adventure camping daylight fire

Läsarfråga: Inga fler Fällkniven knivar?

Två av mina läsare har hört av sig och undrat varför jag inte skriver något om Fällkniven i Boden AB och deras knivar. Det korta svaret är att jag inte längre ser någon nytta med att ha en otroligt tuff och hållbar kniv i min arsenal. Priset är helt enkelt för högt för vad jag får ut. Men låt mig förklara lite närmare innan du slutar läsa.

Du förstår, fördelen med att testa mängder av olika knivar är att man till slut får en djup inblick i olika konstruktioner och lösningar. När det gäller Fällkniven så inser man exempelvis att det finns alternativ som både är billigare och även bättre anpassade för ens behov. Jag pratar om mina egna behov, förstås.

Faktum är att som privatperson, naturintresserad och även militär, så är Fällknivens knivar överbyggda och klumpiga. Risken att man som militär i Sverige skulle hamna i en situation där det inte skulle räcka med en betydligt smidigare och billigare kniv, som Morakniv Garberg, är föga osannolik.

Jag vill klarlägga att Fällkniven i Boden AB tillverkar en av världens tuffaste överlevnadsknivar, det råder inga tvivel om detta. Allt från design till materialval är genomtänkt och beräknat. I och med att dom nu använder Elmax i flera av sina knivar så har dessutom tuffheten ökat markant, på en redan överdrivet tuff kniv.

Precis som med en bil så räcker det dock inte bara att den är tuff och hållbar för att den ska ta hem priset. Många andra aspekter påverkar om det verkligen är en bra affär, inte minst om det är ekonomiskt försvarbart. Då mina behov att ha en ordentlig kniv när jag är ute i skogen vid det här laget är väldigt uppenbara så har jag börjat se till andra egenskaper som betyder mycket. Vi pratar bland annat vikt och funktioner, men även materialval och möjligheten att anpassa kniven efter ens behov spelar roll.

Att tillverka en kniv som är tuff och tål att användas hårt är inget större problem, egentligen. Gör den tjock och sätt ett tufft stål i den så är du klar. Att man inte behöver ha så tjockt stål för att den ska hålla, det har många andra tillverkare visat, inte minst Morakniv. Men om vi jämför exempelvis Garberg mot Fällkniven S1PRO så blir det nästan pinsamt uppenbart att den ena är lite mer genomtänkt än den andra.

VS

Morakniv Garberg SurvivalFällkniven S1PRO Zytel
109 mmBladlängd130 mm
247 gramVikt343 gram
3,2 mmBladtjocklek6 mm
229 mmTotal längd kniv247 mm
JAAnpassad för Eldstål?NEJ
JA, 14C28NRostfritt stål?JA, Lam CoS
JAVäderbeständig slida?JA
JAAmbidexteriös slida?NEJ
ScandiSlipningKonvex
Diamantbryne, Eldstål och modulär slida.Speciella egenskaperLåsbar slida
1100 kr (Morakniv.se)Pris3727 kr (Fallkniven.se)

Om man tittar närmare på specifikationerna här ovan så inser man snart att man får 3 st Morakniv Garberg, samt full tank till bilen så att man kan åka ut på äventyr, för vad en S1PRO kostar. Skillnaden är att Fällkniven S1PRO inte är ambidexteriös, inte är anpassad för eldstål och inte är modulär på något sätt.

Med Modulär så menar jag möjligheten att anpassa slidan för vad man tänkt göra. Genom att skifta exempelvis från en vanlig hängare till ett MOLLE kompatibel fäste så kan man enkelt montera kniven på väskan eller annat kompatibelt system. Man kan skifta från icke låst system till att ha en läderrem som låser fast kniven, om man vill bära den upp och ned exempelvis. Möjligheterna är således betydligt större med Morakniv kniven.

Där Fällkniven S1PRO tar hem poäng är som sagt i tuffhet och hållbarhet vid extrem påfrestning. Det man måste förstå är att extrem påfrestning inte är något som man vanligen utsätter sina knivar för ute i fält. Jag brukar exempelvis inte klyva extremt tjocka klabbar, utan bara saker som har en lämplig diameter på upp till ca 8 cm. Allt grövre än så använder jag min huggare till. För dessa ändamål så fungerar Morakniv Garberg mer än väl och har under dom år jag använt den aldrig svikit på något sätt.

Den sista aspekten jag vill peka på är att Morakniv Garberg med Survival Kit väger mindre än Fällkniven S1PRO, trots att kittet inkluderar eldstål och diamantbryne. Ju mindre vikt man behöver släpa med sig, desto bättre är det förstås.

Sammanfattningsvis
Om jag får möjlighet att köpa en kniv som kostar en tredjedel, men uppfyller alla behov som den dyra varianten gör, så kommer jag alltid att köpa den billiga. Det är enkel logik. Jag kan ju till och med byta ut den billiga kniven upp till 3 gånger, utan att jag lagt ut lika mycket pengar som för det dyrare alternativet.

Att köpa en Fällkniven kniv är alltså lite som att äga en oförsäkrad Ferrari vs en oförsäkrad Honda. Visst är den snygg och har prestanda som överträffar en Honda, men när du kraschar den i en sten och måste laga den, så skulle du nog hellre äga Hondan, eller?

Vissa svarar nog att dom hellre skulle vilja ha en Ferrari trots allt, vilket jag förstår. Det är lite ”prestige” i att ha en ”värstingkniv” från Fällkniven. Frågan är dock om det är värt det om du tänkt använda den som en kniv och inte bara ha den i en monter för att titta på. Om du har pengar liggande och inte vet vad du ska göra med dom, kör på Fällkniven. Om du däremot känner att du kan använda dom 2627 kr som blir i mellanskillnad till att köpa ännu mer användbara och roliga prylar, då bör du välja en Morakniv istället.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Läsarfråga: Inga fler Fällkniven knivar?”

  1. Profilbild för Carl Gunnar Lövestrand
    Carl Gunnar Lövestrand

    Hej Urban. Varför jämför du Garbern med S1 pro? Std S1z kan du köpa för 1929:- hos Knivskarp. Då blir inte prisskillnaden så stor.

    1. Det är sant. Jag valde den tuffaste S modell Fällkniven och tuffaste Morakniven (med överlevnadskittet) jag känner till och valde att plocka priset från tillverkarna direkt. Jag tänkte att det skulle vara lite mer tydligt på det sättet.

      Om vi tittar på standard S1z för 1929 kr hos Knivskarp och sedan en standard Garberg hos Hylte, för 694 kr, så blir prisskillnaden ändå så att du nästan har råd med tre Moraknivar.

      Frågan är om Fällkniven S1 är 3 gånger bättre än Garberg för att motivera priset? Jag är inte så säker på det.