sticky note with apology

Jag hade fel om Barbour!

Innan någon börjar bli skadeglad och tänker att min dyra jacka har fallit i bitar, så kan jag säga att mitt misstag var att informationen som fanns till hands var tvetydig. Låt mig förklara närmare innan ni börjar kommentera. 😄

Beaufort och Classic Beaufort
När det gäller Barbour så har dom ett förvånansvärt stort sortiment av modeller på sina plagg. Min modell, som är en Beaufort i Classic serien är faktiskt inte den klassiska modellen alls, eller, det är den nog, men inte som originalet, som är den verkliga klassikern.

Min version som heter ”Classic Beaufort Wax Jacket” är en ”nytillverkad version” och lanserades 1983 med samma funktionalitet som originalet. Samma fickor och samma klassiska utseende och samma grundläggande material, bomull. Dock finns det några förändrade aspekter i materialet.

Att ha många modeller som heter Beaufort skulle ju förstås inte vara några problem om dom verkligen var lika varandra i alla aspekter, men det är dom faktiskt inte. Beaufort är tillverkad av Thornproof bomull, medan den nyare ”Classic” faktiskt är tillverkad av Sylkoil bomull. Även om 6oz vaxad bomull är grunden för både den lätta Thornproof varianten och Sylkoil så är deras processer väldigt olika. Thornproof finns dessutom i tyngre bomull än 6oz, vilket inte Sylkoil gör.

Detta var faktafelet från mig och återfinns i alla mina inlägg angående denna jacka. Det skedde på grund av väldigt förvirrande information från Barbour. Jag ska gå tillbaka och ändra det vid senare tillfälle, så att nya läsare blir förvirrade eller lurade av informationen jag skrivit tidigare.

När Barbour skriver ”Beaufort” så syftar dom inte på ”classic” versionen, utan originalet.

Så många versioner!
Beaufort finns dock i många andra versioner, exempelvis ”Winter Beaufort Parka”, ”Beaufort Waxed Mac”, ”Classic Beaufort Showerproof Jacket”, ”Modified Beaufort Waxed Jacket”, ”Modern Beaufort Waxed Jacket”, ”Re-engineered Beaufort Waxed Jacket” och ”Beaufort Puffer Jacket”, för att nämna några, men inte alla.

Skillnaden mellan alla Beaufort modeller är oftast rätt så stora och dom som inte heter ”waxed” i namnet är tillverkade av polyester-material istället för bomull. Men trots att det är en antydan så gäller det att först kolla vilket material som är i plagget innan du köper något.

Vad är det för skillnad på Sylkoil och Thorproof
Jag tror att jag varit inne på detta tidigare, men kan skriva det igen här så behöver ingen gå tillbaka och kolla gamla inlägg.

Sylkoil är en lättviktig vaxad bomull som har behandlats med Barbours egen Sylkoil-finish. Detta ger materialet en mjukare känsla direkt ur förpackningen och en mattare finish jämfört med Thornproof. Sylkoil-plagg är flexibla och erbjuder god andningsförmåga, vilket gör dem till ett bra val för aktivt bruk och övergångsväder. Dom kräver inte lika mycket underhåll som Thornproof, men är samtidigt inte lika väderbeständiga. Dom tål dock en regnskur utan att bli blöta, men timmar i dåligt väder gör att dom slutligen ”sviker”.

Thornproof representerar det ultimata inom väderbeständigt vaxat bomull. Det är tillverkat av en tyngre och tätare vävd bomull och genomgår en intensiv ”Thornproofing-process” där bomullen vaxas upp till tre gånger för att helt mätta fibrerna. Detta ger en väldigt bra vattenavvisande yta och en glansig vaxad finish. Thornproof-plagg är tyngre, styvare och erbjuder extremt slitstarkt skydd, vilket gör dem idealiska för kalla och våta klimat.

Precis som namnet antyder så är Thornproof-plagg anpassade för att skydda mot revor och slitage när man skrapar mot vassa ytor i skogen. Dom är dock bara så hållbara som Thornproof vaxet på plagget är bra underhållet. En Thornproof jacka som man inte återvaxat korrekt tenderar att gå sönder fort och förlorar sina regn och vindskyddande egenskaper.

Valet mellan Sylkoil och Thornproof beror på dina personliga behov och preferenser. Om du söker ett mångsidigt plagg för dagligt bruk och mildare väder, kan Sylkoil vara det rätta valet. För de som behöver robust skydd i tuffare väderförhållanden, kan Thornproof vara det bättre alternativet.

