I grund och botten så är vi människor värdelösa på att hitta på lösenord som är vettiga. Vi håller oss vanligtvis till en eller några få lösenord som vi känner att det är liten risk att glömma. Vi använder ofta variationer på lösenord som vi tidigare använt.
Så länge man inte utsätts för dataläckor där ens lösenord exponeras vill säga. Det blir väldigt problematiskt om man gjort konton, ett par hundra, och sedan får man beskedet att ens lösenord har blivit exponerat… Inte bra alls.
Det man inte tänker på är att även om du har ditt lösenord hos Google, Apple eller någon annan som faktiskt bryr sig om säkerhet och ditt konto, så är det sällan där som lösenordet blir exponerat. Det är på dom små hemsidorna, som den lilla shoppen som säljer mobilskal, problemet finns. Om du har för vana att återanvända ditt lösenord på alla hemsidor så behövs det bara att den lilla shoppen får ett säkerhetsproblem för att du ska få stora bekymmer.
Idag finns det möjlighet att generera säkra lösenord som är extremt svåra att lista ut, men det är jobbigt för många att få detta i rutin. Det krävs också extra mjukvaror för att lösa detta på ett enklare sätt.
På Apple enheter så är det standard att man erbjuds ett bra lösenord, samtidigt som systemet sparar detta för framtida bruk. Genom att alla dina Apple enheter delar lösenorden mellan varandra så behöver du inte komma ihåg något själv.
Systemet scannar även dina nuvarande lösenord och kontrollerar löpande om dessa har blivit exponerade på något sätt, om det skett så får du hjälp att byta dina lösenord. Detta fungerar inte 100% varje gång, eftersom alla hemsidor är tillverkade på olika sätt, men du får ändå hjälp på vägen.
Som du kanske känner till, vid det här laget, så skriver jag detta för att jag råkade ut för exakt samma sak själv. Ett av mina ”standard lösenord” blev exponerade på nätet och det visade sig att över 200 olika hemsidor och tjänster använde samma lösenord, utan att jag tänkt på det. Efter tre svettiga dagar där jag desperat försökte byta lösenord överallt så rodde jag till slut i hamn med mitt mål.
Nu är alla mina lösenord långa och extremt svåra att gissa. Om ett lösenord blir exponerat så är det bara ett konto som blir påverkat, vilket är ypperligt önskvärt och idealiskt. Det finns även ett annat sätt att skydda sig på bästa sätt, nämligen ”två-faktor-autentisering”, där möjlighet ges. Värt att nämna är att få mindre hemsidor erbjuder möjligheten att skydda sitt konto med denna smarta lösning.
Kortfattat kan jag förklara ”två-faktors-autentisering” som att du skriver in ditt lösenord (ena faktorn) och sedan sänds ett meddelande till exempelvis din telefon eller din e-post (andra faktorn). Meddelandet innehåller en speciell kod som du behöver fylla i på hemsidan för att komma vidare. På detta sätt så spelar det ingen roll om ditt lösenord blivit exponerat, potentiella brottslingar vet inte koden som krävs för att nyttja tjänsten eller kontot ändå.
Lösenord är och kommer alltid att vara ett problematiskt sätt att skydda sin identitet på nätet. Vi kan använda hur avancerade lösenord som helst, men om man använder samma lösenord på flera ställen så riskerar man ändå förlora kontrollen en vacker dag. Det enda sättet är att använda olika lösenord överallt, vilket gör det omöjligt att minnas alla. Att Apple erbjuder detta, helt gratis, på sina enheter är väldigt smart och smidigt. Lösenorden som sparas är krypterade och skyddade. Dessutom är dom lätta att komma åt och se på vilken enhet du än sitter på, så länge det är ett äpple på den. ?
Jag hoppas att du inte återanvänder dina lösenord på flera hemsidor. Men om du är som miljoner andra så är risken stor att du gör exakt det. Kanske utan att du tänker på det. En dag så kommer dock sanningen ikapp och du riskerar hamna i samma situation som jag hamnade i.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi strax igen.