Higonokami Kinzoku Damascus

Efter mycket väntan och fundering så blev det slutligen en Higonokami Kinzoku i damascus-stål. Jag har haft lite tid att testa denna minst sagt klassiska kniv och är redo att berätta vad jag kommit fram till. Låt oss börja denna resa i historien.

(Lägg in Tardis-swosh-ljud här)

Namnet Higonokami kommer från Japan och härstammar från den gamla provinsen Higo, på ön Kyushu. Kami betyder ”beskyddare” och var en ärad titel bland högt rankade Samuraj krigare. Denna titel delades ut direkt från Japanska Shogun, vilket var landets ledare under den Japanska kejsaren mellan år 1185 till 1868. 

Higonokami började tillverkas runt år 1896 i ett försök för dom traditionella svärd-smederna att tjäna sitt uppehälle. Under denna period så minskade efterfrågan på svärd markant i och med att Kejsare Meiji började avveckla Samuraj krigarna och deras roll i samhället.

Namnet Higonokami är ett skyddat varumärke som ägs av Miki gillet och idag finns det bara en enda tillverkare, Nagao Kanekoma, som lagligen får använda namnet. Det finns flera tillverkare som kallar sina knivar för ”Higo” eller skriver ”Higonokami stil” på sin beskrivning. Detta är dock inte äkta Higonokami knivar.

Det går att läsa lite mer om historien bakom Higonokami här för den som är intresserad.

Ergonomi
Higonokami knivar är rent generellt inte särskilt bekväma i handen. Handtaget är tillverkat av en bockad metallbit, bladet saknar låsning och oftast har dom tendenser att vara ganska små också. Nä, man köper helt enkelt inte en Higonokami kniv för dess ergonomi, utan för dess historia.

Det finns dock Higonokami knivar med handtag som är tillverkade i trä och bambu, vilket borde göra att dom blir lite bekvämare att hålla i. Jag har dessutom en fundering på att göra mitt eget handtag i framtiden och se om jag ”kan göra det bättre”. Det blir dock ett senare projekt och inte något vi behöver gå in på nu.

Skära
Att skära i porösa material, papper och andra lätta uppgifter är väldigt enkelt med min Kinzoku. Den levererades inte speciellt vass, men var enkel att slipa upp till nästan skrämmande skärpa utan större problem.

Jag skulle dock inte rekommendera att tälja med denna kniv, då ovanstående kategori är en så pass stor del av den processen.

Material
Higonokami knivar är rent generellt inte tillverkade av speciellt hög kvalité i handtagen eller i bladet. Just min modell ska vara av rostfritt stål i handtaget och har damaskerat blad i slumpmässigt mönster. Kärnan i bladet är dock av hög kvalité och gör att den enkelt blir skrämmande vass. Allt som allt är det svårt att klaga på just materialvalet. Higonokami är en kniv som härstammar från 1800-talet och även dom material som användes då används fortfarande idag.

En Hand
Att använda Higonokami knivar med en hand är väldigt möjligt. Helst om man haft tid att ”nöta in” kniven ordentligt. Jag skulle dock inte rekommendera det när man är ute i skogen, då potentialen att skära sig är stor just vid öppning och stängning.

Avsaknaden av stoppar, låsning eller annan mekanism för att förhindra att ett finger hamnar mellan bladet och handtaget borde dock göra att dom flesta tänker till två gånger innan dom giljotinerar sina fingrar. Hoppas man.

Matberedning
Att använda en Higonokami vid matlagning och matberedning är fullt möjligt, men då bör man också vara ganska händig med en kniv. Just Kinzoku modellen jag har är lite för kort för att vara effektiv inom denna genre, men är tillräckligt vass för att göra processen kort med i princip allt organiskt som hamnar i dess väg.

Jag provade som vanligt att skära upp kött, grönsaker och även sprätta lite förpackningar. Allt gick relativt bra, men som sagt är den lite för kort för att vara bekväm i köksmiljö.

