Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Hemligheterna bakom en perfekt eld – ved, teknik och smarta knep

Att göra upp en eld kan verka enkelt, men att få till en perfekt eld som brinner länge, effektivt och säkert kräver både kunskap och teknik. Oavsett om du befinner dig i den djupa skogen, på fjället eller i en fuktig myrmark kan rätt förberedelser och metoder vara skillnaden mellan att mysa på i värmen eller sitta och huttra. I detta inlägg tänkte jag att vi ska gå igenom allt du behöver veta för att bemästra konsten att tända och underhålla en eld i vildmarken.

Även om jag skulle vilja vara otroligt detaljerad i hur man går tillväga, så är det komplicerat att förklara alla moment via text. Jag har därför funderat på att göra en video för att ”ackompanjera” detta inlägg. Som vanligt så lovar jag inget, men ska ha det i åtanke nästa gång jag åker ut i skogen.

1. Välj rätt ved

All ved är inte lika bra för eldning, och att välja rätt träslag kan vara avgörande för en stabil och rökfri eld. Nedan listar jag upp dom olika träslagen vi har och hur egenskaperna skiljer sig mellan dessa.

  • Björk – Lätt att tända, även när det är fuktigt. Brinner med jämn och klar låga men kan sota en del.
  • Tall – Ger bra värme men brinner snabbt och kan sprätta gnistor.
  • Gran – Lätt att tända, men innehåller mycket kåda som gör att den brinner snabbt och ryker mycket.
  • Ek & bok – Hårt trä som brinner länge och ger mycket glöd, men är svår att tända utan förberedelse.

Det finns även saker man ska se upp med när det gäller olika träslag, vilket har med skicket att göra. Tre olika saker som du ska vara uppmärksam på är:

  • Rötat eller murket trä – Brinner dåligt och producerar mest rök.
  • Fuktig ved – Tar lång tid att få fyr på och ger dålig värme.
  • Gröna grenar – Innehåller mycket vatten och brinner dåligt.

2. Bygg en stabil eldkonstruktion

För att elden ska brinna effektivt krävs en bra uppbyggnad. Tvärt om vad många tror så har själva designen på elden mycket med hur den kommer att bete sig att göra. Jag har sett min beskärda del av dom som kastar på klabbar lite slumpmässigt och hoppas på det bästa.

Låt mig därför tipsa om några av de vanligaste designmetoderna:

Pyramidelden (Teepee)
En av dom mest använda designerna av mig personligen. Denna är riktigt bra om man har ved som är blöt och/eller jobbig att få eld på. Den ger snabbt en bra strålningsvärme, vilket kan vara praktiskt om man är många som vill värma sig en kall dag i skogen.

  • En klassisk metod där du bygger en kon av tunna pinnar runt tändmaterialet. När tändmaterialet i mitten brinner så ställer man upp tjockare klabbar runt.
  • Fördelar: Snabb upptändning och mycket värme på kort tid. Strålar riktigt fint om man är många runt elden.
  • Nackdelar: Kräver påfyllning ofta och rasar oftast ihop efter ett tag, vilket kan påverka effektiviteten.

Timmring (Log Cabin)
En lite mer avancerad teknik för att göra upp eld med. Har absolut en fördel när man ska koka en god kopp kaffe ute i skogen, men kräver lite planering och tar tid att få igång ordentligt.

  • Stapla ved som en fyrkantig timmerstuga med tändmaterial i mitten. Detta ger bra syretillförsel och ger en bra bas för stekpannor och liknande (medan elden är ung).
  • Fördelar: Brinner länge och stabilt, bra för matlagning.
  • Nackdelar: Tar lite längre tid att få igång ordentligt. Kräver lite teknik för att få hålet i mitten i rätt storlek. För stor ger dålig eld, för liten öppning ger för intensiv eld.

Svensk fackla
En klassisk eld-design som är blad dom mest effektiva som finns för matlagning. Jag lärde mig denna teknik i väldigt tidig ålder, men använder den inte allt för ofta, eftersom den lämpar sig mest för just matlagning och inte så mycket för värme om man är flera vid elden.

