Att vara betatestare av mjukvara är oftast roligt och spännande. Dels är det roligt att testa nya saker och få vara med och påverka framtida mjukvara. Dels är det spännande att försöka göra något vettigt när buggar och problem existerar överallt. 😅
En sak som jag tidigt råkade ut för var den stora skillnaden i beta-versionerna mellan 18.0 och 18.1, där 18.1 representerar versionen som har ”Apple Intelligence” och många av dom allra senaste tillskotten, medan 18.0 är lite mer ”standard-versionen” som släpps inom kort.
Jag blev förstås lockad att installera 18.1, då jag var ute efter ”det senaste”, men samtidigt var jag inte beredd på uppoffringen som krävdes av min hårdvara. Jag är nu tillbaka på 18.0, men ska berätta vad min upplevelse har varit mellan bägge versionerna.
Beta information innan vi börjar
Att använda en BETA version av Apples operativsystem medför att du kan få problem med alla sorters aspekter i dina Apple produkter. Detta är således INTE ett bra alternativ om du är strikt beroende av att kunna ringa, skicka meddelanden eller på annat sätt är beroende av att din telefon fungerar perfekt hela tiden.
Att vara beta-testare är roligt, men oftast inte dans på rosor om man lätt blir irriterad när saker och ting inte fungerar som det ska. Om du ska använda en BETA programvara så bör du göra det på en sekundär telefon och inte på din primära som du är beroende av för att kunna utföra arbeten och kommunicera med.
Se detta som en varning. Många skippar helt enkelt denna bit och lockas av ”nyhetens behag”, vilket kan vara riktigt dumt om du inte vet vad du håller på med. Apple kommer INTE att hjälpa dig när din telefon inte längre fungerar korrekt, du får leva med det tills dom släpper en lösning på problemet.
Samtidigt så är Apple väldigt duktiga på att fixa kritiska saker innan BETA programvaror släpps och ofta är det absolut inga som helst problem. Men det KAN hända saker som du inte vill, utan förvarning.
Energieffektivitet
Detta område är något som oftast kommer sist när det gäller beta versioner av Apples operativsystem. Det kommer funktioner, buggfixar och annat löpande, men just den där legendariska batteriförbrukningen hamnar långt bak på prioriteringen. 18.1 är inget undantag till detta, då det faktiskt är en väldigt tidig beta av operativsystemet. Oftast så räckte mitt batteri i telefonen precis en arbetsdag. Flera gånger fick jag även ladda telefonen i bilen för att strömmen skulle räcka.
Orsaken till detta är förstås dom utökade arbetsuppgifterna som AI lägger på processorn. Hela tiden så arbetar den på i bakgrunden och fixar med saker och bilder. Även saker som navigering och att lyssna på podcasts verkade ta mer ström av någon anledning. Jag tänkte att detta skulle bli bättre inom kort, men tiden mellan släppen av nya uppdateringar på 18.1 är betydligt långsammare än på 18.0, där man är uppe i beta 8 (i skrivande stund). 18.1 står kvar på beta 3 stadium och är alltså betydligt ”yngre”.
Ingen fördel för EU
Som vanligt när Apple testar något så är det först i USA som det händer. Företaget är ju primärt ett Amerikansk bolag och intresset ligger huvudsakligen på hemmafronten. Just därför så fungerar inte Apple Intelligence på iOS 18.1 någon annanstans än i just USA. Om man bor i Europa eller något annat land så får man antingen installera om sin telefon och säga att man bor i USA, eller helt enkelt hoppa över funktionaliteten som gör 18.1 till just 18.1.
För mig så fungerade det ett tag att vara Amerikan, men då telefonen inte riktigt fungerar som jag vill så kände jag att Svenska och Sverige är inställningarna för mig. Detta gjorde förstås så att dom intressanta Apple Intelligence prylarna helt enkelt försvann.
Varför två operativsystem?
Även om 18.0 och 18.1 rent tekniskt är iOS versioner, så kan man se dom som två olika operativsystem. Apple kommer troligen (gissningsvis) att lansera 18.1 till alla som har version 15 Pro och nyare iPhones, medan alla andra kommer att få 18.0. Anledningen till detta är förstås att hårdvaran i äldre iPhones saknas och därför kan dom inte ta del av ”on-board” AI på samma sätt som 15 och 16 versionerna.
Det låter förstås jobbigt för den som sitter med en 14 Pro i handen och hoppades att den skulle bli smartare inom kort, men då har jag positiva nyheter också. Funktioner som Siri 2.0 och många andra AI saker kommer ändå att fungera.
Det 15 och 16 serien har fördelen med är att dom kan hantera AI instruktioner direkt på telefonen och kräver därför inte en server för att fungera. Detta kommer aldrig att fungera på äldre iPhones, tyvärr.
Varför 18.0 då?
Nu kan vi återgå till varför jag bytte tillbaka till ”det dummare alternativet”. Anledningen är förstås energieffektiviteten, där 18.0 ger mig 200% bättre batteritid än 18.1, dels kan jag använda min telefon på rätt språk med rätt inställningar, vilket är väldigt smidigt när man arbetar med telefonen som verktyg. Men den primära anledningen är faktiskt prestanda, tro det eller ej.
18.0 tar inte bara mindre ström av telefonen, den känns dubbelt så snabb och smidig också. Inte för att 18.1 kändes seg och långsam, men animeringar och annat är ”buttery smooth” på 18.0 jämfört med 18.1. Ingen stor sak kanske många tänker, men det är faktiskt en stor skillnad när man använder sin telefon så mycket som jag gör.
Den gången som 18.1 är redo för oss i Europa och finns att tillgå på Svenska, då ska jag prova 18.1 igen. Men just nu så känns det väldigt onödigt att ha ”Apple Intelligence” på sin telefon, när det enda som händer är att telefonen blir dummare och tar mer ström. 😅
Apple Watch varning, igen!
Jag vill sist av allt passa på att varna alla som installerat iOS 18.0 eller 18.1 och sedan ångrar sig. Om du uppdaterar din klocka till WatchOS 11.0 så finns det ingen återvändo. Om du installerar iOS 17 på din telefon så kommer du inte att kunna använda din klocka längre. Det finns inget sätt att själv nedgraderas klockan till WatchOS 10. Den måste skickas in till Apple för reparation om du vill få den att fungera igen.
WatchOS 11 och iOS 17 fungerar inte med varandra, men iOS 18 och WatchOS 10 fungerar bra. Tänk på det.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.