Det är nog väldigt få som missat dom små och stora fyrkantiga rutorna som man kan läsa av med i princip vilken telefon som helst. Denna uppfinning från Japanska Denso har funnits i många år och i hemlandet så började dom dyka upp redan 1994.
Nu för tiden så ser man QR koder lite överallt, mest på paket och reklam, men det finns väldigt många användningsområden, även för privatpersoner.
Trots att man kanske har provat scanna en QR kod med sin mobiltelefon, för att se instruktionsfilmer, gå till en hemsida eller kanske läsa in kontaktinformation på ett snabbt sätt, så är det få som vet den egentliga kraften bakom. Låt mig dra några snabba fakta.
En QR kod kan innehålla 7089 decimala tecken, 4296 bokstäver och siffror blandade eller 2953 byte med binär kod. Det är faktiskt möjligt att göra en applikation som distribueras direkt via QR kod, vilket i sin tur öppnar dörrarna för illasinnade syften. Du bör med andra ord var lite försiktig med vad du scannar med din telefon, eftersom det kan gömma sig onda avsikter bakom koden.
Men vad är då den största fördelen med QR koder? Svaret på det är antagligen att det är en internationell standard vid det här laget. Du kan skriva ut och placera komplicerade adresser, information och mycket annat utan att det behöver ta upp mycket plats. Jag lägger in några QR koder här nedan som exempel.
Ett exempel på en simpel text. Jag har skrivit en text som din telefon troligen kommer att leta efter med hjälp av Google. På detta sätt kan man hänvisa en läsare till mer information om något speciellt ämne, så att dom slipper skriva in något själva.
Et lite mer avancerat exempel är denna nedanstående kod som leder läsaren direkt till Apple App Store och spelet Sneaky Sasquatch på Apple Arcade. Även detta perfekt som man vill ha information på ett papper och undvika en lång adress som läsaren behöver trycka in på sin telefon för att komma vidare.
Koder kan också vara jättestora eller väldigt små, utan att för den delen bli oläsbara för en mobiltelefon. Beroende på hur mycket information den ska innehålla förstås. Ju mer sofistikerad information, desto större måste QR koden vara för att kunna avläsas.
Här nedan så hittar du en väldigt liten QR kod, som exempel. Du kan förstås ändra storleken på webbläsaren för att göra bilden ännu mindre. Beroende på din telefon så går den att läsa på olika avstånd.
Den vanligaste användning jag personligen har haft med QR koder är Swish-betalningar, som blir jätteenkelt att genomföra. Många butiker tar idag Swish som betalningsmetod, men främst anser jag att det är fördelaktigt för mindre handlare och när man är på marknader.
Vad jag egentligen vill ha sagt är att QR koden är här för att stanna. Förhoppningsvis utvecklas den ytterligare och ger mer funktionalitet, men redan i dagsläget så kan man använda väldigt många specifika funktioner.
Leta bara på Google efter ”QR kod generator” så hittar du väldigt många snabba sätt att göra egna QR koder.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.