  • En stor vedkub som klyvs i fyra delar, med tändmaterial i mitten.
  • Fördelar: Brinner i flera timmar och fungerar som en naturlig spis. Perfekt för matlagning.
  • Nackdelar: Kräver en såg eller yxa för att förbereda, vilket tar ett tag. Du behöver dessutom något brandsäkert för att knyta ihop veden med. Strålningsvärmen från en Svensk fackla är mindre än övriga eld-designer, vilket gör att man inte blir lika varm.

Jaktelden
En sällan använd teknik för mig personligen. Den har dock en fördel om man har tillgång till jämnstora björkved. Brinner länge och ger lagom strålningsvärme.

  • Två större stockar placeras parallellt med en eld i mitten.
  • Fördelar: Perfekt för matlagning då kokkärl kan placeras direkt på stockarna.
  • Nackdelar: Kräver jämnstora stockar och fungerar bäst med långsam brinnande ved.

Stjärnelden (Star Fire)
Denna teknik har jag faktiskt bara använt ett fåtal gånger. Den är fördelaktig om man vill ha en eld som brinner länge. Den kräver lite längre träd, vilket är både fördelaktigt om man ser till processtiden, men kan vara problematiskt att placera rätt om man är i kuperad terräng.

  • Vedträn läggs i en stjärnform med ändarna i mitten, där elden startas.
  • Fördelar: Kräver längre ved (mindre hantering) och kan underhållas genom att skjuta in stockarna allteftersom de brinner, vilket ger en lång brinntid.
  • Nackdelar: Kräver viss tillsyn för att kontrollera förbränningen. Rätt så svår att laga mat på.

Dakota Fire Hole (också känd som ”smokeless fire pit”)
Denna teknik har många namn, militär eldgrop och många andra. Fördelen är att den brinner väldigt rökfri och syns inte så väl, vilket troligen är anledningen att den används av soldater. Det är dock viktigt att man har rätt sorts material i backen för att denna ska bli bra. Den fungerar inte överallt och dessutom tar den tid att skapa, vilket kanske inte är idealiskt om man bara tänkt elda en gång på samma ställe.

  • En grävd eldstruktur med två hål – ett för elden och ett för lufttillförsel.
  • Fördelar: Vindskyddad och mycket effektiv, brinner med mindre rök. Syns inte lika bra på natten då lågorna mestadels är under marknivå.
  • Nackdelar: Kräver en del grävning och fungerar bäst i torra och fasta jordförhållanden. Strålningsvärmen är något begränsad.

Vindtunnel elden (min favorit på vintern)
Man lägger två tjockare klabbar pararellt med varandra längs vindriktningen och bygger sedan på genom att lägga klabbar över dom bägge klabbarna. Detta skapar en vindtunnel som ger effektiv syretillförsel och intensiv förbränning. När elden fått brinna ett tag så kommer dom överliggande klabbarna att kollapsa och begränsa syretillförseln, vilket då skapar en väldigt intensiv glödbädd för att kunna grilla och laga mat på.

  • Vedträn placeras i en ”H”-form med öppningen riktad mot vinden för bättre syretillförsel ifrån undersidan.
  • Fördelar: Stabil eld som ger en jämn värme, bra för matlagning. Brinner effektivt, helst när det blåser lite. Fungerar även bra på fuktig ved då värmen brukar torka upp allt väldigt snabbt.
  • Nackdelar: Kräver noggrann placering beroende på vindriktningen. Brinner intensivt om det blåser, vilket kanske inte alltid är önskvärt. Dock begränsas syretillförseln efter ett tag, vilket gör att elden brinner mindre intensivt och mer stabilt.

3. Tändmaterial och smarta knep

Grunden till en bra eld startar med rätt tändmaterial och eldstartare. Det finns 1000-tals trips och trix, där allt är en personlig åsikt. Mina tips är dessa:

  • Torrt gräs, näver och duniga frön – Perfekt som första steg i elden.
  • Torrt barrträdsflis – Mycket lättantändligt och ger snabb låga.
  • Bomull doppad i vaselin – Brinner länge och fungerar även i fuktigt väder.
  • Björknäver – Ett av naturens bästa tändmaterial, brinner även när det är blött. Går med fördel att skrapa för att man ska få ett luftigt ”damm” som enkelt tar en gnista från ett eldstål.
  • Torrt ris och kvistar – Bra för att snabbt få upp en låga.

