Den som läst mitt senaste inlägg förstår att detta inte kommer att bli en uteslutande positiv recension, på grund av mina negativa upplevelser med denna telefon. Dock ska jag försöka vara saklig och hålla mig till ämnet, då Huawei är en av mina favorit-tillverkare och driver innovationen på mobilfronten framåt i många avseenden.
Om vi tittar på den externa designen och materialvalen så har Huawei valt helt rätt. Den är en ”glas-macka” med glas på baksidan, framsidan och en ram i anodiserat aluminium. Trots sitt stora batteri (4200 mAh) och stora skärm (6,39 tum) så är Mate 20 Pro nästan orimligt smidig i handen.
På insidan hittar vi Huaweis nya Kirin 980 processor, 6 GB RAM och 128 GB lagring som är expanderbart för den som behöver mer. Precis som tidigare så upptar eventuellt extraminne en SIM plats, så det går inte att ha dubbla abonnemang och extraminne samtidigt. Detta är en design som jag personligen är lite emot, då det begränsar användningen helt utan egentlig anledning.
Huawei introducerar även sin egen lösning för expanderbart minne, vilket i princip är ett Micro SD kort format som ett Micro SIM. Att få tag på dessa kommer inte att vara lätt, då dom är helt nya på marknaden och dessutom bara används av Huawei i dagsläget.
På Mate 20 Pro hittar vi även trådlös laddning (15w), IR-sändare, 40 Watt snabbladdare, dubbla högtalare, fingeravtrycksläsare i skärmen, 3 kameror på baksidan, IR-punkt-projektor och 3D ansiktsidentifiering (ungefär som nya Apple telefoner har). Med andra ord får man det mesta som går att önska från en ny Huawei telefon.
Prislappen på ungefär 10.000 kr (i skrivande stund) gör att den är lite dyrare än en Samsung Note 9 och i linje med en iPhone X. Det är i och med priset som allt började vända för mig. För om man skippar ”wow-faktorn” i specifikationerna och ser till telefonen som sådan blir min bedömning lite annorlunda än till och med jag trodde.
Skärmen
Om vi tittar tillbaka på Huawei P20 Pro, som jag anser vara en av världens bästa telefoner ännu idag, så har skärmen på Mate 20 Pro inte riktigt samma kvalité. Troligtvis beror det på att Mate 20 Pro har en fingeravtrycksläsare under skärmen, men även att det finns två olika tillverkare av skärmarna, LG och BOE.
Mängder av LG skärmar till Mate 20 Pro har uppvisat problem redan efter några dagars användning, i form av ett grönt ljus som skiner igenom på mörkare bakgrunder. På min Mate 20 Pro så blev allt som egentligen skulle vara svart på skärmen till svagt grön nyans, vilket bara blev värre allt eftersom tiden gick.
Jag fick emellertid lämna igen telefonen utan problem och utan några ytterligare frågor, en överraskande smidighet som konspiratören i mig tror beror på att jag inte var den enda som klagat. =)
Det som stör mig mest med Mate 20 Pro är dock ”flärpen” eller ”notch”-delen högst upp på skärmen. Inte för att jag hatar telefoner med denna ”feature”, utan för att just denna ”flärp” är så pass stor att den förhindrar statusikoner från att visas högst upp. Det ryms nämligen bara 6-7 ikoner, varav 4-5 platser redan upptas av mottagning, batteriprocent, nätinformation och klockan.
Om jag har igång Automate, YouTube och en VPN tjänst så kommer troligen en av dessa status-ikoner att inte visas, vilket i sin tur gör att jag antingen glömmer att stänga av dom, eller missar att dom slagits av i bakgrunden. Hur som helst är det fruktansvärt irriterande och frustrerande.
Den enda chans att se vad som är igång är att öppna status-fältet, vilket då gör att ikonerna placeras nedanför ”flärpen” och visas i sin helhet med full bredd. Denna ”lösning” gör att jag VET att Huawei kände till problemet, men antingen valde att inte lösa det eller inte kunde hitta på en lösning i tid.
Trots att skärmen på Mate 20 Pro ser likadan ut som en Galaxy S9+ med sina välvda kanter så har Huawei (LG) tyvärr inte lyckats med härdningsprocessen och därför introducerat ett glas som är betydligt skörare och i riskzonen för att gå sönder vid första tapp eller stöt. Detta är inte direkt egenskaper man vill att en telefon för drygt 10.000 kr ska ha.
