Här är första delen av min följetong, ”Livet med iPhone 11 Pro Max”. Dom flesta som känner mig vet att Android alltid har varit en stor del av mitt liv. Jag älskar att mixtra och använda min telefon till allt mellan himmel och jord, en aspekt som inte alltid har fungerat så bra på Apples sida av staketet.
I denna ”följetong” så kommer jag att hålla er uppdaterade hur det går för mig med denna ”udda-telefon” i ägo. I första delen så går jag in på vad Apple egentligen är och speglar allt från inköpet till dagens datum, alltså datumet där inlägget skrevs. Märk väl att jag skriver detta för att själv kunna gå tillbaka och se vad det var som spårade ur, eller hur det kom sig att jag gav upp Apple igen. Så, lite av en dagbok kan man säga.
Låt oss börja, för det är massivt med text. Föreställ er gärna rösten från ”Farbror resande Mac” från Fragglarna, då blir det intressantare läsning. *harkel*
Introduktion till Apples värld
Att på nytt ge Apple en chans att visa vad deras senaste telefon kan är för mig en stor uppoffring. Missförstå mig rätt, jag gillar iPhones hård och mjukvara väldigt mycket. Det är själva Apple har alltid varit skitstövlar för mig. Jag har lite problem med deras ”sätt” mer än själva hårdvaran, om det låter logiskt.
Jag är ingen ”aktivist” på något sätt, men samtidigt försöker jag köpa produkter som är vettiga på fler sätt än bara för mig själv. Miljön och hur produkterna påverkar vår värld är minst en lika stor del i mina beslut att köpa produkten som själva produkten i sig. Apple har fantastisk policy rörande återvinning och återanvändning av deras produkter. Detta är något som många andra skulle behöva fundera på och kanske dom gör det också, men jag tror att Apple är i absoluta fronten inom just återbruk i ”mobilvärlden”. Deras telefoner håller oftast i 4-5 år, går att reparera och kan återvinnas till 100%. Det som återvinns används i nya produkter för att minska miljöpåverkan.
Sedan finns det en annan sida av Apple, där brutala och likgiltiga affärsmän förstör och systematiskt bryter ned företag och människor som råkat hamna i vägen för deras agenda. På den här fronten så framstår Apple mest som en militant diktator, utan samvetskval och med ett mål att bli dom största och enda i världen. Denna bild av Apple ser man inte ofta i media, då dom flesta av deras handlingar räknas som ”en del av spelet” och inte skapar tillräckliga rubriker för att nämnas längre.
Apple försöker också aktivt manipulera och påverka deras kunder att välja deras produkter gång på gång. Dom begränsar möjligheten att välja genom att tillverka ”anpassade tillbehör” och produkter som samspelar bättre än ”övriga marknaden”. Dom skapar ett effektivt ECO-System och virtuellt stängsel där du som konsument inte ska ha något alternativ än att köpa deras produkter, om du vill att det ska fungera bra, vill säga.
Till exempel säljer dom bara sina iPhones i 64 GB, 256 GB och 512 GB modeller, trots att 128 GB är ”standarden” idag. Apple vet att 64 GB är för litet och då tvingas konsumenten oftast betala för online-lagring i form av iCloud för att få en lösning på problemet. 256 GB är för mycket för dom flesta konsumenter, men då det inte finns något annat alternativ så tvingas dom betala lite för mycket för mycket mer lagring än vad som behövdes. Apple gör också dessa affärsval öppet och obekymrat, då dom vet att konsumenter som redan är låsta i deras ECO-System inte har något direkt val. Vad du än väljer så får Apple betalt ändå, på ett eller annat sätt.
Apple har tagit lite avstånd från agendan att inte fungera med andra produkter sedan Steve Jobs gick bort, troligen för att expandera deras användbarhet i ”verkliga världen”, men fortfarande är det Apple produkter du vill ha till din Apple produkt, för att det ska fungera bra. Om du vill hitta ett billigare alternativ så kan du vara säker på att det inte kommer att fungera lika bra.
ECO-System är lönsamt i längden
Just ECO-System är ett väldigt effektivt sätt att tjäna pengar, få nya kunder och behålla gamla kunder, det vet Apple och även många konsumenter. Dock har det inte hindrat Apple att bli en av världens största mobiltillverkare. Apple är även världens mest vinstdrivande mobilföretag. Du förstår, Apple gör ingenting ”gratis”. Du får betala för allt och dom flesta är faktiskt helt ok att göra det, eftersom du (oftast) får valuta för pengarna också. Du får exempelvis inte testa någon mjukvara innan du köper den, allt för att undvika att du får något gratis.