Göra upp eld
Då Higonokami personifierar utilitarism så är den också rätt så trevlig att göra upp eld med. Fjäderstickor är inga problem, trots att bladet är lite för ”greppigt” med sin extremt vassa egg. Bara man har rätt vinkel och teknik så fungerar det dock väldigt bra.

Att dra eldstål mot bladet undvek jag dock, handtaget fungerade behjälpligt till detta ändamål, men då den är lite rundad så blev det inte mycket till gnistor.

Jag rekommenderar att man tar med en striker till skogen om man tänkt använda eldstål, så slipper man skador på kniven. Detta är en generell rekommendation, men speciellt om du tänkt använda en Higonokami som enda kniv (vilket jag inte skulle rekommendera heller). ツ

Skärpa
Just skärpa är en avdelning där Higonokami Kinzoku i Damascus briljerar. Bladet har potential att bli skrämmande vasst och är troligen den vassaste kniv jag äger just nu. När man skär genom papper så rör sig bladet nästan ljudlöst genom fibrerna, vilket är ett tecken att eggen är extremt fin.

Dock måste jag nämna, även om det kommer fram här nedan, att min Kinzoku inte levererades med denna skärpa. Processen för att tillverka dessa knivar gör att om du köper en likadan så kanske den är skrämmande vass redan från början, men min kniv levererades inte så.

Slipa
Att slipa en Higonokami kniv är enkelt för den som har lite vana att slipa knivar. Eggen är extremt fin, på min version i alla fall, och den tar en skärpa som är rent skrämmande bra. Men som jag nämnde ovan så levererades inte kniven speciellt vass. Denna skärpa är något som jag själv fick arbeta fram med mina keramiska slipstenar.

Dock ska jag även nämna att genom att använda Fällkniven CC4 så lyckades jag extremt bra, så du behöver inga speciella stenar för att lyckas väl. Om du känner att knivslipning inte är din grej så bör du överlåta detta till någon du känner som är duktig. Risken är överväldigande att även den du köpt levereras med standard-fabrik-egg som inte gör knivens material rättvisa.

Prisvärdhet
Detta är faktiskt den konstigaste kategorin i detta test. Om man summerar allt här ovanför så borde prisvärdheten för en Higonokami kniv vara någonstans i botten. Dock är detta en kniv som man köper för historiens skull. Man kan inte förvänta sig att den ska ha samma funktioner och finesser som en modern och tekniskt överlägsen fällkniv.

Denna bit av historia tar en tillbaka till en enklare tid, en tid där knivar användes till att utföra dom dagliga uppgifterna och var en nödvändighet för att tjäna sitt uppehälle. Med det i åtanke så anser jag att Higonokami Kinzoku Damascus är en väldigt prisvärd kniv.

Slutord och betyg
Trots att jag verkligen gillar min nya Higonokami kniv och redan planerar att köpa fler i framtiden, så skulle jag inte rekommendera den till många av mina läsare. Att köpa en Higonokami och förvänta sig en rolig och användbar kniv är att lura sig själv. Till 99% så köper man en Higonokami för historiens skull, ingenting annat.

Om du råkar ha 500 kr eller mer att spendera på en kniv så bör du titta runt innan du bestämmer dig. Det finns mängder av knivar i denna prisklass som erbjuder mer användarvänlighet, bättre material och även fler användningsområden.

Med det sagt så skulle jag inte avråda någon som är nyfiken på just Higonokami knivar att köpa en. Det är fantastiska verktyg med en potential att få en ruskigt bra skärpa i bladet. Bara det gör att många borde ta en närmare titt, så länge man vet vad man betalar för så är det helt ok.

Ha en bra dag.


Kommentarer

2 svar till ”Higonokami Kinzoku Damascus”

  1. Varför väljer man en sån här kniv istället för en modern?

    1. Om man vill ha en klassisk kniv med mycket historik, samt något som är riktigt roligt att bara ha. Om man tänkt sprätta kartonger och använda den som en brukskniv så rekommenderar jag något annat.

      Men det är en riktigt intressant kniv att använda. =)