Johan frågar: Jag vill ha en kniv som passar lika bra i skogen som för att ha i fickan till vardags. Jag är ingen vildmarksmänniska och tänkte inte satsa en förmögenhet på en kniv. Vilken kniv rekommenderar du för dessa ändamål?
Svar: Hej Johan. Det som gör svaret svårt är att jag inte har någon idé vilken typ av aktiviteter du har för dig i skogen, eller vad du avser använda kniven till. Om du tänkt använda kniven för Bushcrafting och EDC så pratar vi helt olika typer av blad och storlekar. Det jag skulle rekommendera är att köpa två olika knivar för dessa aktiviteter, en fällkniv för EDC och en kniv med fast blad för skogen. För att hålla budgeten nere, men inte kvalitén så skulle jag rekommendera följande…
Skogskniven
När det gäller en kniv för camping och skogsliv så är det fast blad som gäller. Jag skulle kunna rekommendera en Morakniv Robust för dom flesta förekommande situationerna, men även en Morakniv Garberg för den som vill lyxa till det lite. Robust är dock den kniv som ständigt toppar önskelistan hos många ”vildmarksmänniskor”. =)
EDC Kniven
EDC knivar, eller ”Every Day Carry” som det heter utskrivet, avser en kniv för lättare uppgifter. Detta kan vara allt från att öppna kartonger på jobbet som att kapa buntband eller skala ett äpple. EDC kniven bör därför vara smidig, enkel och lätt. För detta ändamål så rekommenderar jag tre olika typer av knivar enligt nedan.
Opinel knivar – Opinels fällknivar är väldigt enkla, har ett simpelt trähandtag och låsningen består av att främre delen av kniven vrids ett kvarts varv för att förhindra att bladet stänger över fingrarna. Vi pratar allt från 100-500 kr i prisklass och om du utför lättare uppgifter så är denna kniv väldigt, väldigt bra. Oftast är den väldigt underskattad av många som vill ha ”the best of the best”, men tro mig. Den fungerar perfekt till lättare vardagssysslor.
Ontario RAT 2 – Om du tänkt använda din EDC kniv lite hårdare och behöver lite tuffare stål än i Opinel kniven så rekommenderar jag Ontario RAT 2. Om du vet att du ska sprätta många kartonger, skära rep och annat så håller D2 stålet i kniven väldigt bra. Denna kniv finns även i AUS8 knivstål, var noga med att kontrollera att det INTE är AUS8 versionen du köper innan beställning, då detta stål inte riktigt duger till något. Priset ligger på runt 500-600 kr och finns oftast i lager hos Lamnia.com vilket är en återförsäljare jag rekommenderar.
Benchmade 535 Bugout / Spyderco Para 3 / Fällkniven PXLwh
Samtliga knivar i titeln är klassade som ”dyra EDC knivar”, men då får du fördelar som avancerade stål och bättre skärpa i bladet. Främst kommer du att märka skillnader om du använder kniven väldigt mycket, då knivarna håller sig vassa betydligt längre. Dessa knivar kostar mellan 1300-1900 i standardutförande och finns i prisklasser upp till 3000 kr beroende på varianter. Som sagt är dessa knivar bra om du använder dom mycket och ser kniven mer som en investering än en tillfällig bekantskap.
Hoppas detta räckte som svar på din fråga, annars är du välkommen att återkomma igen. =)