Detta är en fråga som jag fått några gånger den senaste månaden och jag tänkte göra ett litet inlägg här för att förklara hur man bäst sparar batteri på sin Android telefon. Eftersom dom olika Android versionerna skiljer sig lite mellan varann när det gäller funktionalitet och batterisparande, så gäller allt jag skriver här enbart Android 2.3.x. Om du har en äldre version så kan dessa saker hjälpa också, men jag garanterar inte lika bra resultat.
Dom huvudsakliga batteriförbrukarna
Det finns några saker som alltid måste vara igång för att din telefon faktiskt ska fungera. Det första är givetvis radiodelen i telefonen. Genom att använda GSM istället för 3G så sparar du ström, men du försakar även den snabba dataöverföringen som 3G erbjuder istället för Edge.
Den andra batteriförbrukaren är givetvis skärmen. Dra ned belysningen så mycket som möjligt för att spara ström. En S-AMOLED-PLUS skärm med svart bakgrund förbrukar mindre ström i och med att svarta fält på telefonen inte belyses överhuvudtaget och således teoretiskt drar 0%.
Den tredje batteriförbrukaren är Android systemet/opertivsystemet. Här finns det inte mycket att göra, förutom att förhindra automatisk sync med ditt Gmail konto och övriga ställen du kan tänkas synkronisera emot.
Dom sekundära batteriförbrukarna
I en Android telefon så finns det mängder av olika batteriförbrukare som man kan stänga av när dom inte behövs. WiFi är en stor förbrukare, men du kan enkelt ställa in så att WiFi avaktiveras då skärmen är avslagen. Det är inbyggt i Android 2.3.x. Om du håller in avstängningsknappen på telefonen så får du upp ett menyalternativ som heter ”datanätverksläge”. Genom att avaktivera datanätverksläget så kommer telefonen inte att ansluta till mobilt Internet överhuvudtaget, detta sparar ganska bra med ström. Bluetooth ska också vara avslaget när du inte använder det. Om än du inte har något anslutet till Bluetooth så drar den några procent ström då chippet hålls igång. En sak som drar mycket ström också är ”haptic feedback”. Då telefonen vibrerar när du klickar på en icon eller utför en åtgärd på telefonen. Genom att slå av denna funktion så sparar du ytterligare ström.
Dom alternativa batteriförbrukarna
Det finns några saker att tänka på när du använder din telefon, för att undvika att slösa med ström i onödan. Widgets drar rätt så mycket ström, då dessa uppdateras varje gång telefonens skärm aktiveras (beroende på widgetens programmerare). Ju mindre widgets du har, desto mer ström sparar du. Film och musik drar också mycket ström. Film drar mest då den aktiverar både skärmen och ljudchippet i telefonen. Musik drar mycket mindre, då du enbart behöver ha ljudchippet aktiverat och kan stänga av skärmen. Spel drar ungefär lika mycket ström som en film, men kan dra ännu mer beroende på hur duktig programmerarna har varit.
Hur kul är det här då?
Att ha en Android telefon utan Internet, svart bakgrund, neddraget ljus, inget ljud, inga vibrationer, inga widgets och ingenting anslutet är kanske inte riktigt orsaken till varför man köper en Android telefon till att börja med. Det finns dock ”workarounds” för att slippa ha en tråkig telefon i handen. På Android Market finns det applikationer som hjälper dig att slå av exempelvis WiFi och dataanslutningar då dessa inte behövs. Några exempel är ”Juice Defender”, ”Green Power” och ”Battery Power Booster”. I fallande ordning är detta dom populäraste applikationerna för att sköta om telefonen på automatisk väg. Personligen använder jag Green Power och tycker att den fungerar rätt så bra. Juice Defender finns i några olika versioner och är den mest erkända ström-sparar-applikationen i världen för Android telefoner.
Tillsammans med dom generella råden för att spara ström så kan du pressa ut 10-12 dagar ur din telefon istället för att ha 1-2 dagar i dagsläget. Men frågan är om det är värt det. Den största anledningen att man har en Android telefon är ju trots allt att kunna vara ”online” eller ”connectad” (som många säger) 24/7. Juice Defender kan hjälpa dig att spara ström, men den gör det på bekostnad av din ”connectivitet” och försätter dig i offline på många sociala nätverk och liknande.
Svaret på läsarfrågan!
Genom att använda telefonen med en ”grön” inställning gentemot batteriförbrukningen så sparar du mest ström samtidigt som du kan använda din telefon precis som du vill. Om du känner att du är slarvig med att slå av WiFi eller ständigt glömmer att slå av Bluetooth så kan investeringen av Juice Defender vara lösningen på ditt problem. Generellt sett så kommer du väldigt långt genom att tänka efter innan du börjar använda din telefon. Om du kräver mer än 2 dagar användningstid på din telefon, se till att du laddar den ofta. Kanske då du sitter i bilen och kör omkring, då du sitter vid datorn och surfar, medan du ligger o sover en stund i soffan. Då är din telefon alltid redo när du ska ut och arbeta eller kanske göra en sväng på stan. Dagens moderna batterier tar inte skada av att laddas då och då, utan kan faktiskt må bättre av det än att laddas i timmar i sträck från tom.
Hoppas att det här svaret hjälpte.
Ha en bra dag.