För många är matlagning i naturen en enkel handling, en burk bönor på ett stormkök eller en smörgås vid en rastplats. Man ska inte heller försaka den klassiska grillade korven, som är synonymt med uteliv och frihet för många.
Men vad händer om vi gör det till något mer? Att laga mat utomhus är inte bara en praktisk nödvändighet utan kan också vara en konstform, en upplevelse och en chans att njuta av livet i dess enklaste form. I det här inlägget tänkte jag ta oss från enkla ”eldstadsrätter” till naturens egna gourmetmåltider.
Grundutrustning för Matlagning i Naturen
För att skapa goda rätter utomhus behöver du inte en avancerad utrustning, trots att man kanske kan tro det till en början. Det som är nyckeln med till att lyckas är planering, vilket gör stor skillnad. Här är några grundläggande saker att tänka på:
- Eldstad eller Kök
- En enkel eldstad för ved eller kol fungerar utmärkt. Se bara till att eldning är tillåten och att du följer lokala regler.
- Alternativt kan du använda ett stormkök eller en portabel gasbrännare, vilket underlättar när det gäller kontroll på effekt och värme.
- Kärl och Redskap
- En gryta, stekpanna och ett par universella redskap som en stekspade och tång. Bushcrafters använder med fördel sina egentillverkade redskap, men det går förstås lika bra med köpta saker.
- Skärbräda och en skarp kniv för enkel matberedning. Skarp kniv har du garanterat med dig ut i skogen, men se gärna till att den är anpassad för matberedning så slipper du problem senare.
- Tänk på att inte använda ”non-stick” pannor och liknande i öppen eld. Använd helst gjutjärn eller stålpannor utan beläggning. Många non-stick beläggningar tål inte överdriven värme och det slutar med giftiga ångor och potentiellt giftig mat också.
- Matlagningstillbehör
- Grillspett, folie och grytlappar kan vara ovärderliga beroende på vad du lagar.
- En liten kylväska eller kylklampar om du tar med ingredienser som måste hållas kalla.
- Kryddor och Smaksättning
- Ta med en liten kryddkvarn eller en kryddlåda med dina favoriter: salt, peppar, chili, vitlökspulver och örter som timjan eller rosmarin. Vad man väljer att ta med är helt upp till ens smaklökar.

Från Enkelhet till Gourmet – Matlagningsstilar i Naturen
Det enklaste sättet att laga mat utomhus är på en öppen eld. Detta är också det mest ”genuina” man kan göra tycker jag, personligen. Denna metod för med sig både för och nackdelar, då det är enkelt att göra upp en eld och börja laga mat, men det är också det svåraste sättet att kontrollera temperaturer och undvika att över/under laga mycket saker. Det finns många klassiska saker som aldrig går ur tiden när det gäller den klassiska eldstaden och dessa inkluderar:
- Grillade Korvar och Grönsaker
- Trä korvar, paprika, zucchini och champinjoner på grillspett. Grilla tills allt är mört och doftar fantastiskt. Lätt att lyckas med och otroligt gott.
- Foliepaket
- Fyll aluminiumfolie med potatis, lök, vitlök och smör. Krydda och låt baka i glöden. Stoppa inte in foliepaketet i elden direkt.
- Kolgrillad Fisk
- Linda in en hel fisk med citron, en stor klick med smör, lite salt och örter i folie och låt den tillagas på glöden. Kolla till den lite då och då så att du inte överkokar fisken. Även om den går lite för länge eller lite för kort tid, så spelar det inte så stor roll. Fisk är bra på det sättet och smakar underbart.

Uppgradera med stormkök och teknik
Med ett stormkök kan du nå nya höjder i matlagningen ute i skogen. Det ger en stabil och kontrollerad värmekälla vilket ställer lite mindre krav på din egen skicklighet, men samtidigt gör att en redan skicklig ”öppen-eld-kock” blir ännu bättre. Stormkök är perfekt för rätter som:
- Pasta med Krämiga Såser
- Koka pasta och kombinera med en enkel sås av grädde, parmesan och soltorkade tomater.
- Wok
- Hacka upp grönsaker, tofu eller kyckling och stek snabbt på hög värme. Smaksätt med sojasås och ingefära.
- Soppor och Grytor
- En linsgryta eller tomatsoppa är perfekt för kalla dagar. Enkel att laga och full av energi.

