Jag har fått in tre olika frågor som rör vad för typ av hatt jag använder och var jag köpte den ifrån. Detta är väldigt intressanta frågor eftersom jag i princip aldrig är ute i skogen utan min hatt. Den är väldigt användbar och dessutom är det ju klädsamt att ha en ordentlig hatt, eller hur?
Vad för typ av hatt har du?
Faktum är att jag har flera olika hattar, men den som används mest är min Australiensiska Outback hatt från Overlander (bilden ovan). Den är tillverkad av buffel-läder och har varit med på många äventyr i hällregn och snöstorm, brännande sol och mycket mer. Jag gissar att den är ungefär 10-12 år gammal och håller fortfarande väldigt bra. Dock har den alltid varit lite liten i storlek för mig, runt en cm för liten, vilket medfört att jag fått sträcka ut den varje gång jag varit ute i regn eller råkat ta ett oavsiktligt dopp i en bäck eller sjö.
Den krympte lite efter mitt senaste äventyr och jag glömde att sträcka ut den när den torkade, så nu tänkte jag att min son skulle få ärva den. Nackdelen med tjockt buffel-läder är att hatten blir aningen tung och ”omedgörlig” om den skulle råka krympa. Den är dessutom i varmaste laget om man ska använda den på sommaren. Den lämpar sig mer för hösten och förvintern.
Hattar från Overlander är rätt så dyra och man bör alltid testa storlekarna innan man köper någon. Just min modell, som heter Crocho, kostade runt 1500 kr men går att hitta idag för runt 1300 kr. När jag köpte hatten så hade den krokodiltänder runt om, men dessa tog jag bort nästan direkt. Jag är ingen australiensisk krokodiljägare. ?
Dom flesta av Overlanders hattar är tillverkade av just buffel, vilket gör att dom inte är lika enkel att justera storleken på som många andra tunnare hattar, så se till att hitta en storlek som passar bra innan du bestämmer dig, om du vill ha en sådan hatt.
Har du någon hatt du skulle rekommendera?
Jag håller faktiskt på att testa en äkta och hand-tillverkad hatt från Jacaru, som är en av Australiens mest kända hattmakare. Det speciella med dessa hattar är att dom är tillverkade av 100% känguru-läder. Det är, enligt många, det tuffaste lädret som går att anförskaffa på denna jord. Tack vare tuffheten i lädret så går hattarna dessutom att göra otroligt tunna, utan att kompromissa på hållbarhet eller slitstyrka, vilket är rätt så fantastiskt.
Dom blir svalare, formar sig enklare och väger betydligt mindre än motsvarande modeller från Overlander. Jacaru hattarna är faktiskt billigare än många hattar från Overlander, samtidigt som Jacaru stoltserar med att man utan problem kan köra över hatten med en lastbil utan att den tar någon som helst skada. Jag har inte provat detta, ännu, men testerna är på gång och jag kommer strax att släppa min recension på min nya hatt.
Om du är i köpartagen så rekommenderar jag att du avvaktar tills jag släppt mitt test.
Hur ska man hitta en hatt som passar?
Detta är ett gissel när man ska köpa en ny hatt. Jag har dock försökt bemästra denna vetenskap genom att testa mig fram med olika metoder. Det som stämmer bäst är att man mäter huvudet med ett mjukt måttband. Man ska mäta precis där man bär hatten normalt, det vill säga strax över öronen på varje sida, lite lägre i nacken och några centimeter ovanför ögonbrynen på framsidan.
När man får fram ett nära på exakt mått så lägger man på 0.5 cm på detta mått och använder det för att kunna beställa en hatt som nästan borde passa bra. Alla huvuden är olika i både storlek och form, vilket gör att det är högst personligt hur man bär sin hatt.
Köp inte skräp
Ett råd jag kan ge är att inte köpa någon skräphatt som du hittar hos din lokala fiske/jaktbutik. Den kommer till 99% säkerhet inte att passa och du kommer för evigt att hata hattar om du börjar med att blåsa pengar på dynga. Det är ungefär likadant som att köpa en pilbåge utan måttbeställning, det kanske blir halv-bra, men den blir aldrig din perfekta följeslagare.
Hatten på bilden till höger är ett praktexempel på en Australiensisk pirat-kopia. Den är gjord av tunt ko-läder som är pressat, vilket gör att hatten känns som den är tillverkad av hårt papper. Den tål ingen form av väta och har samma passform som en 10-liters hink. Denna är faktiskt tillverkad i Italien, stod det, men jag misstänker att den kommer från en sweatshop i Kina.
En äkta hatt är inte dyr
Många tror att det är en jättestor investering att köpa en hatt i bra kvalité. Men vi pratar inte mycket pengar för vad man får. Om man tittar på en hand-tillverkad hatt i högkvalitativt läder så hamnar priset oftast på runt 600-900 kr, med vissa undantag för 1200+ kronor om dom har något extra lull.
En hatt i dålig kvalité kostar minst 300-500 kr, vilket gör att skillnaden i pris är försumbar. Kvalitetsmässigt så är det dock stor skillnad. Du kan hitta kvalitetshattar på hatshop.se, vilket är en butik jag rekommenderar.
Hattar mot insekter
Genom att kombinera en hatt och ett Nano eller Ultra-Fine myggnät från Sea-To-Summit så får du ett väldigt bra skydd från mygg, knott och andra blodsugare i naturen. Detta är i princip ett måste om man ska tillbringa tid i dom Lappländska skogarna, men kan vara bekvämt även för andra breddgrader.
Kombinationen med hatt gör att myggnätet hålls borta från ansikte och nacke, vilket i sin tur gör att stickande insekter inte når huden. Jag har sett skräckexempel där myggnät bärs direkt på huvudet, utan någon hatt. Detta gör ju enbart att insekterna har något att hålla sig fast i medan dom äter. Dessutom blir det skönare att använda myggnätet med hatt då det inte ligger och nöter mot huden någonstans.
Sista ordet
Glöm inte att testa hatten innan du köper den. Om du tänkt beställa från en butik så ska du vara säker på att dom har ett bra retur-avtal, så att du slipper betala dyra pengar om hatten inte skulle passa. Köp heller inga pirat-kopior av Australiensiska hattar, det är inga prisskillnader, bara kvalitetsskillnader.
Jag rekommenderar som sagt hatshop.se eftersom jag själv handlat där, men det finns säkert bättre butiker om man letar runt nätet.
Ha en bra dag.