Karesuandokniven tappar sina rötter?

Om det finns en genuint intressant tillverkare med hantverksanor som man ska titta närmare på så är det Karesuandokniven. Troligen den nordligaste Svenska knivtillverkaren som finns, med stora delar hantverk och anor från långt tillbaka i tiden.

Deras motto har alltid varit att använda material från Sverige och dom Lappländska landskapen. Deras knivar är därför tillverkade av 12C27 stål från Sandvik, som bland annat kommer från Kiruna och Malmfälten. Träet i handtagen kommer från dom karga fjällen och knivslidorna är tillverkade av äkta renskinn, från renar i trakten.

Kan det bli mer Lappländskt än så? Troligen inte.

När jag för ett litet tag sedan fick en läsarfråga som handlade om ”damaskerat stål” så kom Karesuandokniven på tal och jag gjorde där en jämförelse mellan en kniv med ”vanligt stål” och Damaskerat stål. Men istället för den förväntade 12C27 som Karesuandokniven varit så duktiga på i alla år, så dök 5CR14MoV upp istället.

För er som inte är ”nördar” så kan jag förklara lite närmare vad 5CR14MoV egentligen är.

5CR14MoV är ett Kinesiskt rostfritt stål i budget klassen. Det är en kopia av det mer kända Tyska rostfria stålet X50CrMoV15 och anses vara ett budgetvänligt alternativ som fortfarande erbjuder ”tillräcklig prestanda” för vardagligt bruk, när vi pratar köksknivar. Det är dock väldigt sällan man ser detta stål på knivar i premium klassen, eller knivar som används för tyngre uppgifter.

Med en Rockwell-hårdhet på omkring 54 HRC, är 5CR14MoV definitivt inte det hårdaste stålet på marknaden, men är därför lätt att slipa och underhålla. Detta gör stålet till ett populärt val för dem som inte vill spendera mycket pengar på en kniv, eller tid på knivvård.

Den låga hårdheten i stålet medför rätt så omgående deformation av eggen vid tyngre uppgifter och därför används den vanligen inte på knivar som utsätts för tuffare användning, som Outdoor eller Bushcraft knivar.

Om vi vänder blickarna tillbaka till Karesuandokniven så hittar vi några modeller som använder 5CR14MoV:

  • Brukskniv Huggaren – 2995 kr
    Detta är en rejäl brukskniv i huggarmodell. Handtaget är gjort i masurbjörk och älghorn, samt har ett parerskydd av mässing.
  • Brukskniv Pessinki – 3145 kr
    Pessinki är en handgjord kniv av huggarmodell. Detta är en rejäl och stor kniv. Skaftet är gjort i masurbjörk med avslut i älghorn och parerskydd av mässing.
  • Jaktkniv Large Hunter – 3045 kr
    Stor stickkniv med långt blad och bekvämt handtag i oljad masurbjörk. Närmast parerskyddet löper ett brett band av renhorn vilket gör sig fint mot mässingen.

Alla dessa knivar har en sak gemensamt, det är nämligen bruksknivar som är tillverkade för att hantera stötar och vardagligt slit med lätthet. Både Huggaren och Pessinki är ”huggare” vilket avser att man kan använda dom att just hugga och klyva ved med, men 5CR14MoV är, som vi tidigare konstaterat, inte ett stål man vill använda för dessa uppgifter.

Vad står på? Är det en miss från Karesuandokniven?

Jag önskar att jag hade något korrekt svar på detta just nu, men jag vet faktiskt inte. Det verkar konstigt att frångå det klassiska 12C27 stålet som finns i många av deras andra knivar och byta ut det mot ett mjukare stål som har tendenser att deformeras. Jag är dock säker på att dom har en logisk anledning till detta. Det är ju knappast några amatörer vi pratar om när det kommer till knivtillverkning.

Jag har skickat ut en fråga till Karesuandokniven rörande detta och hoppas att jag får ett svar inom kort. Jag återkommer när jag fått svart på vitt vad anledningen är.

Men det är inte bara hållbarheten som kommer på tal när man diskuterar 5CR14MoV. Det finns förstås en annan aspekt av att använda detta stål som inte klingar bra hos dom mer medvetna kunderna, nämligen priserna.

Både Huggaren och Pessinki är smått imponerande dyra knivar, även om vi pratar om hantverk. Det som brukar skicka upp priserna är oftast stålet och handtagsmaterialet, men i detta fall så borde stålet göra att knivarna blir billigare.

Huggaren kostar 2995 kr medan Pessinki kostar 3145 kr, normalt pris för knivar i 5CR14MoV brukar ligga mellan 200-500 kr, så du kanske förstår att det öppnar upp för lite funderingar gällande prissättningarna på dessa knivar. Det är hantverk, så är det definitivt. Men att betala 3145 kr för ett handtag och en slida är rätt så mycket pengar.

Som sagt återkommer jag när jag fått ett svar från Karesuandokniven, om jag får det. Ämnet är förstås lite känsligt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”Karesuandokniven tappar sina rötter?”

  1. […] är en uppföljning till ett tidigare inlägg som du kan läsa här. Om du inte gjort det rekommenderar jag att du gör detta innan du läser nästa del här […]