Naturens Gourmetmåltider
Om du vill imponera på dig själv eller dina medföljare ute i skogen så kan du prova dessa mer avancerade alternativ. Även om det inte är så komplicerade rätter så kräver det en del förberedelse. Även om det kan kännas som ”fusk” att förbereda saker i köket hemma innan man åker ut så blir det ändå en speciell smak på allt när man tillagar det i skogen. Några av mina favoriter i skogen innefattar men begränsas inte till:
- Vedugnsbakad Pizza (Nästan)
- Använd en gjutjärnspanna eller en portabel pizzasten (jag föredrar gjutjärn). Förbered pizzabotten hemma och toppa sedan med tomatsås, ost och dina favoritingredienser ute i skogen. Stek på medelvarm värme tills pizzabotten är klar och ingredienserna ser bra ut. Var noga med att inte ha för hög värme, eftersom det är lätt att bränna botten.
- Risotto med Vildsvamp
- Plocka svamp (om du är kunnig!) och lägg till i en risotto tillagad på stormkök. Ett enkelt recept som blir otroligt speciellt när man använder skogens egna resurser för att ”toppa maten” med.
- Kolbakad Dessert
- Prova banan fylld med choklad och marshmallows, inlindad i folie och tillagad på glöden.

Tips för Att Lyckas med Matlagning i Naturen
Istället för att lämna dig med en bullrande mage och ingen visdom annat än vad man kan hitta på, så tänkte jag tipsa lite om hur du ska tänka för att lyckas med matlagningen. Lite visdomsord från en som testat och misslyckats vid flertalet tillfällen, något jag uppmanar alla att prova på. Det är ju trots allt av våra misstag som vi lär oss nya saker.
- Förberedelse är A och O
- Hacka grönsaker och mät upp ingredienser hemma för att spara tid och minska avfall. Detta är speciellt bra när man bara tänkt ut i skogen en snabb sväng och inte ska övernatta där.
- Håll det Rent
- Använd biologiskt nedbrytbart rengöringsmedel och ta med en liten svamp och handduk för att rengöra efteråt om du tänkt vara ute i naturen i flera dagar. Hygien är otroligt viktig för en trevlig tid i naturen.
- Planera efter naturens begränsningar
- Undvik feta såser eller rätter som kräver mycket vatten om vatten är en bristvara. Om du tänkt göra en gryta som tar lång tid, se till att du har bränsle till elden så att du inte behöver lämna eldstaden för att hitta mer mitt i matlagningen.
- Undvik feta såser eller rätter som kräver mycket vatten om vatten är en bristvara. Om du tänkt göra en gryta som tar lång tid, se till att du har bränsle till elden så att du inte behöver lämna eldstaden för att hitta mer mitt i matlagningen.
- Använd säsongsråvaror
- Ta med frukt och grönsaker som är i säsong för bättre smak och hållbarhet.
- Använd skogens eget skafferi och introducera lingon, blåbär eller andra lättillgängliga ingredienser man kan hitta i naturen.
Slutligen
Matlagning i naturen handlar om att skapa en upplevelse lika mycket som en måltid. Det är själva ”resan dit” som är rolig och spännande, oavsett om du håller på med en gryta över elden eller satsar på en gourmetmiddag med flera rätter. Maten alltid att smaka bättre under bar himmel, det är en sanning som är svår att förbise.
Så nästa gång du ger dig ut, utmana dig själv att ta matlagningen ett steg längre och njut av varje tugga. Varför inte anpassa din parad-rätt, som du verkligen älskar och kan utantill, till din nästa gourmetmåltid för skogen. Förbered och planera, det är det enda som behövs. Det kan visa sig ta din älsklingsrätt till nya och oväntade höjder.
Vad är din favoritmåltid att laga i naturen? Dela gärna med dig i kommentarerna eller skicka ett mail. Jag är nyfiken på vad du gärna skulle vilja laga ute i naturen, eller kanske något du ofta lagar redan nu.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.