Innan jag börjar så vill jag understryka att en av mina absolut minst investerade områden är skor och fötterna. Det låter ju konstigt i och med att det är en stor del i ens personliga utrustning varje dag. Normalt sett köper jag skor från Viking Footwear i Norge, men på senaste tiden har dom verkligen inte presterat som tidigare. Jag vet egentligen inte varför.
Förut kunde jag köpa ett par skor och dom höll bra i upp till 4 år. Dom senaste två paren jag köpt höll ungefär 10 månader, tillsammans. Dom är förstås inte helt slut, men sömmar, limningar och annat har börjat separera, vilket inte är ok i min bok.
För att undvika denna onödiga investering så behövde jag göra en större investering och helt enkelt byta märke. Hanwag dök upp när jag började söka och deras historia lockade mig väldigt mycket. Låt mig ta den lite snabbt.
Hanwag i korthet
Hanwag är ett tyskt varumärke som grundades år 1921 av Hans Wagner i Vierkirchen, Tyskland. Wagner hade en passion för skor och ville skapa högkvalitativa skor för bergsklättrare och vandrare.
Under de första åren tillverkade Hanwag mestadels skor för tyska armén. Efter andra världskriget växte dock efterfrågan på kvalitetsskor för friluftsliv och vandring, och Hanwag började fokusera på att tillverka robusta och hållbara skor för utomhusentusiaster.
Idag är Hanwag känt för att tillverka högkvalitativa skor för friluftsliv, vandring och bergsklättring. Företaget har en stark tradition av hantverk vilket gör att deras skor är kända för att vara slitstarka och bekväma. Hanwag har fortsatt att utvecklas och expandera, men har alltid behållit sitt fokus på kvalitet och hållbarhet.
Hanwag använder bara de bästa materialen i sina skor, inklusive läder av högsta tänkbara kvalitet som gör skorna vattentäta och samtidigt andningsbara. Skorna är förutom dess stilfulla utseende också utformade för att klara av tuffa terränger och väderförhållanden, vilket gör dem idealiska för vandring, bergsklättring och andra utomhusaktiviteter.
Utöver sin höga kvalitet och hållbarhet, är Hanwag också känt för att ha ett fokus på miljömedvetenhet. Företaget använder hållbara material och tillverkningsmetoder, och strävar efter att minska sin miljöpåverkan i största möjliga utsträckning. Sammanfattningsvis ligger fokus hos Hanwag på kvalitet, hållbarhet, passform och miljömedvetenhet. Kan det bli bättre?
År 2011 köptes Hanwag upp av företaget Fenix Outdoor AB, som är specialiserat på friluftsutrustning och har flera varumärken inom segmentet, däribland Fjällräven, Primus och Tierra. Fenix Outdoor har sitt huvudkontor i Stockholm och är väldigt stolta över att Hanwag nu är under deras tak.
Jag måste även tillägga detta. Trots att Hanwag numera ingår i en större koncern så har företaget fått behålla sin egen identitet och fortsätter att tillverka högkvalitativa skor enligt sina egna traditioner och metoder. Ägarbytet var inte avsett att modernisera något, utan att säkra företagets fortlevnad och traditionella tillvägagångsätt.
Hanwag Waxenstein Bio
Den modell jag valde att investera i heter Waxenstein Bio och är helt gjord i läder. Jag har aldrig tidigare haft ett sådant hantverk till skor, vilket gör detta till en väldigt intressant upplevelse. Jag är i grund och botten en naturmänniska och vill gärna att min utrustning och mina val av kläder speglar mitt intresse, oavsett om jag sitter på möte eller är ute och äventyrar i skogen.
Att köpa dessa skor är förstås jätteroligt och spännande, men även kantat av en viss oro. Ni förstår, jag är en sån person som inte gillar att ha 100 olika par med skor, baserat på vad jag ska göra och var jag tänkt befinna mig. Helst vill jag ha ett par skor ”som gör allt”. Att köpa dessa Hanwag skor är lite av en chansning, eftersom dom måste prestera bra oavsett om jag sitter på jobbet framför datorn, eller försöker ta mig över en myr för att leta efter hjortron, eller klampa runt i snön för att leta efter en fiberbrunn. Dom ska fungera överallt.
Min första oro var att dom skulle vara extremt varma, eftersom det är genuint läder rakt igenom. Detta verkar dock ha varit något jag inte behöver vara orolig för, eftersom dom verkligen är bekväma och inte har någon tendens att ”överhetta” mina fötter på något sätt. Tvärt om känns dom faktiskt lite svala att använda, vilket jag bara ser som en fördel, helst nu när våren och sommaren kommer.
Dom är förstås anpassade för vandring sommartid, så dom borde ju rimligtvis inte bli för varma om man sitter stilla på kontoret. Men detta var ändå min största oro.
Hantverk med garanti
Den största anledningen att jag köpte dessa skor var faktiskt säljaren, som förklarade att Hanwag har som vana att renovera och laga eventuella problem som uppkommer på dessa skor, eftersom det rör sig om ett hantverk. Det går även att ”sula om” skorna om man nött upp sulan efter många år. Jag älskar detta koncept och tycker att allt som går att fixa är otroligt positivt för miljön. Om jag sedan verkligen skulle skicka dessa skor för att bli ”renoverade” efter många år, det återstår att se. Men konceptet gör att jag gärna vill satsa pengar på Hanwag, mer än en tillverkare som säljer Kinesiskt skräp med hälsoskadlig hantering av sin råvara och slutprodukt.
Priset man får betala
En sak som säkert många funderat vid det här laget är vad handtillverkade kängor i absolut bästa skinn och material kostar, vilket säkert kommer som en chock för många. Det gjorde det för mig i alla fall. I runda slängar så betalade jag 3000 kr. Alla som jag pratat med om dessa kängor tyckte det var ett billigt pris, men Jag höll inte med till en början. Det var faktiskt inte före jag testat dom ett tag och satt mig in i vilken bra produkt detta är som jag förstod priset. Jag skulle förstås personligen inte tillverka och sälja ett par kängor för det låga priset, även om kvalitén då skulle vara betydligt sämre. =)
Vad är speciellt med Waxenstein Bio?
Som namnet antyder är Waxenstain Bio en sko som är tillverkad helt biologiskt nedbrytbar nubuck läder. Även fodret i kängorna är i finaste läder. Sulan är en Vibramsula som även den är biologiskt nedbrytbar.
Tillverkningsprocessen är även den lite speciell på Waxenstein Bio, då man konstruerat hela kängan med så få sömmar som möjligt i flex-zonerna. På så sätt undviker man att skapa nötning och svaga punkter, vilket i sin tur gör att dom håller betydligt bättre och längre än många andra kängor.
Jag återkommer till dessa senare
På grund av att jag har begränsad erfarenhet av dessa i dagsläget så vill jag inte kasta rosor på dom riktigt ännu. Jag har inget att klaga på, men låter ändå tiden visa om jag har rätt, eller om jag får äta upp mina ord vid senare tillfälle.
När jag använt dom en längre tid så kommer jag att skriva mer om dom i ett mer utförligt test, men preliminärt är jag positiv. =)
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.