, i skogen för Bushcrafting eller i ryggsäcken vid vandring i fjällen. Jägare som tidigare svurit att Mora 2000 är den bästa kniven i världen har sett fördelarna med Kansbol, som erbjuder liknande känsla.

Dom tre modellerna, Eldris, Garberg och Kansbol täcker upp 100% av alla användningsområden du kan tänka dig använda en kniv. Samtidigt kan du faktiskt köpa tre för runt 1500 kr, eller billigare, tillsammans. Kansbol är dock den mest versatila av dessa tre modeller, så om du inte känner för att satsa så mycket pengar så kan du komma undan med runt 280 kr och få en kniv som ändå fungerar till i princip allt du kan tänka dig.