Min nya hatt & 2023 inlägg!

Innan jag börjar vill jag bara säga att detta inlägg är mitt 2023:dje inlägg på bloggen. Jag har förstås varit uppe i denna siffra många gånger sedan 2011, men eftersom jag rensar bort gamla inlägg varje år så hamnar jag ibland tillbaka under 2000 inlägg, vilket skedde denna gång.

Tänkte bara nämna det så att alla som vill fira med mig får en anledning att sprätta en öl och utbringa en skål innan vi kör vidare med detta inlägg. 🍻🥳


I Jokkmokk har det varit höstmarknad än en gång. Fint väder och ganska mycket människor gjorde att marknaden var bra för dom flesta säljare. Det är förstås en väldigt liten marknad när man jämför med Jokkmokks Vintermarknad, som är världskänd vid det här laget. Men höstmarknaden är lite mer för invånarna och det brukar inte komma så mycket turister på denna.

En av dom ständigt återkommande säljarna på marknaderna i Jokkmokk är Cress. En tillverkare av läderprodukter som har fabriken i Jokkmokk och drivs av Jokkmokkare. Cress har otroligt många intressanta plagg till salu och en av mina absoluta favoriter tillhör den full-långa outback rocken. Dock är den lite för dyr för mig just nu, så jag får spara ett tag. 😄

Cress säljer även andra företags produkter och bland annat hattar från Jacaru. Eftersom jag varit på jakt efter en ny hatt sedan min senaste Jacaru i känguruskinn så tog jag tillfället i akt och köpte en ny hatt under marknaden. Dock blev det inte i känguru-skinn denna gång, utan nöt-skinn. Det är en av Jacarus allra mest sålda modeller kallad Wallaroo Oil Hat (aka. modell 1006).

Denna hatt har tillverkats i över 50 år av Jacaru, låt det sjunka in. 😲

Man kan lugnt säga att Jacaru har förbättrat modellen åtskilliga gånger och slutligen funnit det hemliga receptet på en ganska så perfekt hatt för dom flesta tillfällen.

Förutom att den är vattentålig (regndroppar syns på bilden) så är den även otroligt bekväm att bära. Min förra hatt från Jacaru visade sig vara lite för ”fladdrig” för att den skulle vara bekväm att ha när man går i skogen, eftersom själva kanten på hatten rörde sig för mycket framför ögonen. Den hatten var designad för att kunna ”knövlas” ned i en ficka, vilket var grunden till designproblemet med den. Denna hatt, som är tillverkad av tjockare material, har inte samma problem. Den är dessutom väldigt stilfull och passar väl in i min övriga klädsel.

Men varför bär man hatt då? Varför inte bara en keps eller mössa av något slag? Det finns flera anledningar, men låt mig nämna några av mina personliga orsaker.

Den skyddande skuggan
Norr om polcirkeln kan solen vara både förlösande och skadlig, och det är här australiensiska hattar verkligen skiljer sig. Deras breda brätten ger ett utmärkt skydd mot direkt solljus, håller din känsliga hud borta från överdriven exponering och minimerar risken för solbränna i nacken och ansiktet.

När solen ligger lågt så är det också trevligt att kunna tilta fram hatten lite och slippa bli bländad och snubbla på något i skogen.

Regnskydd
Naturen i norra Sverige kan ofta vara ganska oförutsägbar. En plötslig regnskur kan sätta käppar i hjulet för ett pågående äventyr. Australiensiska hattar är ofta tillverkade av skinn, vaxad canvas eller liknande material som är vattenavvisande. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för att ditt huvud, nacke, axlar eller ansikte blir dyngsurt om himlen öppnar sig. För mig som använder glasögon så slipper jag vattendroppar på dessa som en bonus.

Stilen
Att vara ute i vildmarken handlar inte bara om funktionalitet utan också om att känna sig bekväm och självsäker. Att ha en hatt istället för en keps gör att man ser mer stilfull ut. Det finns få plagg som ”sticker ut” så mycket som en riktigt fin hatt. Just Australiensiska hattar har en ikonisk design som inte bara passar in i den rustika miljön, utan också ger dig den där äventyrliga känslan.

Personligen använder jag ofta hatt i dåligt väder, eller när det är osedvanligt varmt, oavsett var jag befinner mig. Detta gör jag förstås på grund av ovanstående anledningar. Väl ute i skogen så är den i princip obligatorisk och jag brukar sällan vara utan oavsett vad det är för väder. Man vet aldrig när den kan behövas.

