Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Läsarfråga: Scandi eller Flat-slipning?

David frågar: Undrar om du testat casström no10 flatgrind vs scandi?

Svar: Hej David.

Jag har testat både flat-grind och scandi slipningar på Casströms knivar och många andra.  

Om du frågar mig vilken jag föredrar så är det scandi som kommer på första plats. Orsaken är att jag alltid använt mina Casström knivar som Bushcraft och camping-knivar. Den förbättrade styrkan i en scandi slipning är att föredra till det mesta, förutom om man tänkt använda kniven för matberedning, vilket gör att flat-grind är betydligt bättre anpassad.

Man ska för all del inte tro att flat-grind slipningar är värdelösa, utan det beror som sagt på vad du tänkt använda kniven till. Tuffare saker, som att klyva ved och hacka grenar, då bör du ha scandi. Om du däremot tänkt använda kniven som en ”fin-kniv”, för matberedning eller andra aktiviteter där en tunn och skärande egg är fördelaktig, så är flat-grind betydligt bättre än scandi.

Det är svårt att vara mer specifik än så, tyvärr. Då Casströms knivar ofta är tillverkade av medel-tåligt stål som Sleipner från Uddeholm och 14C28N från Sandvik så rekommenderar jag inte att du börjar försöka klyva ved med en flat-grind, exempelvis. Det kommer troligen att sluta illa. ?

Om det var något annat du tänkt dig så är det bara att höra av dig igen. Jag tolkade din fråga som att du är i valet och kvalet mellan dessa båda slipningar.

Den absolut bästa slipningen som finns, enligt min ringa mening, är konvex slipning. Som återfinns på Fällkniven ABs knivar och många andra. Då får man det bästa av båda världarna och behöver inte längre fundera vilken som är bäst. ?

Ha en riktigt bra dag.