”Lyxigt eller billigt?”

Rebecca, en av mina läsare, har hört av sig med en fråga som faktiskt är väldigt intressant. Den lyder i korthet:


“Hej Urban! Jag har funderat på att köpa en kniv i damaskusstål eftersom jag har hört att de har väldigt avancerade och vackra mönster. Men när jag tittar på dom är jag lite osäker på om de verkligen ser så exklusiva ut som folk säger, eller om de kan se lite billiga ut ibland. Vad tycker du som har erfarenhet av knivar och design? Är de värda investeringen både estetiskt och funktionellt?”


Innan jag börjar så vill jag bara säga att jag tror denna fråga har kommit upp tidigare, men jag orkar inte sitta och leta efter den, så jag svarar igen. Om detta svar är kontroversiellt mot för vad jag sa tidigare så beror det på att mina åsikter har ändrats, men jag tvivlar på att detta skett även om det var länge sedan jag skrev det tidigare svaret. 😄

Kort och gott tycker jag att damaskerat stål inte är värt pengarna, det är min personliga åsikt, inget annat. Jag tycker att det ser billigt och smutsigt ut. Dom uppenbara nackdelarna med stålet gör att det rent tekniskt borde vara billigare än vanligt stål.

Allt eftersom tiden gått så har marknaden fyllts av ”Damaskus-stål” som är otroligt billigt och simpelt. Rent bruksmässigt så är dessa stål otroligt dåliga, men dom är billiga att producera och ser dyra ut, så därför tillverkas dom tonvis och fortsätter göra det så länge någon faller i fällan. Många är dessutom enbart syra-etsade att se damaskerade ut och är egentligen otroligt billiga vanliga stål, oftast ohärdade och mjuka som träpinnar.

Trots att många versioner från Kina rent tekniskt är ”damaskerat stål” och processen är ungefär samma som den äkta varan, så är råvarorna som används otroligt annorlunda. Stålen innehåller orenheter och kan faktiskt vara skadligt om man använder dom för livsmedelshantering.

Om man letar på Amazon så hittar man säkert flera knivar med dessa mönster för billiga pengar, ofta otroligt billiga pengar. Om du tittar på Tradera eller andra auktions-sites så finns det ofta damaskerade knivar för flera tusen kronor, som oftast är samma fejkade knivar med fejkade stål.

Många blir lurade av det ”avancerade utseendet” och därför så kommer knivarna att finnas överallt på nätet i all framtid, så är det bara. Även om priset på 200 kr borde vara ett varningstecken så tycker många att det känns som en bra deal, för det är ju damaskerat stål.

Om du tittar på äkta damaskerat stål, anpassat för användning, så är det Damasteel i Sverige som gäller. Priset på en kniv med äkta Damasteel jämfört med en från Kina kan vara 50-100 gånger högre, så du förstår vad en brukskniv i Damasteel kan kosta.

Som exempel på riktiga tillverkare som använder Damasteel kan man titta på knivar från Karesuandokniven som för övrigt säljer många modeller i både Damasteel och vanligt stål. Som ett snabbt exempel så kostar en Pessinki kniv 3.145 kr i 5CR14MoV stål, medan en i DS93X (Damasteel) kostar 10.545 kr. Exakt samma kniv, men med olika stål, över 3 gånger dyrare prislapp.

Så, för att korta ned mitt svar lite så rekommenderar jag INTE att man köper annat än Damasteel om man tänkt använda kniven som brukskniv. Jag rekommenderar överhuvudtaget INTE att man köper en kniv med Damasteel om man tänkt använda den som brukskniv, på grund av det höga priset. Det finns dock dom som älskar mönstrat stål, så om du har pengar på hög och inte vet vad du ska göra med dom, köp på, vem är jag att döma. 😂

Tänk på att på att köpa äkta Damasteel och inte någon Kinesisk piratkopia som i slutänden kommer att skada dig eller någon i din närhet när du använder kniven. Att blanda olika stål i olika skikt i en kniv för att få ett vackert mönster ser ju trevligt ut, men stålet i sig blir lidande av denna process. Just därför är bra damaskerat stål mycket dyrt att producera.

Hoppas att detta var ett svar du blev nöjd med Rebecca, annars är det bara att återkomma.

Ha en riktigt bra dag.


Kommentarer

2 svar till ””Lyxigt eller billigt?””

  1. Att Karesuandokniven tar över TRETUSEN kronor för en kniv med blad i 5CR14MoV-stål är ju också en skaplig ögonbrynshöjare…

    Visst, det är ”handgjorda” knivar, men varför väljer man ett kinesiskt lågbudget-stål (även i den absoluta nedre skalan om man bara kollar på lågbudget-stål) på en uppenbar ”premium-produkt?

    Franklin-Mint varning på Karesuandokniven i mina ögon…

    För övrigt håller jag med om att Damaskus-stål är ganska fult och ofta får kniven att se ”billig” ut, även om prislappen säger det motsatta…

    1. Jo, jag blev genuint överraskad när jag skulle skriva om Pessinki, jag var övertygad om att det var 12C27 eller 14C28 i dom. Jag fick faktiskt gå tillbaka och ”rätta mig själv” innan jag la ut inlägget på hemsidan. Jag har inte kollat, men kan det vara så att Karesuandokniven börjat använda 5CR14MoV istället för Sandvik stål? Det är ju helt klart värt att titta närmare på. I så fall är det väldigt synd. En del av ”grejen” är ju att 12C27 stål kommer från LKAB i Malmfälten. Att börja med Kinesiskt stål är lite som att dom skulle använda utländskt trä och kamel också. 😂

Lämna ett svar