Detta är en uppföljning till ett tidigare inlägg som du kan läsa här. Om du inte gjort det rekommenderar jag att du gör detta innan du läser nästa del här nedanför.
Nu har Karesuandokniven svarat på mina frågor och funderingar. Utan att babbla på allt för mycket så börjar vi gå igenom dessa här nedanför.
Svaren kommer från Erik Jarbelius, som är försäljningschef på Karesuandokniven
Urban: När ämnet ”damaskerat stål” kom på tal med en av mina läsare så nämnde jag hur dyrt det är med äkta damaskerat stål från Damasteel. Eftersom ni tillverkar knivmodeller i både ”vanligt stål” och Damasteel så gjorde jag en jämförelse, 12C27 vs Damasteel.
Det tog dock inte länge innan jag insåg att ni inte har 12C27 i Pessinki, utan använder 5Cr14MoV stål istället. Detta gjorde mig lite förvånad, då 5Cr14MoV klassas som ett rätt så mjukt stål och inte riktigt något man vill ha i en kniv som är anpassad att hugga med.
Varför använder ni 5Cr14MoV stål istället för 12C27 i bland annat Huggaren och Pessinki?
Erik: Hej Urban, Roligt att du visar intresse och ställer frågor om våra produkter. Tänker att jag ska göra mitt bästa och svara på dina frågor.
Vi använder nu 5Cr14MoV stålet till huggaren och pessinki då det har funnits en mängd blad till dem knivarna sen förut. Bladen är alltså inte något ny inköpt och vi har ingen plan att använda det stålet till huggaren och pessinki i framtiden, vi är nu i processen att byta ut det med Elmax SuperClean. Ett stål som passar bättre till att hugga med och ”bushcraft”. Vår anledning till att ha haft det förut var att tidigare hålla priserna, nu försöker vi gå emot det och byta ut alla produkter med kvalitéts stål.
Urban: När det gäller den Lappländska historiken runt era produkter, ser ni något problem med att använda ett Kinesiskt stål istället för ett Svenskt stål?
Erik: Nja, vårt mål de senaste åren har varit ett fokus på kvalité och lokala material. När det gäller historiken så har många olika typer av stål använts till såna här knivar primärt kolstål vilket vi även inte använt nu på ett tag. Överlag har inte stålsorter med hög kvalité traditionellt använts, man tog det som fanns tillgängligt.
Urban: Är 5Cr14MoV tänkt att ersätta 12C27 som ert ”standardstål” i långa loppet även på dom modeller ni sålt långt tillbaka?
Erik: Nej. Förut byttes mycket av det svenska stålet ut för att tillverka knivarna billigare men det är något vi lämnat. Vi värnar nu kvalité vilket lett till att vi tagit bort mycket av det kinesiska och bytt ut mot mer svenska produkter.
Urban: Vilka stål kommer ni att använda framledes i era knivar?
Erik: I framtiden tänker vi bara att använda 12C27, Elmax, Damasteel RWL34 och DS93X (damask) i våra knivar.
Urban: Tack för svaren Erik. Jag hade inga fler frågor just nu.
Erik: Hoppas att jag har kunnat svara på dina och dina läsares frågor. Återkom gärna om du har några mer funderingar.
En sammanfattning på dessa svar är alltså att Karesuandokniven håller på att växla upp ordentligt till mer högkvalitativt stål, från det Kinesiska budgetstålet. Som jag förstår det så har Karesuandokniven gått från att ha bra stål, till att ha billigare stål och nu jättebra stål i sina knivar.
En bra utveckling på gång, med andra ord. Med risk att låta som en väldigt pessimistisk person så har jag skickat ett svar tillbaka till Erik, där jag varnar för att använda Elmax i en kniv som ska utsättas för slag och stötar. Rent historiskt har inte Elmax varit det bästa stålet för detta. 😊
Så. Där var svaret som vi väntat på. Jag hoppas att alla är nöjda med detta och jag kan tänka mig att flera kommer att få upp ett större intresse för Karesuandoknivens knivar, när dom anammar ett bättre stål. Allt handlar ju fortfarande om hur dyra dom kommer att bli, vilket tiden kommer att utvisa. 😄
Ha en bra dag så hörs vi snart igen.