Jaha. Det är snabba vändningar just nu, men orsaken till det är i grund och botten att jag har tråkigt. Efter problemet med Leatherman ARC så har jag helt plötsligt inget att skriva om. Att kasta mig in i Kånken-världen är kanske något som fungerar bra som distraktion.
Jag har varit på jakt efter en ny EDC väska ett bra tag nu, men kunde inte hitta någon som passade för mig. Antingen var det för lite fickor, för plastig design eller på annat sätt störande detaljer. En tillverkare eller modell som jag inte funderat på så mycket var just Fjällrävens Kånken. Dom är väldigt långt ifrån vad jag anser vara en bra EDC väska. Dom har knappt några fickor, ser ut som en låda med remmar på och är dessutom inte riktigt min stil.
Igår skrev jag om att jag funderade på att skaffa en Kånken och använda som EDC väska, idag sitter jag faktiskt med en Kånken bredvid mig. Hur gick detta till egentligen? Varför köper jag något ytterligare som är utanför min ”comfort zone”? Är detta verkligen smart att göra? Svaret på dom frågorna lär ju komma framöver. Just nu är det här jag kastat min tärning.
Hur som helst så bestämde jag mig för att köpa en Kånken Outlong, som är en av dom senaste modellerna av Kånken från Fjällräven. Den ser ut som den klassiska modellen, men har några fler fickor. Min tanke var att jag skulle kunna bära paraply och vattenflaskor utan problem i dom stora sidofickorna. Den har även en ficka på insidan av den främre ”luckan” och en i botten av väskan, som fungerar som en avdelare för det inre utrymmet.
Det låter krångligt, men jag illustrerar via bilderna nedan, så att du förstår vad jag menar.
Här ovan ser du en bild på den nedre fickan av Outlong. Denna ficka delar utrymmet med huvudutrymmet, så ju mer man packar in här, desto mindre utrymme får man på insidan av väskan. Den har dock en logisk funktion. Man kan stoppa in ett par smutsiga handskar, sockor eller liknande här, så är det avskiljt från huvud-utrymmet. På detta sätt slipper man smutsa ned resten av sakerna man har i väskan.
I och med att det inte tar någon plats från huvudutrymmet om denna ficka är tom, så ser jag inga problem med denna lösning. Vad man måste tänka på är att den inte ”expanderar” väskan på något sätt, utan bara fördelar det befintliga utrymmet. Nedre fickan kan nyttja ungefär 40% av väskans inre utrymme och jag kan utan större problem få in en regnjacka från Haglöfs där.
På insidan av huvudfickan (precis bakom Fjällräven loggan) så finns det en ficka med dragkedja. Denna är rätt så stor och passar utsökt till en eller flera Maxpedition EDC organizers, så att det blir lite mer ordning. På bilden så är faktiskt min Maxpedition EDC Pocket Organizer i fickan, men det syns knappt. Tummen upp för det.
Outlong är en 18 liters modell av Kånken, vilket ger rätt så bra utrymme. Den interna organiseringsmöjligheten på Kånken är väldigt dålig. Med ”väldigt dålig” så menar jag dessutom ”i princip obefintlig”. I detta fallet så medför det att väskan faktiskt ÄR 18 liter och inte fördelat på en massa fickor där man godtyckligt säger ”Tja, den rymmer väl ungefär 1 liter, så 14 fickor betyder 14 liter med utrymme, även om man bara kan använda två av fickorna och sedan är utrymmet slut. Tro mig, det är väldigt många tillverkare som gör på detta sättet, vilket är frustrerande.
På Kånken måste jag dock använda mindre kit-väskor för att få den ordning jag önskar (och behöver). Jag har en mindre Kånken Hip Pack, samt några Maxpedition EDC väskor just nu och rent spontant så måste jag säga att det fungerar bra, även om det inte riktigt är min stil. Det blir inte lika lätt som att öppna en ficka och plocka ut det man vill och medför ytterligare ett steg.
Samtidigt blir det lättare att anpassa det man tar med sig. Fjällräven tillverkar även en Kånken Organizer, som innefattar lite fler fickor på väskans insida. Denna har jag beställt, men den kommer troligen inte före nästa vecka, så jag får återkomma med en recension av den då.
Då Kånken är ett otroligt populärt märke så finns det förstås ”tredjeparts-lösningar” också. Om man letar på Amazon så finns det interna lagringslösningar i filt, som utökar funktionaliteten hos dom flesta Kånken väskor. Jag noterade rätt så snabbt att själva användningen av en Kånken verkar vara lite mer ”livsstil” än något annat, men jag gillar den faktiskt. Man får ”ramen” till det man ska göra, resten får man anpassa själv.
Som som flesta redan känner till så har vi haft ganska mycket regn. Då jag ofta befinner mig ute i fält och regnet verkar anpassa sig efter dom perioderna, så är det önskvärt om min väska tål lite regn. Jag brukar även ha med mig ömtålig utrustning i form av GPS, datorer och annat. När jag såg att Kånken väskorna i princip studsade av sig regnvatten så tänkte jag att en sån behöver jag. Men det är förstås inte den enda anledningen.