Du kan köpa en surfplatta för 2000 kr, eller en iPad för 6000 kr, valet är upp till dig och om du nöjer dig med en undermålig produkt så bör du välja det billigare alternativet. Så låter det oftast och i många fall är det rätt också. En surfplatta med Android går helt enkelt inte att jämföra med en iPad, som är en stor del av Apples ECO-System och erbjuder mycket bättre mjukvara och hårdvara än övriga marknaden.
Inte flest, men mest
I en värld full av tillverkare så är det Apple som tar ca 80% av intäkterna och dom resterande 20% delas av många andra. Jag vet inte om dessa siffror stämmer längre, men för några år sedan så såg det ut på detta sätt. Med alla pengar som Apple tjänar så ges dom möjligheten att ytterligare låsa in sina användare i sitt ECO-System, främst genom att erbjuda genomtänka och väl fungerande produkter.
I och med att konsumenter måste välja Apples lösningar för att ha full nytta av sin dyra nya telefon så tjänar Apple ännu mer pengar och ”mjölkar” effektivt sina kunder på stora summor varje år. Men är det fel att göra så? Är det värt att betala mer för att få en bättre produkt med bättre support och mindre buggar?
Öppet är inte alltid bäst
I Android världen så förespråkar man ett ”öppet operativsystem”, men det har i efterhand visat sig att Google faktiskt har kontrollen över all mjukvara ändå. Mjukvarumässigt och i App-Eco-Systemet har det skapat ett problem då i princip allt är gratis, men sedan så får man köpa möjligheten att slippa reklam och begränsningar i efterhand.
Oftast krävs också flera transaktioner för att du ska få ”fulla upplevelsen” i en mjukvara. Samtidigt är i princip alla mjukvaror designade att stjäla information och statistik från dig, så att tillverkarna ska kunna tjäna lite extra ”på sidan om”. Det är nämligen inte säkert att ett företag som tillverkar en applikation tjänar pengar från Google, utan dom kan få betalt för att sälja din information till i princip vem som helst.
Jag säger inte att Apple är fri från dessa saker i deras App-Eco-System, men om du betalar för en mjukvara så är den din, utan reklam och utan extra avgifter. Du kan också förvänta dig bättre kvalité och mindre buggar. Detta beror till stor del på att Apple ger tillbaka mycket mer till utvecklarna, vilket i sin tur ger dessa möjlighet att utveckla och förbättra sina mjukvaror.
Det skapar en ”god cirkel” då apparna blir bättre, köps mer, Apple tjänar mer, tillverkaren tjänar mer och har råd att utveckla ytterligare. Runt runt.
Rättning i ledet!
Dom utvecklare som inte vill följa reglerna eller blir ertappade bryta mot Apples gedigna användaravtal, exempelvis genom att sälja användarinformation, blir helt enkelt svartlistade och alla appar försvinner magiskt från Apples servrar och alla enheter som finns i världen. Detta gör att många app-tillverkare helt enkelt går omkull eller försvinner helt. Det enda som brukar återstå är en påminnelse till övriga tillverkare att inte göra samma sak, så länge dom inte vill gå samma öde till mötes.
Genom att alla utvecklare måste ha speciella licenser som utfärdas av Apple och kostar pengar får Apple tillbaka en del av pengarna, dessa satsar man på att hålla just ”ordning i ledet”. Affärsidén är lika smart och genomtänkt som övriga strategier som Apple har.
Kunden i fokus
Tro det eller ej, men Apple har alltid kunden i fokus. Integritet och säkerhet är nyckelord som Apple verkligen försöker hålla hårt på. Däremot kanske inte agendan för detta är så ädelt som det låter, utan ser i huvudsak till att Apple har exklusiv tillgång till din information. Detta gör att ingen annan kan tjäna pengar på deras kunder, inte utan att Apple får en del av kakan i alla fall.
Slutligen
Är det positivt eller negativt att använda produkter från Apple? Blir du som konsument lurad av ett stort och elakt företag? Både ja och nej. Apple gör fantastiska produkter som faktiskt är värda pengarna, många gånger. Dom sätter ständigt ribban för hur bra saker och ting ska fungera och genom att skydda sina investeringar och låsa in sina kunder så säkrar Apple även att företaget ska tjäna pengar i framtiden, inte bara för stunden.
Du väljer själv hur du vill göra och vad du vill satsa på. Huvudsaken är att man som konsument är informerad och medveten i sina inköp så är det aldrig ett problem.
Ha en bra dag så hörs vi snart igen.