Jag brukar personligen utgå från 2-3 torra och fina Björk-klabbar. En som jag klyver upp i små pinnar för att starta elden med, en som jag klyver upp i lite tjockare bitar och slutligen en som jag klyver i 4-6 bitar, för att få upp en kraftfull eld.

Grundregeln är att börja med det torraste och tunnaste du har till hands, när det börjar brinna så använder du tjockare och tjockare bitar tills elden kommit igång ordentligt. Efter detta så behöver du bara underhålla elden med bränsle för att den ska hålla sig. Tänk på att inte lägga på blöt eller fuktig ved före du har en stabilt brinnande eld, som då kommer att torka upp den fuktiga veden utan att kväva elden.

Tändmetoder för att få fyr på allt:

  • Tändstickor & tändare – Enkel och pålitlig, men se till att ha vattentäta alternativ. Jag använder personligen en stormtändare med lock som skyddar mot vatten om det är regn eller snöstorm.
  • Eldstål – Kräver lite teknik men fungerar i alla väder, vilket är en fördel. Kan vara svårhanterat om man inte har tillgång till torrt tändmaterial, vilket är en klar nackdel jämfört med ovanstående.
  • Lins eller glas – Utnyttja solen för att starta en eld om du har tid och tålamod. Inget jag rekommenderar annat än i nödfall då du är utelämnad åt vädret. Om det är molnigt så blir det ingen eld, helt enkelt.
  • Friktionseld – Kräver massor av teknik och tid. Även denna metod rekommenderar jag inte annat än i absolut nödfall, när inget annat alternativ finns. Kräver mycket energi, vilket är onödigt att göra sig av med i nödfall, kan nämnas. Man bör dock träna på tekniken så att man kan det om det skulle behövas.

4. Att hålla elden vid liv

Om vi ska vara ärliga så är att tända en eld bara halva jobbet. Att hålla igång elden är en konst i sig och något som många har problem med.

  • Lägg på ved i lagom takt – För mycket ved på en gång kan kväva elden. Det skapar också en för intensiv eld som slösar med bränsle i onödan. Det är viktigt att hålla elden ”lagom” och ändamålsenlig.
  • Lufttillförsel är avgörande – En eld behöver syre. Undvik att packa veden för tätt och se till att den får en möjlighet att brinna jämnt och fint för att nyttja allt bränsle.
  • Nyttja glöden korrekt – En bra glödbädd ger stabil värme och är optimalt att laga mat på. Glödbädd gör det lättare att återuppliva elden vid ett senare tillfälle. Matlagning sker primärt på glödbäddar och inte i öppna flammor, tvärt om vad många tror och tänker.
  • Välj en vindskyddad plats – Blåst kan göra det svårt att hålla en stabil låga. Kastvindar kan ge tråkiga följder om det är torrt ute. Välj därför helst en vindskyddad plats, om du inte behöver vinden för att hjälpa till att göra upp elden. Detta är taktiskt fördelaktigt när det är blött eller vinter.

5. Brandsäkerhet och att släcka elden

Den sista delen i att elda på rätt och korrekt sätt är förstås att tänka på säkerheten. Säker eldning är lika viktigt som att få fyr på den. Se därför alltid till att:

  • Hålla avstånd från torrt gräs och buskar.
  • Ha vatten eller sand i närheten för att släcka elden.
  • Släcka elden ordentligt genom att hälla på vatten och röra om i askan.
  • Lämna aldrig en eld utan uppsikt. Det kan snabbt bli farligt.

Sammanfattning

Att göra upp en perfekt eld handlar om tre saker: rätt ved, rätt teknik och säker eldning. Genom att välja bra bränsle, använda en smart konstruktion och hålla elden under kontroll kan du njuta av värme, ljus och matlagning i naturen utan problem. Nästa gång du är ute i vildmarken, testa dessa metoder och se vilken som fungerar bäst för dig.

Har du egna knep för att få igång en perfekt eld? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar