Mora Eldris – Minstingen

Mora Eldris har varit ett efterlängtat tillskott till MoraKniv-sortimentet och får sitt namn från en fäbod en mil väster om Mora, i byn Långlet. Fäboden Eldris har blivit känd eftersom det är en av kontrollerna för Vasaloppet. Men åter till kniven. Den har ett kompakt precisionsblad som konstruerats för uppgifter som täljning, skedtillverkning och liknande. Jag vet att jägarna har använt denna kniv för att sprätta buken på djur med stor framgång. Men detta är ingen kniv du börjar klyva ved med i skogen utan används med fördel som en ”companion” till en större kniv, som i mitt exempel är en Mora Garberg.

Första intrycket
Mora Eldris säljs i två olika versioner. Den första versionen är bara kniven och en slida, ingenting annat. Detta gör att om du köper detta så får du ha kniven i fickan, då det inte ingår varken upphängning eller bältesfäste. Den andra versionen är kniven, slidan, eldstål, paracord och en knäppning för att låsa fast kniven i slidan om den skulle bäras runt nacken, vilket då gör att kniven hamnar upp-och-ned. För ”nybörjaren” så rekommenderar jag Eldris kittet, så att man får med lite saker. Skillnaden i pris är ungefär 100 kr och totalpriset för Eldris kittet kostar runt 400 kr totalt, beroende på var du köper den.

En rolig detalj med Mora Eldris är att den finns i flera olika färger, en sak som Morakniv borde tillämpa även på knivar som Garberg. Eldris finns i färgerna svart, grön, gul, röd och blå. En sak har alla färgerna, utom svart gemensamt, dom presenteras i två olika toner av samma färg. Jag har en Eldris i gul och svart.

Liten men kompetent
När man först drar kniven ur slidan och avslöjar bladet på 59 mm så får man lite ”åååå, vad gullig” känsla, men efter att man bekantat sig med vad Eldris kan göra så blir det oftast slut på ”gulligheterna”. Bladet är 0,2 cm tjockt och inklusive handtaget är kniven 14,2 cm lång, vilket betyder att du faktiskt får gott om plats för din hand. Samma klassiska rostfria stål som i många andra Moraknivar återfinns även på Eldris (12C27) men den har en kombination av 3 olika slipmönster på bladet, för att vara bättre för precisionsuppgifter. Baksidan på bladet har fått en 90 graders slipning för att kunna användas med eldstål, vilket den fungerar väldigt bra till.

Handtaget
Handtaget är tillverkat av dubbelformad TPE-gummi. Vilket gör att den känns solid i handen, är bekväm att hålla i och är extremt greppvänlig. Eldris är med andra ord väl anpassad för regn och andra svåra förhållanden.

Slidan
Denna kniv kommer med en solid slida i polypropen. Det är en väldigt enkel slida och har stöd för samma tillbehör som exempelvis Mora Garberg, vilket gör att bältesclips och liknande lätt går att montera på Eldris om man skulle vilja göra det. I övrigt så är slidan precis som på alla Moraknivar tillverkad för att hålla kniven på plats och skydda bladet, vilket den gör till 100%. Som sagt så får du i versionen med eldstartspaketet även lite extra tillbehör till slidan. Du får en meter svart paracord, ett läderband som fungerar som ett sekundärt lås och ett högkvalitativt eldstål som är proportionell mot knivens storlek, alltså väldigt liten.

Hur bär jag Mora Eldris som en nackkniv?
Genom att trä den medföljande paracorden genom lufthålen i botten på Eldris slida så kan du montera den upp-och-ned, som 99% av alla nackknivar. Personligen är jag inte ett fan av detta sätt att bära kniven på och föredrar nog att sätta den i fickan, eller montera den på min primära kniv när jag är ute i fält.

Eldris användbarhet
Kort sagt, mycket bra. Handtaget är mycket greppvänligt och välformat vilket bidrar till att kniven är bekväm under långvarig användning. För att kunna använda denna kniv på det mest kontrollerade sättet kan du sätta tummen mot ryggen på kniven, vilket bidrar till extra tryck vid täljning. Den är, på grund av sin korta längd, otroligt smidig att använda.

Priset per centimeter
Vid första anblick så kan man tycka att priset på Eldris är lite för mycket. Det är inte före man börjar tänka på hur unik den är som man förstår varför. Eldris är inte bara den kortaste kniv som Morakniv har tillverkat, utan även den enda kniven som har detta blad och handtag. Detta medför att man inte längre kan använda samma maskiner eller samma formar som till någon annan Morakniv. Produktionsmässigt är Eldris mycket dyrare än dom flesta andra Moraknivar, trots sin lilla längd.

Slutordet – Sammanfattningen
När det gäller Morakniv så är det alltid trevligt att se att dom förnyar och förändrar, alltid till det bättre. Att ha en Eldris tillsammans med min Garberg gör att jag inte längre behöver bekymra mig om att smutsa ned min Garberg om jag ska tillreda mat senare, utan kan dela upp dessa uppgifter mellan knivarna på ett trevligt sätt. Att använda denna kombination av knivar är dessutom väldigt viktbesparande, då den totala vikten bara hamnar på strax under 374 gram.

Är då Eldris för alla? Jag tror faktiskt det. Oavsett om du gillar att tälja, försöker göra upp en eld eller behöver skära upp mat så fungerar den bra. Dess korta längd och minimala vikt gör att den är enkel att hantera och minimerar vikten vid längre vandringar. I och med att den stödjer samma tillbehör som exempelvis Garberg är den enkel att anpassa för situationen. Du kan bära den i bältet, runt nacken, i fickan eller i väskan. Med andra ord är den nära på den perfekta följeslagaren på varje äventyr, helst då den är i rostfritt stål.

Om du skulle vilja ha en Eldris så kan du garanterat hitta den på din ort, oavsett var du bor, det är charmen med Morakniv. =)

Betygsättning
Eftersom Morakniv Eldris räknas som en specialkniv i mitt sortiment så kan jag inte utsätta den för samma hantering som övriga av mina knivar. Den skulle aldrig användas till moment som vedklyvning eller liknande. Bara för mitt eget nöje har jag dock försökt att betygsätta den under samma förhållanden som övriga knivar.


Kommentarer

2 svar till ”Mora Eldris – Minstingen”

  1. Mkt trevlig liten kniv. Alldeles utmärkt att bära den som en neckknife vilket är ett perfekt sätt att bära den här kniven i vildmarken. Dock har jag ett custom kydex fodral till den.
    Synd att Garberg inte har samma typ av handtag. Hur kunde dom göra en sån tabbe. Kansbol har samma utformning av handtag som Eldris. Kansbol mkt trevlig kniv.

    1. Jag gillar Eldris väldigt mycket också. Dock är den inte så användbar till just mina aktiviteter, som oftast kräver en kniv med längre blad. Som neckknife så fungerar dock Eldris perfekt. =)