Hållbarhet
Precis som dina favoritknivar och utomhusverktyg är Australiensiska hattar ofta gjorda för att tåla tuffa förhållanden. De är byggda för att stå emot slitage och tåla både vind och väta. Detta gör dem till en pålitlig partner under dina äventyr, oavsett om du är ute på vandring, fiskar eller bara njuter av den friska luften. Varje hatt är garanterad att ge många år av bekymmersfri användning.

Skydd mot insekter
Genom att kombinera en hatt och ett Nano eller Ultra-Fine myggnät från Sea-To-Summit så får du ett väldigt bra skydd från mygg, knott och andra blodsugare i naturen. Detta är i princip ett måste om man ska tillbringa tid i dom Lappländska skogarna, men kan vara bekvämt även för andra breddgrader.

Kombinationen med hatt gör att myggnätet hålls borta från ansikte och nacke, vilket i sin tur gör att stickande insekter inte når huden. Jag har sett otaliga skräckexempel där myggnät bärs direkt på huvudet, utan någon hatt. Detta gör ju enbart att insekterna har något att hålla sig fast i medan dom äter. Dessutom blir det skönare att använda myggnätet med hatt då det inte ligger och nöter mot huden någonstans.

Jag har märkt att många insekter inte gillar ”tak över huvudet” och håller sig därför undan från ansiktet, även om man inte kombinerar hatten med ett myggnät.

Betydligt billigare än många tror
Många tror att det är en jättestor investering att köpa en hatt i bra kvalité, vilket gör att dom tar genvägar och köper skräp. Men vi pratar inte mycket pengar för vad man får. Om man tittar på en hand-tillverkad hatt i högkvalitativt läder så hamnar priset oftast på runt 600-900 kr, med vissa undantag för 1200+ kronor om dom har något extra lull, som krokodiltänder, mönster eller liknande utsmyckningar.

Det finns även hattar för många tusenlappar, men det är väldigt ofta hattar med otroligt sofistikerad utsmyckning, avsedda för shower och liknande aktiviteter. Hattar som är menade att användas som bruksklädsel har väldigt sällan avancerad utsmyckning.

Köp inte dålig kvalité
En hatt i dålig kvalité kostar minst 300-500 kr, vilket gör att skillnaden i pris är försumbar. Kvalitetsmässigt så är det dock stor skillnad. Ett råd jag ger är att inte köpa någon skräphatt som du hittar hos din lokala fiske/jaktbutik, för dessa har oftast väldigt dålig koll på just hattar. Den kommer till 99% säkerhet inte att passa och du kommer för evigt att hata hattar om du börjar med att blåsa pengar på dynga. Det kanske blir halv-bra, men den blir aldrig din perfekta följeslagare.

Hattar i dålig kvalité sitter dåligt på huvudet, skapar irritation mot huden, kliar och är oftast tillverkade med farliga kemikalier. Dom tål inte väta och väldigt lite slitage av något slag. Dom flesta billiga hattar saknar ”svettband” på insidan, vilket är en riktigt skön sak om man tänkt arbeta i hatten.

Att beställa en hatt online från okända butiker är som att köpa grisen i säcken, eftersom det inte är lätt att se på en bild om en hatt är av dålig kvalité eller om den verkligen är äkta. Jag rekommenderar därför enbart butiker som hatshop.se, där man kan vara säker på att det är äkta produkter som säljs.

Jacaru säljer även sina hattar över hela världen, så det går att beställa från deras hemsida om man vill ha en ”rykande färsk” hatt. 🤠

Hatten på bilden ovan är ett praktexempel på en Australiensisk pirat-kopia. Den är gjord av tunt läder som är pressat, vilket gör att hatten känns som den är tillverkad av hårt sandpapper. Den tål ingen form av väta och har samma passform som en 10-liters hink. Denna är faktiskt tillverkad i Italien, stod det, men jag misstänker att den kommer från en sweatshop i Kina. Det är förstås inte ovanligt att man märker upp hattar i dålig kvalité som exklusiva för att kunna ta mer för dessa. Köp därför aldrig en hatt från okända källor.

Slutligen
En av dom grundläggande plaggen för en bushcrafter, men samtidigt en rätt så ovanlig syn till vardags, är den klassiska Australiensiska hatten. Den används av miljoner människor världen över, men är inte så vanlig i Sverige. Kanske är det dags att ändra på denna trend?

Hattar är ju otroligt stilfulla och snygga, men även användbara och praktiska i många olika situationer. Det finns dessutom få plagg som säger ”äventyr” lika tydligt som en snygg hatt, eller hur? 😋

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.