Morakniv – Billig till dyr

Det är alltid bra att ha en kompetent kniv med sig ut i skogen. Men med dagens priser så är det i det närmaste en investering att köpa en kompetent kniv, så länge man inte satsar på Morakniv. Nu kommer många att sucka och tycker att jag är jobbig, men faktum är att Morakniv troligen tillverkar världens mest prisvärda knivar.

Trots att det finns många dyrare Moraknivar att köpa, så behöver man verkligen inte satsa stora pengar på att få en kniv som är riktigt bra. Låt oss titta på några av modellerna som många kanske inte tänker på, från billig till dyr, men alla prisvärda.

Morakniv Basic (33-69 kr)
Precis som namnet antyder så är detta basmodellen. Älskad av mängder av användare och riktigt vanlig i professionella sammanhang. Snickare och hantverkare gillar Basic modellerna, eftersom dom är lite mer ”slit och släng” än i princip vilken annan kniv i världen.

Basic fungerar bra även i skogen, trots sitt extremt låga pris. Dom är lätta att hålla rena och hygieniska, på grund av dess material, som främst är kompositmaterial.

Dom är riktigt vassa och trevliga att tälja med och man behöver inte gråta om något skulle råka hända med kniven.

Morakniv Pro (66-200 kr)
Morakniv Pro är knivar som inriktar sig på proffs. Oavsett om man är hemmasnickare eller arbetar professionellt, så är det denna kniv som du bör ha i bältet. Man kan säga att det är en Basic version på steroider, eftersom dom är tjockare och mer robusta, samtidigt som handtagen är greppvänligare och trevligare att hålla i.

Pro modellerna kommer i många, många olika varianter. Allt från vanliga kolstålsblad till strämjärn. Tunna, tjocka, flexibla, hårda, små och rejäla modeller finns förstås också. Alla till ett i princip oslagbart pris.

Morakniv Companion (83-249 kr)
Companion är en serie från Morakniv som är otroligt populär bland utomhusmänniskor och jägare. Det finns en god anledning till detta. Det är dock inte själva knivbladet, som många kan tro, utan handtaget på kniven som gör den speciell. Det känns i det närmaste som att handtaget är gjort av gummi, vilket gör att den sitter väldigt bra i handen, oavsett om man har handskar eller har kravlat från skotern mitt i vintern och är täckt av snö.

Companion finns i kolstål, rostfritt stål, Heavy Duty och Spark versioner. Spark är tillverkad med ett ihåligt handtag som har ett eldstål integrerat. På detta sätt så vet man hela tiden var eldstålet är.

Morakniv Mora 2000 (170-200 kr)
Mora 2000 är egentligen inte en egen serie av knivar, men det är i en egen klass. Den finns nu för tiden i några olika färger, men den klassiska gröna som funnits sedan tidigt 90-tal är mest populär. När en jägare eller fiskare pratar om sin “Mora” är det med största sannolikhet den här modellen som avses. Den har ett profilslipat blad av rostfritt stål och gummerade grepp som är fantastiskt tryggt att hålla i. På grund av dess popularitet hos jägare så finns oftast Mora 2000 att återfinna på dom flesta jaktbutiker och sportbutiker i Sverige.

Morakniv Kansbol (285-569 kr)
Kansbol är en av mina absoluta favoriter från Morakniv av en speciell anledning, eller, tre om jag ska vara ärlig. Den första anledningen är att den är ”modulär”. Morakniv säljer tillbehör som överlevnadkittet, bestående av diamantbryne och eldstål. Multi-Mount kit som medför att man kan montera sin kniv i princip överallt och lite andra saker.

Den andra saken jag gillar är att man dessutom kan välja att ha kniven på vänster eller höger sida om kroppen, utan att behöva krångla med något. Det är bara att vända på kniven, eftersom den passar lika bra åt bägge hållen. Riktigt trevligt, om du frågar mig. =)

Den tredje saken som gör att jag verkligen gillar Kansbol är Burnt Orange, som är en helt fantastisk färg. Den är snygg, blir inte smutsig så lätt och syns om man tappar kniven i skogen.

Kansbol är i mångt och mycket efterträdaren till Mora 2000, men har några skillnader som gör att jägare fortfarande föredrar gamla 2000-modellen över efterträdaren. Dels har Kansbol vass rygg på bladet, för att fungera med eldstål. Jägare vill helst inte ha vass rygg på kniven, eftersom kan ofta måste hålla fingrarna där för fina snitt. Kansbol har dessutom inte ett polerat blad, som 2000-modellen. Detta gör att Kansbol är lite svårare att hålla hygienisk i jämförelse.

Kansbol är dock anpassad för camping och Bushcrafting, inte jakt och slakt. =)

Morakniv Bushcraft (249-900 kr)
På tal om Bushcraft så har vi här modellen som faktiskt är tillverkad för just Bushcrafting. Jag har aldrig varit ett fan av denna serie, då den bara är anpassad för höger sida av kroppen. Jag är vänsterhänt och gillar även att ha valfrihet i min utrustning.

Det är dock väldigt många som gillar Bushcraft serien på grund av dess robusta blad, vassa scandi-slipning och gummerade handtag. Den har nämligen lika greppvänligt handtag som Companion, vilket kan vara väldigt trevligt när man är ute i regnet och behöver förlita sig på sin kniv.

Morakniv Bushcraft finns i ”Survival” modell, med eldstål och bryne, precis som Kansbol. Det är den modellen som är på bilden till höger här ovanför.

Morakniv Garberg (900-1500 kr)
Flaggskeppet när det kommer till överlevnadsknivar från Morakniv. Full tånge konstruktion, hårt handtag som är slagtåligt, 3,2 mm tjockt blad i 14C28N, som är ett tåligare stål än det vanliga 12C27 som återfinns på i princip alla andra Moraknivar.

Jag kan personligen intyga att Garberg är en kniv som inte kommer att svika ute i skogen. Jag har hanterat denna kniv väldigt hårt under vissa perioder och den har aldrig varit i närheten av att ge upp. Riktigt imponerande. Men, som du kanske har märkt så är priset inte längre billigt. Orsaken är förstås specialstålet och materialet som använts i denna kniv. Trots att handtaget ser ut som på Kansbol, så är den inte i närheten i sammansättning. Garberg är tillverkad för ett enda syfte, att vara tuff som tusan, vilket den är.

Morakniv Eldris (190-390 kr)
Jag kan inte skippa att nämna Morakniv Eldris. Detta är nog den coolaste kniven som kommit från Morakniv. Den är extremt liten, men samtidigt väldigt användbar och tillverkad i samma material som Kansbol. Den går att bära på bägge sidor av kroppen, men även som ”neck-knife” hängandes runt halsen.

Den säljs som enbart kniv, kniv med eldstål och läder-loop-låsning. Den finns dessutom i ”light” utförande, men denna rekommenderar jag inte att köpa, då den saknar många av egenskaperna som gör att Eldris blir så trevlig.

Jag känner att just Eldris varit en kniv som skrivits om väldigt mycket. Jag har testat den i många år nu och har alltid ett leende på läpparna när jag plockar upp den ur fickan. Det är en väldigt, väldigt trevlig kniv.

Slutligen
Dom som följer min blogg vet att jag pratar gott om Morakniv, Victorinox och Opinel. Anledningen är i princip samma oavsett vilket av dessa märken jag pratar om, prisvärdhet och kvalité. Att inte köpa dessa märken är lite som att vägra inse sanningen om andra produkter vi använder.

Men varför är dessa märken bättre än andra? Dom har ju inte högkvalitativt stål eller dyra kolfiberlamineringar… Anledningen är erfarenhet. Om du vet vad du gör så är det lätt att göra rätt.

Morakniv, Victorinox och Opinel är tre exempel på företag där man sedan länge funnit perfektion i härdningsprocesser, materialkomposition och annat som tar vara på egenskaperna materialet som används. Just därför så får dom ut stålets maximala egenskaper i varje kniv dom tillverkar.

Morakniv är synonymt med uteliv och arbete, det är absolut inte en slump att den rekommenderas av experter världen över. Ingen annan tillverkare med frilufts-, jakt- eller hantverks produkter kommer ens i närheten. Är dom billigare så är dom garanterat sämre kvalité, är dom lättare så är dom garanterat mindre robusta.

Om du äger Moraknivar, då håller du med mig. Om du inte äger en Morakniv så finns det anledning att köpa en och prova själv, så att du förstår vad du missat. När du sedan sitter med din Morakniv i handen och tänker ”Varför betalade jag så mycket för min Fällkniven kniv?”, tänk på mig som nickar instämmande i bakgrunden. =)

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.