Mjukvara
Som alla troligen redan känner till så har Mate 20 Pro den senaste versionen av Android, som har namnet ”Pie”, aka Android 9. Huawei har även uppdaterat deras eget grafiska användargränssnitt EMUI (Emotion User Interface) till version 9, för att matcha operativsystemet.
Jag är, som jag förstår det, en av få som uppskattar deras GUI och anser att det faktiskt fungerar bra. Det är i princip buggfritt redan när man köper telefonen så man behöver med andra ord inte vänta på patchar och fixar som med många andra telefoner (Apple och Google kommer högt på den listan).
Denna egenskap gör att personer som kanske inte är så intresserade eller insatta får en trevlig upplevelse redan från start.
Mottagning och sändning
Till skillnad från vad jag är van att uppleva från Huawei så är inte mottagning och sändning något att skriva hem om. Trots att Huawei hade utlovat mängder av förbättringar på detta område så märker jag ingen direkt skillnad.
Jag är dock osäker om min Samsung Galaxy Note 9, som jag använder som referens i detta fall, är ofantligt mycket bättre än Samsung normalt brukar vara eller om Mate 20 Pro är sämre än Huawei normalt brukar vara. Enligt alla tester som jag utfört så har Note 9 bättre mottagning och snabbare WIFI/4G än Mate 20 Pro. Även Bluetooth verkar fungera bättre på Note 9 än på Mate 20 Pro, men det är inte lika ovanligt då Huaweis flaggskepp ofta uppvisar lite ”jitter” på Bluetooth.
Allt detta kommer troligen att fixas via mjukvaru-uppdateringar i framtiden, men jag måste utgå från skrivande stund och som telefonen levererades.
Överdrifter och ”hype”
Det som gjorde Mate 20 Pro till årets telefon för många berodde troligen på så kallad ”hype”. En push från olika medier att detta var den bästa av dom bästa inom alla kategorier. Dessutom berodde det nog på att Huawei uttalade sig lite för modigt angående sin nya SOC Kirin 980.
”Världens snabbaste telefon” visade sig bara vara på topp 10 i världen, möjligheten att trådlöst ladda andra telefoner via Mate 20 Pro visade sig i bästa fall vara en hype som inte har någon logisk funktion i dagsläget. Kameramässigt så har den intressanta funktioner, men presterar egentligen inte bättre än övriga toppklassade telefoner.
Designdetaljer som det mönstrade glaset på baksidan om Mate 20 Pro introducerades bara på den blå versionen av telefonen. Om du köper en Mate 20 Pro i svart eller deras ”Twillight” version så får du inte detta mönster utan bara en vanligt slät baksida.
Versionen som jag fick hade heller inget skydd i förpackningen, vilket brukar vara standard för Huawei-flaggskepp i denna prisklass. En väldigt tråkig utveckling för en telefon i denna prisklass, minst sagt.
Slutbetyg och tankar
Jag var verkligen överladdad när jag köpte min Mate 20 Pro, en av dom första personerna med ”den snabbaste telefonen i världen” i handen. Bara för att sedan upptäcka bristerna i hårdvaran, mjukvaran och designen. Det är inte vanligt av Huawei att gena i kurvorna, men kanske är det ett tecken på att deras ”introduktion på marknaden” är över och dom är redo att börja ”fuska lite”, vilket inte är ovanligt från någon tillverkare.
Mate 20 Pro är en fantastisk telefon, men jämfört med andra i samma prisklass så är den faktiskt ingenting speciellt. Hårdvarumässigt så har Huawei banat väg och visat att dom också kan, men samtidigt så är mjukvaru-fronten inte lika utvecklad som exempelvis Samsung, Google eller Apple. Dom saknar ett ”ECO-system” och det är svårt att se någon röd tråd genom deras produkter, vilket gör att steget från Huawei till ett annat märke är alldeles för nära.
Valet att bara se bra ut ”på papper” istället för att verkligen satsa för att få en produkt som kunde ha dominerat marknaden under ett långt tag var dumt. Detta kommer att kosta Huawei i form av tid och pengar. Men, om jag känner dessa rätt så kommer en ny telefon vilken dag som helst.
Om jag destillerar ned mina tankar och upplevelser när det gäller Mate 20 Pro så kan jag säga följande. Trots att jag inte direkt skulle avråda någon att köpa denna telefon, så tycker jag att priset är alldeles för högt för vad man får. Telefoner som Samsung Galaxy Note 9 går att köpa billigare och har betydligt större användningsområde.
Inom kort kommer jag att presentera en jämförelse mellan Note 9 och Mate 20 Pro, så för dig som sitter och funderar på vilken av dessa två du ska köpa kan du få ovärderliga tips och råd. =)
På återseende.