Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

”Hur stor kniv ska jag ha?”

En av mina läsare, Berndt, har hört av sig med en läsarfråga som lyder:

”Hej! Urban Jag funderar på att köpa en ny kniv för användning i skogen och när jag campar. Hur stor bör kniven vara för att vara praktisk och användbar i olika situationer, som att göra upp eld, förbereda mat och bygga enklare skydd? Tack på förhand! /Berndt”

Detta är en fråga som jag garanterat svarat på tidigare, men jag tar det än en gång om jag kommer ihåg fel. Om mina åsikter skiljer sig mellan mitt förra svar (om det finns ett sådant) så är det senaste svaret det mest korrekta eftersom mina erfarenheter runt knivar blir bättre med åren. Låt oss börja.

En liten kniv
Att ha en liten kniv är trevligt, medan en ”för liten” kniv ute i skogen kan bli ett problem. En liten kniv är generellt sett betydligt smidigare att hantera för livsmedel och snickerier, men för större uppgifter, som att bygga ett skydd eller klyva ved, kan bli ett problem. Rent generellt så skulle jag vilja säga, och detta är min åsikt, att en kniv som har en bladlängd på 8 cm eller kortare är för liten för att kunna vara ”enda kniven” ute i skogen. I alla fall om du förväntar dig att den ska vara ditt huvudsakliga verktyg.

En medelstor kniv
Den medelstora kniven är bra till det mesta ute i skogen. Den fungerar bra att klyva smalare vedträn med, den fungerar bra vid matberedning och är dessutom oftast rätt så smidig att ha med. Den medelstora kniven anser jag, personligen, vara mellan 10-12 cm i bladlängd. Exempel på denna typ av kniv finns förstås i drivor, men Garberg från Morakniv är en av dom som först poppar upp i mitt huvud. En utsökt kniv om man vill ha en enda kniv med sig i skogen.

Tjockleken på bladet bör vara över 3 mm för att klara påfrestningarna, men allt beror förstås på härdning och hantering av knivstålet, så det är bara en generell siffra från mig.

Den stora kniven
Den stora kniven, eller ”huggaren”, kan vara allt från 15 cm upp till 40 cm (eller mer) i bladlängd. Dom är oftast tunga, välbyggda och även väl anpassade för att klyva ved, hugga av grenar och bygga strukturer i skogen med. Dom fungerar även att hantera livsmedel med, men är inte så praktiska för det ändamålet. Precis som med den lilla kniven så har den stora kniven ett specifikt syfte och är riktigt bra på dom tunga uppgifterna.

En huggare bör ha en bladtjocklek på över 4 mm för att klara påfrestningarna. En tjockare kniv kan med fördel vara kortare än en tunnare, vilket kan vara värt att tänka på. Att hugga med en kniv har till stor del på massan och vikten att göra, inte längden på bladet. Knivar som är 7 mm tjocka kan utan vidare ha 16 cm långt blad och ändå vara riktigt bra på att hugga och klyva med.

Materialval
Jag är ju en väldigt praktiskt lagd person, som helst av allt vill att mina knivar ska vara säkra mot alla sorters element. Jag har svårt för material som läder och trä i mina knivar, men ser förstås charmen med en vacker konstruktion, även om den inte är praktisk. Men det är skillnad på kniv och kniv, förstås.

En liten kniv anpassad för lättare uppgifter kan gärna vara tillverkad av superstål, ha en full höjds V-profil på bladet och ha en handtag i Micarta eller liknande. Denna kniv ska inte utsättas för vridningar och brytningar som sker vid klyvning och andra tunga uppgifter, så den kan med fördel vara härdad högt och ha en slitstark egg. Slidan bör vara tillverkad av ett material som är lätt att rengöra, då den lilla kniven ofta används för matberedning och liknande ”grisiga” uppgifter.

En medelstor kniv, tänkt att vara ”enda kniven” ute i skogen, måste dock vara lite mer mångsidig. Här vill man helst ha lite mindre styv härdning för att stålet ska bli lite mer segt. Stålet får gärna vara rostfritt för att kunna hantera alla tänkbara element och smuts som den kan utsättas för. Den medelstora kniven används också mycket till matberedning, men även mycket andra uppgifter som gör att man kanske måste rengöra den ofta. Som sagt har jag en förkärlek för Morakniv Garberg, som uppfyller alla mina behov för med medelstor kniv, samtidigt som den är enkel att rengöra och hålla hygienisk ute i skogen.

Den stora kniven kan däremot med fördel ha ett blad i kolstål. Lite mjukare härdning och med en relativt grov egg också. Den ska tåla ”stryk” och inte riskera att skadas om man hugger i fruset trä eller liknande. Många huggare är tillverkade av just kolstål på grund av dess överlägsna seghet och lätthet att slipa om man skulle råka få eggskador. Den stora kniven används inte allt för ofta till mindre uppgifter och matberedning sker nog oftast enbart som en nödlösning.

Vilken ska ha då ha?
När det slutligen kommer till svaret på frågan, vilken man ska ha, så är det förstås upp till var och en att bestämma. Men mina åsikter är att en medelstor kniv (en Garberg-modell) kan fungera till det mesta utan att för den delen vara en kompromiss på något sätt. Visst har både större och mindre knivar en fördel mot den medelstora kniven, men samtidigt så är dom mer begränsade i sina användningsområden än den medelstora kniven.

Mitt förslag är således att man riktar in sig på en kniv med tåligt material, som är enkel att rengöra och underhålla, samt har en längd på runt 10-12 cm. Jag föreslår förstås Morakniv, eftersom det är fantastiskt prisvärda och tillgängliga knivar, men tänk på att det finns nästan oändligt med andra knivar man kan titta på i denna storleksklass.

Bara för att jag föreslår något behöver det inte betyda att det är det bästa. Men Det kan vara en bra idé att börja med Morakniv och se om längden passar bra till ens ändamål. Det är en billig instegsport till knivar för camping och skogsliv.

Slutligen
Om du har privilegiet att få testa lite knivar innan du bestämmer dig, så är det en väldigt bra sak att göra. Det är både billigare och enklare att låna en kniv av en vän, för att avgöra om den passar dig bra. Jag har faktiskt inte gjort på det sättet själv, utan köpt alla knivar tills jag hittade en som passade mig bra. Men precis som jag skrivit tidigare så är det bättre att göra som jag säger än som jag gör.

Om detta inlägg har inspirerat till några följdfrågor så är det bara att höra av sig. Skriv en kommentar nedan eller skicka ett mail så ska jag försöka hjälpa till.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.