MacBook Air M1 dockningsstation – Thunderbolt 3 Dock Pro!

Nu har jag bestämt mig för att testa en specifik dockningsstation till min MacBook Air M1. Efter mycket efterforskning så beslöt jag mig att testa en Belkin Thunderbolt 3 Dock Pro, vilket beskrivs av Belkin själva som ”The Ultimate Workstation”. Det var inget lätt val och jag är inte 100% säker på att jag gjorde rätt ännu, men det fanns några saker som talade för att detta skulle vara en perfekt matchning för mig.

Portar
En sak jag alltid verkar ha för lite av är USB-A portar. När jag kopplat in hårddiskar, midi synth-moduler och annat så räcker ofta inte portarna till. Jag räknar med att jag minst behöver 6 USB anslutningar för att kunna ha allt inkopplat samtidigt, vilket jag nu får. 4 st USB-A 3.0 portar, en USB-A 3.1 port och en USB-C 3.1 port gör att allt får plats i denna dockningsstation.

Den har även SD kortläsare, Audio in/ut, Gb ethernet port och förstås Thunderbolt 3 port för anslutning av skärmar och liknande.

Display
Den har ingen HDMI utan förlitar sig på Displayport istället, vilket jag lyckades arbeta mig runt, då min andra PC har både HDMI och DisplayPort alternativ. Jag hade slut på DisplayPort ingångar på min monitor, men det löste sig ju ändå. Det går ju att konvertera lite hur som helst, så det borde inte vara några problem även om man inte har möjlighet att ansluta DisplayPort direkt i monitorn.

Maximal upplösning är 8K (7680×4320) i 30 hz, eller 4K (3840×2160) i 60 hz, vilket är ett litet nedköp från den nuvarande dockningsstationen jag har, som stödjer 144 hz. Jag fick dock upp frekvensen till 120 hz genom att använda 2540×1440 (QHD)i upplösning. Inget som dockan officiellt stödjer, men det verkar fungera bara ändå.

Ström
För att hålla igång allt så levererar Belkin Thunderbolt 3 Dock Pro 170 watt strömförsörjning till anslutna enheter, samtidigt som den kan ladda ansluten dator med upp till 85 watt, vilket är långt över vad som behövs för att hålla en MacBook Air M1 laddad.

På detta sätt kan jag enkelt kasta med original-laddaren till min Mac i väskan och inte behöva vara orolig att strömmen inte ska räcka till, något jag ändå aldrig varit orolig över. 😊

Priset avgjorde
När det gäller dockningsstationer för Mac så finns det många att välja på. Det dom flesta har gemensamt är att dom kostar en massa pengar att köpa. En av dom högst rankade och mest rekommenderade kostar runt 6500 kr i Sverige, vilket är mer än min dator är värd. Inte för att jag är snål, det är jag sällan när det gäller tekniska lösningar, men det känns ändå orimligt att köpa något till min dator, som kostar mer än min dator.

På Amazon så fanns en deal på Belkin Thunderbolt 3 Dock Pro, som gjorde att priset gick ned från 2300 kr till 1400 kr, vilket jag tyckte lät som en bra affär. Om det är det återstår ju att se. Jag håller tummarna.

Grisen i säcken
Som vanligt så finns det massor av människor som tycker till om produkter på Internet. Jag har läst både positiva och negativa upplevelser om denna dockningsstation, förstås. Min förhoppning är dock att den ska fungera bättre än den jag har i dagsläget, som sporadiskt släpper hårddiskar och annat och återansluter dom en sekund senare, vilket ger mig massor av felmeddelanden och problem.

Det enda sättet att få rätt på om något fungerar verkar dock vara att testa själv, vilket jag nu gjort i drygt 2 veckor med denna dockningsstation. Den har fungerat perfekt och jag har rätt så bra hastighet på hårddiskarna dessutom. Mina två SSD diskar (Samsung T5 till vänster & T7 till höger) fungerar bättre än på föregående dockningsstation jag hade, men dom maxar inte i hastighet ändå.

T5 hårddisken är klassad till 500 MB/s, medan T7 är 1000 MB/s, vilket den inte klarar under längre perioder utan att sakta ned lite. Men som sagt räcker hastigheten till och blir över till det jag använder datorn till. 😄

Slutligen
Jag har förstås inte testat denna dockningsstation någon längre period. I skrivande stund så har den snurrat på dygnet runt i 14 dagar utan att ha några problem. Att starta upp från viloläge fungerar perfekt och jag har absolut inget att klaga på, förutom en detalj.

Precis som med en UGREEN dockningstation som jag hade tidigare så låter inte denna dockningstation hårddiskarna att gå i viloläge. Detta gör att man ser att bägge hårddiskarna är aktiva dygnet runt, även om datorn inte gör något överhuvudtaget. Jag kan till och med koppla ur Thunderbolt kabeln från datorn, men hårddiskarna fortsätter ändå vara aktiva.

Det kanske ska vara på det sättet, men flera andra lösningar jag testat försätter hårddiskarna i viloläge om dom inte är aktiva, vilket verkar det bästa alternativet för att spara på energi.

Hur som helst påverkar detta inte funktionaliteten i övrigt. Jag tycker den fungerar utsökt trots detta störningsmoment. Jag kopplar bara en HomeKit brytare till dockningsstationen så kan jag slå av den när jag inte behöver den, helt enkelt. 🤭

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.