Låt mig prata lite mer om designen.
Det som gör Kånken speciella är den kantiga designen. Det finns ingen dragkedja uppe på väskan, där den utsätts mest för regn, all ”interaktion” med innehållet i väskan sker genom den stora luckan på ryggsäckens baksida, eller är det framsida… Hur man nu ser det. Den öppnar upp nästan hela vägen ned och öppningen blir därför ordentligt stor.
Det finns inga fickor eller organiseringsmöjligheter inne i väskan, rent traditionellt i alla fall. Min Outlong har som sagt en ficka på insidan av luckan, men den är ju lite speciell och inte den klassiska modellen. Anledningen till Kånkens simpla design var förstås att maximera utrymmet och minimera ytan, så att skolbarnen skulle kunna få med sig allt dom behövde om dagarna. Då designen är väldigt gammal så hade det nog också med tillverkningsprocesser att göra. Det är billigare att tillverka enklare än mer komplicerade saker, så är det bara.
Det syntetiska tyget i Outlong, som heter Vinylon F, är resistent mot smuts och väta, men även lätt att underhålla och är slitstarkt. Revor och annat som kan dyka upp allt eftersom tiden går fixas enkelt själv med nål och tråd. Den största risken är faktiskt att den, likt en knivslida i läder, får karaktär och blir ännu mer personlig, vilket är den huvudsakliga anledningen att Kånken oftast går i arv i generationer.
Det är inte någon slit och släng pryl, utan en slit, laga och behåll pryl. Dess simpla utformning gör att den i princip är oändligt anpassningsbar. I stället för att ha en väska för fritid och en för jobbet, så kan man enkelt använda samma väska på båda ställen. Att tömma en Kånken går jättesnabbt och att packa saker i den är minst lika enkelt, precis som det ska vara. Som Ernst säger så är det i det simpla som det vackra bor. I alla fall tror jag det är det han säger.
Det största problemet, som jag ser det, är priset.
En Kånken är kanske inte orimligt dyr, för vad man får. Men det är ändå långt ifrån en väska som man spontant går och köper på affären (om man inte är lika spontan som mig då, förstås). En klassisk Kånken, precis som den som fanns 1978, kostar ungefär 1300 kr, medan Outlong-modellen kostar närmare 2300 kr. Man får en otroligt komplicerad väska för samma pris, om vi säger så. Tillverkade i avancerade material med massor av fickor, remmar och organiseringsmöjligheter. Hur kan en Kånken då ha samma pris?
Svaret på det är förstås varumärket, till väldigt stor del. Att köpa en väska för 2300 kr från ”Xing Ping Xu”, med en Panda istället för den ikoniska fjällräven, skulle förstås vara obeskrivligt dumt även om väskorna såg identiska ut. Eller hur? Man vill ju ha ”Svensk kvalité”, så att det håller för år av slitage… Men om man tänker på att Fjällräven Kånken till största del tillverkas i Vietnam och inte alls kommer från någon Svensk fabrik, då känner man sig kanske lite lurad. Eller?! Var det någon som förväntade sig att Fjällräven Kånken tillverkades i Sverige?
Innan jag fortsätter vill jag bara dela med mig av festliga fakta. På 80-talet kostade en Kånken 99 kr, vilket låter otroligt billigt. Detta gäller förstås bara så länge man frånser att 99 kr på 80-talet fortfarande var mycket pengar. Jag kollade lite snabbt med SCB (Statistiska CentralByrån) och kan verifiera att 99 kr på 80-talet motsvarar ungefär 1000 kr idag, så priset kanske inte är så långt ifrån verkligheten. Man måste ju lägga på frakt från Vietnam tillbaka till Sverige igen också.
Om vi vänder på steken och räknar med att väskan kanske håller en livstid, då är den ju tvärt om otroligt billig.
Om jag tittar på min frus Kånken, som är en klassisk modell med modernt utseende och snygga regnbågsfärger, så blir jag allt mer övertygad om hur slitstark Kånken verkligen är. Hon fick den som en present från mig, då jag tyckte att den passade henne, vilket hon också gjorde och hon har använt den i många år nu. Den används till att släpa allt möjligt till och från jobbet, på resor och annat. Man kan säga att det är hennes EDC väska, men hon har ju med sig mer saker än jag har om dagarna, så det är ju att undervärdera bördan för hennes Kånken lite. 😅
Den har fått smuts på sig, utsatts för regn, snö, kyla och värme, men det har bara gjort att den ser ännu bättre ut. Jag gillar saker som får patina och ser använt ut, men det måste också vara saker som ”åldras med värdighet”. Kånken är nog en av dessa saker.
Hur som helst påbörjar jag min långtidstest av Kånken Outlong idag. Den blir min huvudsakliga EDC väska för allt. Äventyr i skogen, på jobbet och övriga tillfällen där jag bär saker i en ryggsäck. Jag kommer att använda den precis som alla andra saker jag har, som en produkt för bruk. Så länge den håller för min vardag så kommer jag nog att bli nöjd i slutänden.
Jag återkommer med en recension vid en senare tillfälle.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.