Som en fotnot så var det troligen därför som huvan jag beställde till, som var tillverkad med Sylkoil finish, passade perfekt och ser precis likadan ut som min jacka. En detalj som jag trodde skulle se konstig ut då jag var övertygad om att min Barbour Classic Beaufort faktiskt var i Thornproof finish.

”Återvaxas med Thornproof”
På insidan av min Classic Beaufort står det att återvaxning av plagget ska ske med Thornproof Vax, vilket jag tog som ett bevis för att det var just Thornproof bomull jag fick i mitt plagg, men jag tror inte att det finns någon vax specifikt för Sylkoil bomullen. Hur konstigt det än låter. Jag kan i alla fall inte hitta någon som helst information om detta på Internet. Barbour säger själva att man ska använda Thornproof vax till Sylkoil bomullen, så jag tror att dom vet vad dom pratar om.

Detta gör att även om man har en Sylkoil jacka så blir det Thornproof vax på den när det är dags. Jag antar att den matta finish som Sylkoil har återkommer, eller så blir den helt enkelt samma finish som den vanliga Barbour modellen efter återvaxning, det återstår ju att se. Till saken hör att Sylkoil inte kräver lika mycket underhåll som Thornproof. Det ska bara vara nödvändigt om den förlorar sina vattenavvisande egenskaper, medan Thornproof i princip kräver underhåll en gång om året för att materialet ska hålla bra.

Det är komplicerat
Ju mer jag lär mig om Barbour, desto mer komplicerat blir det. Dom har jättemycket olika storlekar. Förutom dom förvirrande EU/UK skillnaderna där vi i Europa ska räkna +10 (ungefär) i storlek för att hamna på bollplanen, så kan ett plagg i XL kan vara allt från medium till XXXL i storlek. Allt baseras på vilken ”fit” den är anpassad för. Tailorfit i storlek XL är ungefär som en vanlig Medium. Oversized fit i L är ungefär som XXL i Regular fit. Till exempel.

Att köpa en Barbor jacka görs därför bäst från en återförsäljare som inte tar betalt för returer, för chansen att det ska bli fel överväger chansen att det blir rätt på en gång. Nu har jag ju lärt mig lite mer och känner att jag ändå har lite koll så dom olika storlekarna, men eftersom det kan finnas variationer mellan dom olika fabrikerna där plaggen tillverkas, så är det inte säkert att det blir rätt ändå.

Det är dock inte bara dom som inte förstår sig på Barbours plagg som blir förvirrade, Barbour själva menar också att det är viktigt att följa storleksguider och rekommendationer. Det är nödvändigt att kontrollera många aspekter innan man bestämmer sig för ett plagg, så att det blir rätt.

Det går att lukta sig fram till rätt finish!
Man brukar ju skämtsamt säga att vissa kan lukta sig fram till en bra deal, men när det gäller Thornproof och Sylkoil så är det faktiskt möjligt att lukta sig fram till vilken finish ett bomullsplagg från Barbour har.

Medan Thornproof luktar väldigt mycket som vax från ett stearinljus, så har Sylkoil en väldigt subtil lukt, lite svagt som symaskinsolja, ungefär. Sylkoil är inte doftfri, även om många hävdar detta, men den luktar väldigt lite jämfört med Thornproof. Jämförelsevis doftfri kan man i alla fall säga.

Det är förstås svårt att lukta sig fram till rätt finish, men det kan vara en ledtråd för den som har erfarenhet med bägge. Ett annat trick som jag fick lära mig på min Beaufort var att öppna vänster jackficka och titta under ”flärpen” som täcker fickan… Där står det ”Classical Sylkoil Finish” på min jacka… 🧐 Man kan säga att det var när jag fick veta detta trick som jag gav upp tanken på att det var Thornproof jag hade.

Slutligen en ursäkt
Jag har varit i diskussioner med återförsäljare rörande just Thornproof och Sylkoil materialen och kommit fram till att även om jag varit rätt så övertygad om att jag hade rätt i det jag skrev, så hade jag alltså fel. Det krävde dock att jag tog kontakt med Barbour själva för att komma till insikt i detta.

Jag ber om ursäkt för detta och hoppas att ingen ändrat information på hemsidan eller i butiken baserat på mina påståenden. Då blir det att ändra tillbaka det mesta igen. 🤗

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.